sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Hyvät ja pahat mielihalut

Viime aikoina on ollut kiintoisa seurata mielitekojen muutosta. Einesten korvauduttua laadukkaalla ruoalla ovat kehon mielihalumekanismit muuttuneet. Syödessä selkeästi vain muutamaa laadukasta ruoka-ainetta keho tunnistaa näiden sisältämät ravinteet, osaa yhdistää ne tiettyihin ruoka-aineisiin ja vaatia niitä tarvittaessa.

Tätähän ei tapahdu jos eines sisältää kymmeniä raaka- ja lisäaineita. Tällöin keho ymmärtää vaatia vain rasvaa, sokeria ja kaloreita. Tästä kirjoitti myös Viidakkomies muutama päivä sitten:

Tocon kohdalla se superfoodeille ja muillekin aidoille, kuumentamattomille luonnon aineille tyypillinen makumuutos on harvinaisen voimakas. Itsellänikin se ensimmäinen puolen kilon purkki taisi olla lähes tyhjänä jo seuraavana päivänä, joskus kesällä 2008. Sitä ihanaa kermaisuutta olisi voinut nauttia vaikka maailman loppuun asti. Ja sitten tuli stoppi. Samantien kun elinikäiset ravinnevajarit alkoivat olla täytetty, alkoi sama älyttömän kermaisen herkullinen toco maistuakin pahalle.

Tämä on se ratkaisevin ero superfoodeissa ja pillereissä, kuten yleensäkin aidoissa jutuissa vs. keinotekoisissa. Sipsin tai fazerin kohdalla ei vastaavaa makumuutosta tule, koska kroppa ei niitä tunnista. Ne ovat kropalle vierasta kemiaa, ja siksi ei keho pysty säätelemään mielihalua niiden kohdalla.


Kovia himotuksia syntyy toisinaan esimerkiksi tomaatteihin ja paprikaan, ja sitten taas kun niitä on saanut riittävästi eivät enää herätä suurempia intohimoja vähään aikaan.

Oli huvittavaa kun jossain vaiheessa en ollut syönyt keitettyjä kananmunia kuukausiin. Palatessani kaupasta muistin vasta kotiovella niiden olemassaolon. Himotus oli niin kova että ihan nauratti. Ei auttanut kuin kääntyä takaisin kauppaan.

Tällä hetkellä himottaa pahasti todella kypsät avokadot, joille ripottelen laatusuolaa. Myös nuo aiemmin mainitut pähkinät maistuvat todella hyvin. Nämäkin sisältävät myös paljon rasvaa ja kaloreita, mutta niitä ei koskaan maistu kerralla kuin yksi avokado tai kourallinen pähkinöitä. Sipsejähän ihmiset syövät usein kerralla koko pussillisen.

Todella havainnollistava oli eräs eläintutkijoiden tekemä havainto. Lauma ruokaili päivittäin samassa paikassa rutiininomaisesti. Yhtenä päivänä kuitenkin eräs lauman jäsenistä poistui joukosta, vaelsi kilometrien päähän syömään kasvia, joka ei normaalisti kuulunut eläinten ruokavalioon ja palasi takaisin. Tutkittaessa kasvia paljastui sen olevan lääkinnällinen yrtti, joka auttaa parantavasta kyseisen yksilön kärsimään vaivaan. Jopa siis eläin jonka teoreettinen lääketieteellinen osaaminen ei ole järin korkea osaa lääkitä itseään vain kehon mielihalumekanismeja seuraamalla. Keho tietää mitä se tarvitsee ja osaa ohjata sen luo.

Kaljakellunta 2011Eilisessä kaljakellunnassa olikin sitten porukkaa oikein kunnolla; osallistujamäärä tuplaantui viime vuodesta yli viiteen tuhanteen. Vielä edellisenä iltana ennuste oli sadetta, mutta tulikin sitten paras kesäsää.

Itse olin maajoukoissa kulkien reitin Heurekalta Helsingin pitäjän kirkonkylälle rantoja pitkin, turvaten romminsaannin veljen venekunnalle ja käyden välissä uimassa.


Paljon oli taas kekseliäitä lauttaratkaisuja liikkeellä. Pallogrilli kumiveneessä vaikutti haasteelliselta yhdistelmältä, mutta näytti sekin onnistuvan.

Huvittavaa kuinka kaupungit käyttävät valtavasti rahaa kulttuuritapahtumien järjestämiseen, mutta spontaanisti syntyvät tapahtumat nähdään pelkkinä ongelmina. Viime vuonnahan poliisi yritti tehdä facebook-ryhmän perustajista kellunnan virallisia järjestäjiä, mutta tämä kaatui tietenkin oikeudessa. Tänä vuonna roskaamisongelma näytti olevan aiempaa paremmin hallussa, mistä kunnia vapaaehtoisille roskankerääjille.

lauantai 30. heinäkuuta 2011

Ruoka-aineiden napostelua

Yhä enemmän on alkanut tehdä mieli syödä ruoka-aineita sellaisinaan tai hieman yhdistellen todella monen ja keskenään sekoittuneen ruoka-aineen aterioiden sijaan. Löydettyäni avokadot yritin käyttää niitä osana smoothieta tai salaattikastiketta, mutta aina makuaisti himoitsi enemmän syödä niitä sellaisinaan suolan kera.

Ostin eilen pitkästä aikaa cashew-, para- ja pekaanipähkinöitä ja nämäkin maistuvat sellaisinaan, tosin aivan loistavaksi yhdistelmäksi osoittautui napostella niitä, sun fire-suolaa ja runsaasti raakaa sipulia sekaisin. Kirsikkatomaatit olisivat varmaan sopineet myös mukaan raikastamaan settiä, pitääpä kokeilla. Huomenna lähtiessäni kaupungille kiertelemään teen näistä ja cayenne-pippurista jonkinlaisen trail mixin mukaan. Ei voi olla kuin hyvää.

Juustot ja oliivit ovat myös loistavia omina itseinään. Porukoiden ollessa mökillä ei siellä käydessä löytynyt paljoakaan syötävää, joten kokeilin paprikatikkujen dippaamista mustikkahunajaan ja sekin toimi.

Sormilla syömisessä on alkukantaista apinamaista nautintoa jota ei teräaseilla syödessä tavoita. Ehkä tämä selittää osaltaan sipsi- ja karkkipussien suosiota. Kuka viitsisi syödä lautasellista pelkkää rasvaista perunaa?

Mielenkiintoista kuinka kuin varkain lihansyönti on vähentynyt viime kuukausina murto-osaan, vaikka en ole tähän pyrkinytkään. Eilen söin ensimmäisen pihvin aikoihin eikä oikein napannut, tuntui vain liian raskaalta ja maku turhan yksiulotteiselta. Myös raakaravinnon osuus on hiipinyt suuremmaksi vain alettuani syömään smoothieita ja salaatteja, vaikka tämäkään ei ole ollut sinänsä tavoitteena.

perjantai 29. heinäkuuta 2011

Kallion puistokirppisEilen kävin ensimmäistä kertaa Kallion puistokirppiksellä. Vielä kahden aikoihin satoi kaatamalla ja mietitytti peruuntuuko tapahtuma, mutta loppu päivä olikin sitten poutaa. Koska sää näytti epävarmalta en mennytkään myymään, mutta kiertelemään kuitenkin.

Väkeä saapuikin sitten oikein kunnolla ja tarjonta oli aika samaa kuin kirppiksillä muutoinkin. Ostin kaasunaamarin ja palan mustikkapiirakkaa. Hauska idea tuo myydä kirppiksellä myös leivonnaisia, muutamalla oli näitä tarjolla.
Aivan loistava konsepti järjestää kirppis tällä lailla vapaamuotoisesti ilman varauksia ja maksuja. Toivottavasti leviää myös muihin kaupunkeihin. Tapahtuman perustaminen ei näytä vaativan suurempaa byrokratiaakaan.

Pitääpä ensi kerralla ottaa myös myytävää mukaan.

torstai 28. heinäkuuta 2011

Tämänpäiväinen smoothie

Nyt kun iHerbistä saapui tuo isompi lasti tarvikkeita pääsin testaamaan niitä smoothiessa.

Vihreät:
2rkl chlorellaa
1rkl spirulinaa
1rkl kelp-levää
1rkl vehnänorasjauhetta

Marjat:
1tl kuivattua tyrnijauhetta
1tl kuivattua aroniajauhetta
1tl kuivattua mustaherukkajauhetta

Lisät:
1rkl macaa
1tl Opti-MSM
1ml Gingko Biloba

Blendauksen jälkeen pistin sekaan vielä inkiväärihunajaa, goji-marjoja ja muutaman taatelin.

Tuoretuotteita ei juomaan vielä löytynyt koska olen ollut poissa kotoa.

Aiemmin käyttäessäni vain 3rkl chorellaa ja spirulinaa koostumus oli vielä hieman ohutta, mutta viherjauheita ollessa 5rkl on smoothien koostumus ja suutuntuma mukavan paksu.

Juomaa tehdessä alkoi vielä ukkostamaan kunnolla niin että oli pakko mennä juomaan aamujuomaa ulos sateeseen ja katselemaan myrskyn etenemistä. Kylläpä tuntui lämmin kesäsade taas hyvältä.

tiistai 26. heinäkuuta 2011

Kallion puistokirppis tänä torstaina

Ylihuomenna 28.7.2011 on sitten taas Kallion puistokirppis klo 14-20. Alueena on Pengerpuisto (Pengerkatu) ja Torkkelinpuisto (Torkkelinkuja). Myymään tuleminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista tai maksua.

Facebook-ryhmä löytyy osoitteesta: http://www.facebook.com/event.php?eid=218107351561748

Kivan vapaamuotoista toimintaa, ja monet käyneet ovat kehuneet menoa. Kiinnostava päästä osallistumaan nyt ensikertaa, raportti ja kuvia tiedossa loppuviikosta.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Lisää iHerb-tilauksiaKolme iHerb-tilausta saapui postissa ja taas pääsee testaamaan uusia ruoka-aineita ja yrttejä.

Ginkgo biloba-uute ja Navitas Naturalsin maca-jauhe ehtivät vieläpä reissuun mukaan. Maku oli tässäkin merkissä hyvin, tosin Cocovi on ehkä hieman parempaa.

Maca osoittautui varsin käteväksi matkaruoaksi, sen saa sotkettua useisiin eri ruokiin ja antaa energiaa. Paras yhdistelmä oli ostaa kahvilasta kaakao ja terästää sitä tuolla. Harmi vain että tuo muovipussipakkaus oli todella sotkuinen, pitäisi etsiä joku matkakäyttöön sopiva rasia.

Yrteistä hankin ashwagandhaa, tulsia (holy basil), brahmia (bacopa) ja reishiä. Näitä en ole ennen kokeillut.

Viherjauheista tilasin vehnänorasjauhetta ja kelp-levää. Paljaaltaan maistaessa jälkimmäinen on aika kummaa, mutta nähtävästi smoothiessa hyvää.

Mukana oli myös Navitaksen raakoja kaakaopapuja, jotka maistuvat todella hyvin. Nämä voisi olla myös todella hyviä matka- ja eräruokaa.

Ohessa tuotteet ja dollarihinnat:

Prince of Peace, Ginkgo Biloba & Red Panax Ginseng Extract, 30 Bottles, 10cc Each 11.82
Navitas Naturals, Maca Powder, Raw Maca Powder, 16 oz (454 g) 18.71
Paradise Herbs, Holy Basil, Lotus & Bacopa, 60 Veggie Caps 12.5
Nature's Answer, Reishi, 90 Veggie Caps 9.17
Frontier Natural Products, Organic Powdered Wheat Grass, 16 oz (453 g) 16.19
Now Foods, Ashwagandha, 450 mg, 90 Vcaps 9.38
Frontier Natural Products, Ground Cayenne, 35,000 Heat Units, 16 oz (453 g) 6.72
Starwest Botanicals, Kelp Powder, Organic, 1 lb 4.75
Navitas Naturals, Organic Cacao Beans, 8 oz (227 g) 8.1
Postitus 14
Yhteensä: 111.34

Eli n. 78 euroa. Vaikutuksista myöhemmin lisää jos jotain kiintoisaa ilmenee.

Kaivoin esiin myös oman suosittelukoodini. Koodilla IPO503 saa siis 5 dollaria pois ensimmäisestä tilauksesta.

Tarton hansapäivilläOsuin sattumalta Tartoon juuri hansapäivien ollessa käynnissä. Tuo on vuoden isoin festivaali kaupungissa, ja tänä vuonna vielä normaaliakin suurempi koska samaan aikaan järjestetään myös toinen tapahtuma. Vanhan kaupungin kadut olivat täynnä kauppiaita, ja tarjonta paljolti erilaisia käsityö-, vaate- ja ruokatuotteita. Myös konsertteja riitti ja puistot olivat täynnä ihmisiä.
Hostellitkin olivat sitten todella täynnä. Parista joutui kääntymään pois, mutta lopulta hieman vanhan kaupungin ulkopuolelta löytyi tilaa. Olikin todella persoonallinen hostelli, joka oli rakennettu vuosi sitten vanhan talon ullakkokerrokseen. Riippumattoja ja iso kattoterassi löytyy.


Tuntui muiden kaupunkien jälkeen erilaiselta kun ei törmännyt kaupungissa ainoaankaan suomalaiseen. Pärnun pääkadulla taas puolet porukasta on suomalaisturisteja.

Sää murjoi tapahtumaa useampaan otteeseen, mutta välissä paistoi taas aurinko ja bändit pääsivät jatkamaan.


Vietin iltaa paikallisten opiskelijoiden kanssa näiden katoksella. Eräs oli kotoisin Hiidenmaalta, vironruotsalainen, ja huvittunut kun yritin sönkätä ruotsia. Oli lähdössä elokuussa kotona käymään ja kutsui kylään, pitääpä katsoa jos parin viikon päästä menisi käymään. Harkitsinkin Haapsalussa ollessa Hiidenmaalla käymistä ja nyt olisi sitten paikallinen kontakti. Tuolla viikolla olisi Pärnussa myös taiteidenyö.Kuulin ensikertaa vironvenäläisten haukkumanimen: sibuli. Ei kuulemma kannata sipuloitella. Kertoivat myös vironvenäläisvitsin:

Virolainen kävelee Lasnamäellä ja viisi venäläistä tulee pummaamaan tupakkaa.

- Sori ei ole, en polta.
- Hakataan sut ellet anna.
- Ei se ole reilua, teitä on viisi ja mua vaan yksi.
- Hmm ok, Jevgeni, mee sä ton puolelle.
- Ei se ole siltikään reilua, meitä on vaan kaksi ja teitä neljä.
- Lähde sä virolainen muualle siitä valittamaan, me selvitetään tää homma keskenämme!

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Matkustaminen Virossa


Nyt Viroa kierrellessä on taas huomannut kuinka kätevästi bussiyhteydet toimivat. Kaikki aikataulut löytyvät samasta osoitteesta ja hintataso on todella matala.

Lehdessä oli hintavertailu ja bussiliput ovat Virossa 4 kertaa halvempia ja junaliput 5 kertaa halvempia kuin Suomessa. Ohessa tämän reissun hinnat:

Tallinn-Haapsalu: 6e
Haapsalu-Pärnu: 8e
Pärnu-Tarto: 5e (norm. 10e)
Tarto-Talllina: 10e

Alle 26-vuotiaat saavat lipuista 10% alennuksen ja lauantaisin 50% alennuksen, ja itseasiassa kuljettaja antoi mullekin tuon 50% alennuksen vaikka olenkin 26.

Suurten kaupunkien välillä lähtöjä riittää, mutta pienillä paikkakunnilla niitä on todella vähän. Haapsalusta Pärnuun on päivittäin vain yksi lähtö, josta ei siis kannata myöhästyä.

Kaikki bussien aikataulut ja useimpien hinnat öytyvät osoitteesta www.bussireisid.ee.

Matka-ajat Viron busseilla ovat puolestaan hitaat. Moottoriteitä ei juurikaan ole, ja Tallinna-Haapsalu ja Pärnu-Tarto -teillä muutamilla osuuksilla ei edes päällystettä. Useimmat bussit myös pysähtelevät paljon. Pärnuun mennessä bussikuski keksi vieläpä ajaa jostain syystä 60km/h satasen teilläkin. Etäisyydet puolestaan Virossa ovat todella lyhyet.

Pärnussa käydessä kannattaa harkita jatkamista Riikaan. Etäisyys on vain 180km, lippu ei maksa juuri mitään ja Riikasta löytyy halpoja lentoja vähän joka suuntaan. Lentoyhtiöt ovat Ryanair ja AirBaltic.

Junayhteyksiä en ole Virossa testannut, mutta näyttävät käteviltä nekin. Osoite on http://www.edel.ee

Nyt matkalla heräsi myös kiinnostus vuokrata joku kerta auto reissulle. Noita kuuluu saavan edullisesti ja vaikka tiet eivät ole hääppöiset ovat liikennemäärät hämmästyttävän pienet. Tuolla pääsisi paremmin myös kiertämään pikkukyliä, ja tienvarsilla on usein myyntikylttejä pikkutilojen tuotteille, joita voisi käydä katsastamassa.

