tiistai 5. heinäkuuta 2011

Turun keskiaikamarkkinoilla


Neljä kuhisevaa markkinapäivää on takana ja tapahtuma osoittautui yhtä loistavaksi kuin saattoi odottaakin. Markkinakansaa riitti ruuhkaksi asti ja meno oli humua täynnä.

Markkina-alue tuomiokirkon viereisellä Suurtorilla ja Aurajoen rannalla on todella idyllinen ja sopii hienosti tapahtuman tunnelmaan. Alue sijaitsee aivan kaupungin keskustassa ja sille on vapaa sisäänpääsy, joten se kietoutuu mukavasti muuhun kaupungin menoon.


Markkinan nelipäiväisyys osoittautui rankaksi koitokseksi, mikä kyllä oli ihan mielenkiintoistakin. Tässä auttoi rento löhötuoli jossa pääsi lähes vaakatasoon. Ekaksi yöksi pääsi vieläpä omaan sänkyyn nukkumaan kun Vantaalle unohtui pari kirjalaatikkoa. Onneksi Turkuun ajaa puolessatoista tunnissa.

Markkinatapahtumien herkkua on päästä jututtamaan ihmisiä, ja sitähän riitti. Lauantaina iski jonkinlainen pökerrys kun olin hölöttänyt 5 tuntia yhtä soittoa, nukkunut yöllä 4 tuntia enkä ollut syönyt kunnolla, mutta tuo meni nuokkumalla ohi. Markkinapäivien jälkeen on usein huumaavan ylilatautunut tila kaikesta ylitsepursuavasta sosiaalisesta ärsykkeestä, mikä on varsin erikoinen kokemus. Illalla oli myös Lehto ry:n miitti, jossa oli mukava tavata ihmisiä.


Ruokahuolto toimi markkinoilla myös hyvin. Etenkin Aboa vetus-museon kahvilan salaattipöytä oli loistava. Valikoimaa riitti ja hintakin oli aivan liian edullinen 7 euroa. Tuo oli tarjolla ainakin sunnuntaina, lauantaina oli 15 euron brunssikattaus, jossa oli myös lämpimiä ruokia, mutta tuota en valitettavasti huomannut ajoissa. Toinen erityisen suositeltava ruokitsija oli markkinoiden kalakoju, josta sai todella hyviä aurajuustolohifileitä.

Markkinoilta oli tarkoitus etsiä hunajatuotteita ja sehän onnistuikin kätevästi kun kojunaapuriksi sattui taas hunajanmyyjä. Ostin mustikka-, kuusenkerkkä- ja inkiväärihunajaa purkit ja hyviltä maistuvat. Tässä tuli idea että voisi itsekkin tehdä joitain hunajasekoituksia, pitääpä miettiä sopivia yhdistelmiä.


Säät hellivät tapahtumaa aivan viime tunneille asti, jolloin iski jumalaton ukkosmyrsky. Rantakadulle vettä satoi ja valui ylempää rinteestä paljon enemmän kuin viemärit pystyivät vetämään, katu alkoi tulvimaan ja vettä oli kymmeniä senttejä koko kadun leveydeltä. Onneksi sentään tuo osui tapahtuman loppuun, ja olihan se kyllä komeaa seurattavaa.

Tässä onkin sitten ollut ehkä elämäni vilkkain kesäkuu, oikeastaan kotona ei tule ollut juurikaan oltua. Pari viikkoa meni Englannissa, sitten juhannustusta Mikkelissä ja nyt tuo Turun markkinaretki. Heinäkuun kalenteri on onneksi tyhjää täynnä, joten voi ottaa hieman rennommin. Aloitan tällä viikolla telttailut Sipoonkorvessa ja loppukuusta voisi mennä Viroa kiertelemään.

Elokuussa onkin sitten edessä Hämeen ja Englannin keskiaikamarkkinat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti