lauantai 16. huhtikuuta 2011

Seita-lehden shamanismi-teemanumero



Muutama päivä sitten posti toi Lehto ry:n Seita-lehden uusimman shamanismia käsittelevän teemanumeron, ja sehän sisälsi vaikka mitä mielenkiintoista.

Eilen illalla oli tarkoitus pikaisesti selata lehti ja lukaista pari kutsuvinta juttua, mutta aloitettuani täytyikin sitten laittaa Sibeliuksen Tuonelan joutsen loopilla soimaan, sytyttää kynttilät ja uppoutua lehteen oikein kunnolla.

Sisällysluettelo:

Eloleiri & Hallitus 2011
Puheenjohtajalta
Lehdossa tapahtuu
Toimintakertomus 2010
Haastattelussa: Susanna Aarnio
Samanistinen retriitti
Mongolialainen shamanismi
Rumpujen tarinoita
Keväällä luonnossa
Keittiössä: Uudistumisen aika
Seidr
Ryytimaanoita ja kevään värinää
Shamanistisia näkyjä ja kertomuksia
Noitarumpukuviot Skandinaviassa
Shamanistinen tanssi
Lakotojen perinteitä ja uskomuksia
Valaiden laulu
Dzogchen kohtaa shamanismin
Shamanismia Lontoossa
Blogipalsta


Suomalaisen samanismin keskusta pyörittävän Susanna Aarnion haastattelu ja artikkeli "Samanistinen retriitti" käsitteli shamanismin ydinkysymyksiä, joista itseä puhutteli etenkin yhteys esivanhempiin. Jostain syystä itsellä on tämä puoli jäänyt toistaiseksi liian vähälle.

Kari H:n artikkelissa "Keväällä luonnossa" kiehtoi etenkin öisiin metsäilyihin liittyvät kappaleet. Rationaalinen Käytännön Ihminenhän ei öisin metsässä liiku, joten tästä luonnossa liikkumisen puolesta on kirjoitettu hyvin vähän. Itsellä lähes puolet metsäilystä tapahtuu yöaikaan. Etenkin valoisten kesäöiden viileän raikas ilma on herkkua.

Lehdessä on myös ote Thuleian loistavasta noitarumpujen kuvioiden kartoituksesta, joka löytyy koko laajuudessaan netistä. Tästä onkin pitänyt kirjoittaa oma postauksensa.

Jaguaarin artikkelista "Dzogchen kohtaa shamanismin" löytyi piirre, joka on mietityttänyt myös itseä viime aikoina:

Maailmasta paljastuu hyvin merkillisiä yksityiskohtia. Koettu arkikokemus on edelleen sama asia kuin ennen. Mitään näkyjä ei näy. Siitä huolimatta arkikokemus paljastaa tekstuurin, jota siitä ei ole aikaisemmin voinut koskettaa. Miksi etsiä järven henkeä, kun voi kuunnella itse järveä?


Vaikeasti selitettävä ilmiö, mutta itsellä ainakin kyse on jonkinlaisesta asioiden näkemisestä tuorein silmin. Ihmismielihän turtuu kaikkeen mitä se näkee jatkuvasti. Tästä syystä monet kiihkeästi etsivät jotain yliluonnollista, vaikka tosiasiassa arkinen maailma on paljon ihmeellisempi. Siihen on vain niin totuttu että sitä pidetään itsestäänselvyytenä ja ohitetaan olankohautuksella.

Lehti tulee irtonumeromyyntiin vasta tämän vuoden lopulla, mutta yhdistykseen tänä vuonna liittyvät saavat sen automaattisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti