keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Isien työt - Kansatieteellisiä lyhytelokuvia vuosilta 1936-1939

Vuosina 1943 ja 1953 julkaistu komea, kymmeniä kansanperinteen vanhoja työtapoja runsaalla kuva-aineistolla esittelevä suurteos Isien työt onkin jo vanha suosikkini vuosien ajalta. Olikin riemastuttavaa löytää Suomen Kulttuurirahaston julkaisseen digitaalisesti kirjan syntyä edeltäneet Kansatieteellinen Filmi Oy:n vuosina 1936-1939 kuvaamat lyhytelokuvat.

Aineisto sisältää 33 lyhytelokuvaa kansan perinteisistä työtavoista, sekä useita elokuvien tekijöiden haastatteluja.

Todellinen kulttuuriteko. Aineisto on myönnetty vapaaseen, ei kaupalliseen jakeluun ja olen ladannut sen Youtubeen tarpeiden mukaan osiinjaettuna.

Tätä aineistoa olisi hienoa saada myös englanniksi tekstitettynä, sen verran harvinaisia ovat muutamat otokset. Ehkäpä täytyykin iltapuhteina jotain kääntää.

Tarkoitukseni on julkaista täällä blogissani myös elokuvista löytämiäni oheistietoja. Tässä alkupaloiksi sarjasta, ja suomalaisen kansatieteellisen elokuvan varhaisvaiheesta yleisesti, tehty dokumentti:


Kaikki sarjan videot löydät linkistä http://www.youtube.com/user/Kansanperinnenet


Tämän monin osin jo kadonneen kansanperinteen taltioinnista saamme kiittää Kansatieteellisen Filmi Oy:n toimintaa vuosina 1936-1939, Suomen Elokuvasäätiötä joka aloitti aineiston pelastamistyön vuonna 1972, ja Suomen Kulttuurirahastoa joka on julkaissut videot digitaalisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti