tiistai 24. marraskuuta 2009

Martin Markkinat 21-22.11.2009

Sunnuntaina kävimme Martin Markkinoilla Kaapelitehtaalla, jotka ovat suurin Viro-tapahtuma Suomessa. Myyntipaikat taisivatkin olla loppuunmyydyt, ja myös kävijöitä riitti useissa paikoin jonoksi asti.


Virolaiset elintarvikkeet olivat markkinoilla odotetusti suuressa roolissa, ja etenkin erilaisiin juustoihin ja lihatuotteisiin oli mukava tutustua. Olut-tarjontaa ei valitettavasti juurikaan markkinoilta löytynyt, mihin ehkä virolaisten panimoiden kannattaisi panostaa. Etenkin nyt kun ensimmäiset erät talvi- ja jouluoluita ovat valmistuneet.

SKS:n osastolta tein pari kirjahankintaa, ja myös oli kiinnostavaa tutustua muutamien virolaisten kustantamojen, ja kustannustoimintaa harjoittavien yhdistysten julkaisuihin.


Kiinnostavinta markkinoilla oli vierailla Viron tunnetuimman kuvanveistäjän Tauno Kangron osastolla. Olin käynyt viikkoa aikaisemmin Kangron näyttelyssä Art Alexissa Aleksanterinkadulla, missä kiinnostus töitä kohtaan kasvoi. Kangron töissä on paljon vaikutteita virolaisesta mytologiasta ja kansantaiteesta, ja hänen tyylinsä on hyvin persoonallista. Töiden materiaali on vieläpä aitoa bronssivalua.

Kangro järjestää myös taidekursseja, joille tarkoitukseni on jossain vaiheessa osallistua. Aiheesta on tulossa laajempi kirjoitus lähiaikoina.


Markkinoilta löytyivät myös Gild Bookbindersin käsityönä nahasta valmistetut kirjansidokset, joihin olenkin jo tutustunut täällä Tallinnassa. Kirjojen sidostekniikka hakee vaikutteita historiallisista sidosmalleista ja on pääosin hyvin tyylikästä. Myös kirjoissa käytettävän nahan (vasikannahka) ja pintakäsittelyn (mehiläisvaha) laatua en ole tavannut muilla valmistajilla.

Kirjoissa käytetyt tekstipainatukset, ja osa käytetyistä erikoispapereista, sen sijaan ovat toisinaan melko kitsimäisiä, mikä johtuu turistiostajien suuresta ostovoimasta. Onneksi nämä kuitenkin muodostavat vain pienen osan kansiratkaisuista.

Suunnitelmissani on tuottaa julkaisemistani kirjoista numeroidut erikoispainokset, mihin olen etsinyt virolaista kirjansitomoa. Olen ollut asiasta yhteydessä myös Gild Bookbinderseihin, mutta valmiiden kirjojen sitominen oli hieman heidän toimialueensa laidalla. Ehkäpä noita muistikirjoja voisi sen sijaan maahantuoda muutamia kappaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti