sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Kaljakellunta 2011



Eilisessä kaljakellunnassa olikin sitten porukkaa oikein kunnolla; osallistujamäärä tuplaantui viime vuodesta yli viiteen tuhanteen. Vielä edellisenä iltana ennuste oli sadetta, mutta tulikin sitten paras kesäsää.

Itse olin maajoukoissa kulkien reitin Heurekalta Helsingin pitäjän kirkonkylälle rantoja pitkin, turvaten romminsaannin veljen venekunnalle ja käyden välissä uimassa.






Paljon oli taas kekseliäitä lauttaratkaisuja liikkeellä. Pallogrilli kumiveneessä vaikutti haasteelliselta yhdistelmältä, mutta näytti sekin onnistuvan.

Huvittavaa kuinka kaupungit käyttävät valtavasti rahaa kulttuuritapahtumien järjestämiseen, mutta spontaanisti syntyvät tapahtumat nähdään pelkkinä ongelmina. Viime vuonnahan poliisi yritti tehdä facebook-ryhmän perustajista kellunnan virallisia järjestäjiä, mutta tämä kaatui tietenkin oikeudessa. Tänä vuonna roskaamisongelma näytti olevan aiempaa paremmin hallussa, mistä kunnia vapaaehtoisille roskankerääjille.





perjantai 29. heinäkuuta 2011

Kallion puistokirppis



Eilen kävin ensimmäistä kertaa Kallion puistokirppiksellä. Vielä kahden aikoihin satoi kaatamalla ja mietitytti peruuntuuko tapahtuma, mutta loppu päivä olikin sitten poutaa. Koska sää näytti epävarmalta en mennytkään myymään, mutta kiertelemään kuitenkin.

Väkeä saapuikin sitten oikein kunnolla ja tarjonta oli aika samaa kuin kirppiksillä muutoinkin. Ostin kaasunaamarin ja palan mustikkapiirakkaa. Hauska idea tuo myydä kirppiksellä myös leivonnaisia, muutamalla oli näitä tarjolla.




Aivan loistava konsepti järjestää kirppis tällä lailla vapaamuotoisesti ilman varauksia ja maksuja. Toivottavasti leviää myös muihin kaupunkeihin. Tapahtuman perustaminen ei näytä vaativan suurempaa byrokratiaakaan.

Pitääpä ensi kerralla ottaa myös myytävää mukaan.

tiistai 26. heinäkuuta 2011

Kallion puistokirppis tänä torstaina

Ylihuomenna 28.7.2011 on sitten taas Kallion puistokirppis klo 14-20. Alueena on Pengerpuisto (Pengerkatu) ja Torkkelinpuisto (Torkkelinkuja). Myymään tuleminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista tai maksua.

Facebook-ryhmä löytyy osoitteesta: http://www.facebook.com/event.php?eid=218107351561748

Kivan vapaamuotoista toimintaa, ja monet käyneet ovat kehuneet menoa. Kiinnostava päästä osallistumaan nyt ensikertaa, raportti ja kuvia tiedossa loppuviikosta.

maanantai 25. heinäkuuta 2011

Tarton hansapäivillä



Osuin sattumalta Tartoon juuri hansapäivien ollessa käynnissä. Tuo on vuoden isoin festivaali kaupungissa, ja tänä vuonna vielä normaaliakin suurempi koska samaan aikaan järjestetään myös toinen tapahtuma. Vanhan kaupungin kadut olivat täynnä kauppiaita, ja tarjonta paljolti erilaisia käsityö-, vaate- ja ruokatuotteita. Myös konsertteja riitti ja puistot olivat täynnä ihmisiä.




Hostellitkin olivat sitten todella täynnä. Parista joutui kääntymään pois, mutta lopulta hieman vanhan kaupungin ulkopuolelta löytyi tilaa. Olikin todella persoonallinen hostelli, joka oli rakennettu vuosi sitten vanhan talon ullakkokerrokseen. Riippumattoja ja iso kattoterassi löytyy.






Tuntui muiden kaupunkien jälkeen erilaiselta kun ei törmännyt kaupungissa ainoaankaan suomalaiseen. Pärnun pääkadulla taas puolet porukasta on suomalaisturisteja.

Sää murjoi tapahtumaa useampaan otteeseen, mutta välissä paistoi taas aurinko ja bändit pääsivät jatkamaan.