Missään muualla maailmassa en ole nähnyt yhtä paljon liftareita, joten se taitaa olla myös pätevä kulkemismuoto. Tallinnassa törmäsin 18-vuotiaaseen tyyppiin joka oli juuri liftannut itsensä Itä-Euroopan läpi Italiaan ja Keski-Euroopan läpi takaisin :D

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Pärnun ekopuotejaToinen päivä paistuttu Pärnun helteessä ja kaupunkia kierrellessä osui vastaan myös pari luomupuotia.Kaupoista suurempi, Mahemark õkopood, löytyy kuninga-kadulta.
Valikoimassa on paljon marja-, yrtti- ja teetuotteita. Ostin punaviinimarjajauhetta alennuksella 1,87cnt / 100g. Liikkeessä on myös iso rivi Cocovin tuotteita, joista tarjottiin juuri maistiaisia.Pienempi puodeista, Mesilind, on aia-kadulla ja erikoistunut hunajatuotteisiin. Kiinnostavia olivat myös tyrniöljy sekä voikukka-, tyrni- ja kuusenkerkkäsiirapit. Noita en ole ennen nähnyt.
Oletteko kokeilleet syödä aamiaiseksi puolta kiloa mustikoita? Mä olen. Kuinkako onnistui? Ei hyvin. Vaikka kuinka urakoi ei pohja tuntunut lähestyvän, vieläpä kun yritin syödä niitä käsin. Hyviä kyllä olivat, mutta määräylivoima musertava. Viimeiset 100g joutui hylkäämään. Tulipahan sentään ravinteita. Näitä sai vanhalta torilta karja-kadulta 4,50e/kilo, ja tuolla oli myös valtava valikoima muitakin tuoreita marjoja.Istuessa yötä rannalla merellä liikkui erikoinen ukkosrintama. Valkoisia pilviä mustalla taivaalla mustan meren yllä. Ensin pilvet olivat niin kaukana ettei jyrinä kuulunut, mutta sitten lähestyivät nopeasti. Oli komeaa nähdä sivuprofiilista pilvien sisässä liikkuvia salamoita, ja mereen iskevien salamoiden heijastukset veden pinnasta. Jo lähellä ollessaan ne sitten taas näyttivät pysähtyvän, eivätkä lopulta tulleetkaan ollenkaan päälle.


torstai 21. heinäkuuta 2011

Autiota HaapsaluaKolmas matkapäivä ja kaupunki menossa. Tallinnassa pääsin onneksi suosikkihostelliin vaikka varausta ei ollutkaan, nytkin oli täynnä mutta joku peruutti varauksensa. Yöllä oli hyvä meno hotellin baarissa ja sen edessä. Paikalle osui myös suomalaisbändi Lobster Handshake, joilla tänään keikka Von Krahlissa.
Eilen olin ensimmäistä kertaa Haapsalussa ja kaupunki oli yhtä pieni kuin ihmiset olivat lupailleetkin. Paljoa ei ole tapahtunut sitten tsaarin aikojen, ja etenkin juuri bussista tulleena oli tunnelmallista haahuilla vanhoilla pientaloalueilla hostellia etsien.
Piispanlinnan torni näkyi horisontissa ja sitä kohti oli hyvä suunnistaa. Hostelli oli täynnä, mutta lähistöltä löytyikin sitten jotain parempaa.

Kotimajoitus oli vanhassa talossa, jonka kylkeen ja päälle oli sittemin rakennettu lisää tilaa. Sainpahan vielä huoneen tsaarinaikaiselta puolelta. Yöllä ukkosti komeasti ja salamat välkkyivät vanhoissa hirsiseinissä.Pari tuntia sitten bussi saapui Pärnuun ja täällä taas on meno vilkkaimmillaan. Lähdössä tässä biitsille, kelpaakin kun lämpöä on 30C.

Kovin on edullista täällä. Halvin 50m2 asunto läheisestä pikkukylästä maksaa 8000 euroa, 0,5 tuoppi pääkadulla 1,20e ja löytyipä sopivankokoiset shortsitkin alta 7 euron.