sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Matkustaminen Virossa


Nyt Viroa kierrellessä on taas huomannut kuinka kätevästi bussiyhteydet toimivat. Kaikki aikataulut löytyvät samasta osoitteesta ja hintataso on todella matala.

Lehdessä oli hintavertailu ja bussiliput ovat Virossa 4 kertaa halvempia ja junaliput 5 kertaa halvempia kuin Suomessa. Ohessa tämän reissun hinnat:

Tallinn-Haapsalu: 6e
Haapsalu-Pärnu: 8e
Pärnu-Tarto: 5e (norm. 10e)
Tarto-Talllina: 10e

Alle 26-vuotiaat saavat lipuista 10% alennuksen ja lauantaisin 50% alennuksen, ja itseasiassa kuljettaja antoi mullekin tuon 50% alennuksen vaikka olenkin 26.

Suurten kaupunkien välillä lähtöjä riittää, mutta pienillä paikkakunnilla niitä on todella vähän. Haapsalusta Pärnuun on päivittäin vain yksi lähtö, josta ei siis kannata myöhästyä.

Kaikki bussien aikataulut ja useimpien hinnat öytyvät osoitteesta www.bussireisid.ee.

Matka-ajat Viron busseilla ovat puolestaan hitaat. Moottoriteitä ei juurikaan ole, ja Tallinna-Haapsalu ja Pärnu-Tarto -teillä muutamilla osuuksilla ei edes päällystettä. Useimmat bussit myös pysähtelevät paljon. Pärnuun mennessä bussikuski keksi vieläpä ajaa jostain syystä 60km/h satasen teilläkin. Etäisyydet puolestaan Virossa ovat todella lyhyet.

Pärnussa käydessä kannattaa harkita jatkamista Riikaan. Etäisyys on vain 180km, lippu ei maksa juuri mitään ja Riikasta löytyy halpoja lentoja vähän joka suuntaan. Lentoyhtiöt ovat Ryanair ja AirBaltic.

Junayhteyksiä en ole Virossa testannut, mutta näyttävät käteviltä nekin. Osoite on http://www.edel.ee

Nyt matkalla heräsi myös kiinnostus vuokrata joku kerta auto reissulle. Noita kuuluu saavan edullisesti ja vaikka tiet eivät ole hääppöiset ovat liikennemäärät hämmästyttävän pienet. Tuolla pääsisi paremmin myös kiertämään pikkukyliä, ja tienvarsilla on usein myyntikylttejä pikkutilojen tuotteille, joita voisi käydä katsastamassa.

Missään muualla maailmassa en ole nähnyt yhtä paljon liftareita, joten se taitaa olla myös pätevä kulkemismuoto. Tallinnassa törmäsin 18-vuotiaaseen tyyppiin joka oli juuri liftannut itsensä Itä-Euroopan läpi Italiaan ja Keski-Euroopan läpi takaisin :D

1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Hei, minun täytyy sanoa, että pidän blogiisi ja valokuvia, hauska :) Elän matkaa , kun otan auton ja ei ole mitään liikennettä, koska asun tungosta suurkaupungissa ja se doesnt sopivat minulle parhaiten

Lähetä kommentti