lauantai 7. marraskuuta 2009

Tutustuminen Viron suurimpiin käsityömessuihin

Martinpäivän messujen päätapahtuma, Käsitöiden yö, järjestettiin täällä Tallinnassa eilen perjantaina ja oli kiinnostavaa päästä tutustumaan tapahtumaan näin ensi kertaa.





Oli mukavaa nähdä kuinka laajaa käsityötaitojen harrastus on täällä Virossa, ja esillelaittajien määrä täytti mukavasti Tallinnan suurimman areenan, Saku Suurhallin.

Jälleen sain havaita kuinka usein etsiessä jotakin tiettyä asiaa ei menestys ole yhtä suuri kuin ennalta-arvaamattomat löydöt. Oli yllättävää havaita ettei tapahtumaan osallistunut ainuttakaan kirjansitojaa, joten sen suhteen tutkimuksia pitää jatkaa muilla keinoin.

Seuraavassa muutama poiminta eniten mielenkiintoani herättäneistä tuotteista:



Ensimmäisenä huomasin suurikokoiset kahdesta päällekkäisestä huopakankaasta valmistetut koristematot, joiden kuva-aineisto oli haettu vanhoista pohjoismaalaisista kalliopiirroksista ja -maalauksista, ei tosin sellaisenaan ja piirrosten sijaintipaikkoja ei mainittu. Erinomainen oivallus kuitenkin.

Hinnat näillä suurempikokoisilla kankailla olivat 120-180 euron haarukassa.

Toinen kiinnostava tuote olivat nahkaiset patalakit Pidän lakkien muinaisesta mallista ja ne ovat valmistetut hyvälaatuisista materiaaleista, hirvennahasta ja kupariniiteistä. Itse työnjälki on myös hyvin korkealaatuista.



Hinnoittelu oli edullista 20 euron luokkaa, ja hattuja näkyikin useiden messuvieraiden päissä, mukaanlukien allekirjoittaneen. ^_^

Kirjaostoksena mukaani tarttui näyttelyjulkaisu Viron talonpoikaisesineistössä käytetyistä koriste- ja taikamerkeistä. Kirjaan otettu esinevalikoima herättää mielenkiintoa, varsinkin kun se:

"...above all focusing on articles where the original name of the pattern has been preserved or its significance is certain on the basis of reliable source material."

Yleensähän tieto näiden symbolien alkuperäisestä merkityksestä on hävinnyt. Pitääpä tutkia Google Kääntäjän avulla mitä asiasta paljastuu. Kiinnostaa etenkin onko symboleilla samat merkitykset kuin Suomessa. Ainakin muotokieli on hyvin samanlaista.

Vaike Reemann: Kiri. Muster. Ornament.





Karbid ja küübid: kiri, muster, ornament - Eesti Rahva Muuseum

Lisäksi tuli ostettua mehiläisvahakynttilöitä ja makkaraa.

Säästä sanottakoon vain että lunta satoi aamusta iltaan ja vanha kaupunki komistui entisestään. Ensilumi oikeastaan. Harmi ettei ollut aikaa ottaa enempää valokuvia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti