maanantai 9. marraskuuta 2009

Perinnemestarin viimeinen jakso

Rakennusperintöämme käsittelevän TV-sarjan Perinnemestarin viimeinen jakso näytettiin torstaina. Itse katsoin jakson Yle-areenalta eilen, ja oli jälleen miellyttävä kokemus.

Jaksossa esiteltiin Stundarsin kylää Mustasaaressa Keski-Pohjanmaalla, jonka koko rakennuskanta on paikalle siirrettyjä vanhoja pohjalaistaloja. Projekti on aloitettu jo 30 vuotta sitten ja kyläyhteisön toiminta perinnetaitojen parissa on hyvin aktiivista. Täytyypä joskus pistäytyä paikan päällä.Stundarsin kylän kotisivut

Vastaavanlaisia kyläkokonaisuuksia olisi mukava nähdä perustettavan enemmänkin, ja ehkä näin vielä tapahtuukin. Ainakin suomalaisten kiinnostus rakennusperinnettä ja vanhoja työtekniikoita kohtaan on kasvamassa.

Olenkin usein miettinyt kuinka tärkeää on rakennusalueen sopusointuinen tyylivalikoima. Näin muodostuvan kokonaisuuden esteettinen vaikutus on paljon enemmän kuin osiensa summa. Helsingin jugend-alue Katajanokalla ja puutaloalueet Tapanilassa ja Käpylässä ovatkin tämän suhteen hyviä havaintoalueita.

Suomessa tämä periaate on valitettavasti ollut kadoksissa sotien jälkeisen ajan. Onpahan betonibunkkerien rakentamista kulttuurillisesti arvokkaille alueille perusteltukin "alueen rakennuskannan monipuolistamisella."

Perinnemestarin kotisivut ovat myös malliesimerkki hyvin toteutetuista TV-sarjan sivuista. Pätevät yhteenvedot jaksojen sisällöistä, sekä runsaasti lisäaineistoa. TV-kulttuurissa minua harmittaa kuinka laadukaskin sisältö vaipuu unohduksiin parin näyttökerran jälkeen. Tällaisella kotisivukonseptilla sentään niiden ydinsisältö jää saataville tulevaisuudessakin. Vieläpä kun lisäisivät sarjan loputtua kokonaiset jaksot vapaaseen jakeluun.

Kiitokset tekijöille hienosta sarjasta. Toivottavasti tuottavat sarjalle vielä jatkokauden.

Perinnemestarin kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti