lauantai 16. heinäkuuta 2011

Ensimmäinen kaakaokänni

Eilen testasin suurempaa annostusta raakakaakaojauhetta ja vaikutukset olivat mielenkiintoiset.

Monet superfoodeista kirjoittavat ovat innoissaan raakasuklaan terveydellisistä vaikutuksista ja usein näkee mainintoja "kaakaokännistä", suuren suklaamäärän synnyttämästä ylivilkkaustilasta.

Eilen mennessäni istumaan iltaa lähikallioille keitin mukaan tömäkän kaakaon pakuriteestä, hunajasta ja desilitrasta (45gr) kaakaojauhetta. Yleensä olen käyttänyt kaakaoon vain ruokalusikallisen (6,75gr) kaakaota.

Maku noin tömäkässä kaakaossa oli herkullisen paksu. Lähes kaikki ihmiset nauttivat sekä kaakaon että suklaan hyvin makeana, mutta itse tykkään lisätä vain hyvin vähän hunajaa. Cayennen makua jäin kaipaamaan.

Kaakaon välitön vaikutus muistutti paljolti liiasta kahvinjuonnista syntyvää ylivilkkautta ja levottomuutta, mutta se tuntui pelkän mielen sijaan energisyytenä ja voimantuntona koko kehossa ja sai aikaan halun liikkua. Olin ajatellut vain istuskella kalliolla, mutta tekikin sitten mieli kävellä.

Monet ovat suositelleet raakasuklaata piristämään henkistä työskentelyä, ja ajatustenjuoksu ja innostuneisuus kyllä vilkastui, mutta ainakin näin suurella määrällä vaikutus on siihen itselle liian levoton.

Palattuani kotiin keitin vielä puolendesin (22,5gr) kaakaon lisää. Teki vastustamattomasti mieli lähteä kävelylle raikastavassa tihkusateessa. Lihaksissa tuntui levottomuutta joka kaipasi liikuntaa sen purkamiseksi.

Aina mennessäni iltakävelyille kiertelen vain lähimetsiä ja -kallioita, mutta nyt tekikin mieli kävellä 4 kilometrin päähän ja pidemmällekin ellei olisi alkanut nälättämään.

Itsellä raakakaakao näyttää selvästi sopivan parhaiten lisäämään fyysistä suorituskykyä. Jatkossa pitääkin yrittää kehittää juomasta jonkinlaista iltalenkkimixiä lisäämällä siihen tätä ominaisuutta tukevia ainesosia. Maca, ashwagandha, guarana, rhodiola, ginseng ja cayenne ainakin ovat suositeltuja. Tutkimukset jatkuvat.

Huvittavaa että vaikka olen lukenut kymmenien ihmisten kokemuksia raakasuklaasta (mm. mainio foodit.fi:n ketju) en muista nähneeni tuosta välittömästä liikuntahimosta mainintaa. Niin eri lailla ne ihmiskehot toimivat. Usein raportoitua unettomuutta ei esiintynyt, päinvastoin liikunnan jälkeen lepo maistui.

iHerb näyttää olevan hyvä lähde raakakaakaonkin suhteen. Tilasin Navitas Naturalsin raakoja ja luomulaatuisia kokonaisia kaakaopapuja. 227 gramman paketti maksaa 8,10 dollaria eli n. 5,70 euroa.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen aina pitänyt superfoodeja elitistisenä haihatteluna, mutta nyt rupes kiinnostaa :) Muutenkin tykkään blogistasi, olen sitä jo jonkin aikaa seuraillut. t. Katariina

Kirjaltaja kirjoitti...

Itsekin seurasin alaa pitkään ennen kuin aloin testailemaan eri ruoka-aineita ja vaikutukset ovat kyllä tuntuneet :)

Jos tuo kaakao antaa jatkossakin noin kovan boostin tulee liikunta tässä lähiaikoina varmaan kaksinkertaistumaan. Todella kiinnostava testata millasia yhteisvaikutuksia löytyy kun otan mukaan noita muita ruokia ja yrttejä.

Dragofix kirjoitti...

Toi aivobuustaus voisi johtua siitä että suklaassa on paljon sinkkiä

http://www.medicalnewstoday.com/releases/234830.php
http://www.fineli.fi/food.php?foodid=20&lang=fi

Lähetä kommentti