maanantai 25. huhtikuuta 2011

Espoon Pitkäjärven rauniotTänäänkin sitten lämpötila nousi pariinkymmeneen asteeseen niin pitihän sitä päästä ulkoilemaan. Ajoimme Espoon Pitkäjärvelle, jossa Lähderannassa Laaksolahden urheilupuiston vieressä on pieni metsäalue.

Metsästä löytyy komea kallioalue, jolta on hienot näkymät alas järvelle ja kauas pohjoiseen.
Kalliolta löytyy laaja ympyränmuotoinen raunio, jonka löysin jo vuosia sitten, mutta josta en ole löytänyt mitään taustatietoja. Käsittämöntä ettei sitä löydy Museoviraston tietokannasta, on kuitenkin sen verran suuri ja yleisellä paikalla.

Urheilupuiston paikalla sijainneen kartanon mailta on löytynyt vasarakirves ja kivitaltta.

Huomenna pääseekin sitten metsäilemään oikein kunnolla kun menemme jälleen Nuuksioon Tikankolo-mökille. Tällä kertaa mukana on myös kunnollinen maastokartta niin pääsee paremmin kiertelemään lähialueita. Kuvia tiedossa loppuviikosta.

8 kommenttia:

Pitsit sekaisin kirjoitti...

Hulppeat on maisemat. Tuohan on perinteisesti sellainen paikka, johon esi-isillämme oli tapana rakennella erilaisiin tarkoituksiin toimivia palvontpaikkoja, hautakumpuja, vartiopaikkoja jne. Voi olla, että Museoviraston tietokanta ei ole ajan tasalla, löytyisikö tuohon tieto paikallisella tasolla. Luulisi, että ainakin tarinoita rakennelman ympäriltä löytyi, mutta mene ja tiedä sitten.

Ottamasi kuvasarja suorastaan raapi mielikuvitukseni liikkeelle, saaden aikaan hurjia kuvia menneisyydestä. Kiitos.:)

Kirjaltaja kirjoitti...

Näillä korkeilla, komeamaisemallisilla maastonkohdilla on kyllä jännän nostattava vaikutus mielialaan. Ei ihme että ovat olleet suosiossa jo tuhansia vuosia sitten :)

Voisi lähettää kyselyn Museovirastolle raunioista.

Mika kirjoitti...

Tuo mystinen raunio on Dalsvikin kartanon näkötornin kivinen perustus. Näkötorni paloi joskus 50-luvulla. Lähderannan Facebook -sivuilta löytyy vuonna -47 otettu valokuva kyseisestä tornista.

Kirjaltaja kirjoitti...

Mahtavaa, kiitos tiedosta! Tämä onkin mietityttänyt pitkään.

Mikä on linkki tuohon FB-sivuun? Ei näytä löytyvän hauilla.

Mika kirjoitti...

Tuo kuva löyyy myös Jupperin omakotiyhdistyksen www-sivulta: http://www.jupperi.fi/kuvagalleria/displayimage.php?album=4&pos=10

Lähderannan FB-sivujen osoite on http://www.facebook.com/group.php?v=wall&gid=6637827237#!/groups/60490742042/

Molemmilta sivustoilta löytyyy mielenkiintoisia vanhempiakin valokuvia Jupperin/Lähderannan alueilta. Lähderannan sivulla mm. kuva Dalsvikin kartanosta, joka sijaitsi suunnilleen nykyisen Lähderannan koulun kohdalla, raunioilta laskeutuvan polun "alapäässä". Kartano purettiin 70-luvulla.

Mika kirjoitti...

Suunnistuskartan mukaan maastonkohta, jolla rauniot sijaitsevat, on noin 34 m järven pinnan yläpuolella. Torni oli kuvista päätellen niin korkea, että sen ylemmältä katselutasanteelta on voinut ihailla järveä reilusti yli 40 m korkeudesta. Jupperin sivustolla onkin muutama hieno kuva sieltä otettuna. Kuvia klikkaamalla ne aukevat ísompina ja tarkempina.

Kirjaltaja kirjoitti...

Hienoa että alkuperä selvisi, nämä rauniot ovatkin mietityttäneet vuosikaudet. Kumma että kivijalka on myllätty noin hajalle, aina kuvittelin raunioita paljon vanhemmiksi.

Hienoja nuo kuvat alueelta.

Mika kirjoitti...

Lähiseutujen nuoriso on muutaman vuosikymmenen aikana hajottanut perustaa niin paljon, että nyt on enää rippeet jäljellä. 70-luvun alussa otetuissa kuvissa kivijalka oli vielä kivikerroksen tai kaksi korkeampi kuin nyt.

Lähetä kommentti