Vietin iltaa paikallisten opiskelijoiden kanssa näiden katoksella. Eräs oli kotoisin Hiidenmaalta, vironruotsalainen, ja huvittunut kun yritin sönkätä ruotsia. Oli lähdössä elokuussa kotona käymään ja kutsui kylään, pitääpä katsoa jos parin viikon päästä menisi käymään. Harkitsinkin Haapsalussa ollessa Hiidenmaalla käymistä ja nyt olisi sitten paikallinen kontakti. Tuolla viikolla olisi Pärnussa myös taiteidenyö.



Kuulin ensikertaa vironvenäläisten haukkumanimen: sibuli. Ei kuulemma kannata sipuloitella. Kertoivat myös vironvenäläisvitsin:

Virolainen kävelee Lasnamäellä ja viisi venäläistä tulee pummaamaan tupakkaa.

- Sori ei ole, en polta.
- Hakataan sut ellet anna.
- Ei se ole reilua, teitä on viisi ja mua vaan yksi.
- Hmm ok, Jevgeni, mee sä ton puolelle.
- Ei se ole siltikään reilua, meitä on vaan kaksi ja teitä neljä.
- Lähde sä virolainen muualle siitä valittamaan, me selvitetään tää homma keskenämme!

sunnuntai 24. heinäkuuta 2011

Matkustaminen Virossa


Nyt Viroa kierrellessä on taas huomannut kuinka kätevästi bussiyhteydet toimivat. Kaikki aikataulut löytyvät samasta osoitteesta ja hintataso on todella matala.

Lehdessä oli hintavertailu ja bussiliput ovat Virossa 4 kertaa halvempia ja junaliput 5 kertaa halvempia kuin Suomessa. Ohessa tämän reissun hinnat:

Tallinn-Haapsalu: 6e
Haapsalu-Pärnu: 8e
Pärnu-Tarto: 5e (norm. 10e)
Tarto-Talllina: 10e

Alle 26-vuotiaat saavat lipuista 10% alennuksen ja lauantaisin 50% alennuksen, ja itseasiassa kuljettaja antoi mullekin tuon 50% alennuksen vaikka olenkin 26.

Suurten kaupunkien välillä lähtöjä riittää, mutta pienillä paikkakunnilla niitä on todella vähän. Haapsalusta Pärnuun on päivittäin vain yksi lähtö, josta ei siis kannata myöhästyä.

Kaikki bussien aikataulut ja useimpien hinnat öytyvät osoitteesta www.bussireisid.ee.

Matka-ajat Viron busseilla ovat puolestaan hitaat. Moottoriteitä ei juurikaan ole, ja Tallinna-Haapsalu ja Pärnu-Tarto -teillä muutamilla osuuksilla ei edes päällystettä. Useimmat bussit myös pysähtelevät paljon. Pärnuun mennessä bussikuski keksi vieläpä ajaa jostain syystä 60km/h satasen teilläkin. Etäisyydet puolestaan Virossa ovat todella lyhyet.

Pärnussa käydessä kannattaa harkita jatkamista Riikaan. Etäisyys on vain 180km, lippu ei maksa juuri mitään ja Riikasta löytyy halpoja lentoja vähän joka suuntaan. Lentoyhtiöt ovat Ryanair ja AirBaltic.

Junayhteyksiä en ole Virossa testannut, mutta näyttävät käteviltä nekin. Osoite on http://www.edel.ee

Nyt matkalla heräsi myös kiinnostus vuokrata joku kerta auto reissulle. Noita kuuluu saavan edullisesti ja vaikka tiet eivät ole hääppöiset ovat liikennemäärät hämmästyttävän pienet. Tuolla pääsisi paremmin myös kiertämään pikkukyliä, ja tienvarsilla on usein myyntikylttejä pikkutilojen tuotteille, joita voisi käydä katsastamassa.

Missään muualla maailmassa en ole nähnyt yhtä paljon liftareita, joten se taitaa olla myös pätevä kulkemismuoto. Tallinnassa törmäsin 18-vuotiaaseen tyyppiin joka oli juuri liftannut itsensä Itä-Euroopan läpi Italiaan ja Keski-Euroopan läpi takaisin :D

perjantai 22. heinäkuuta 2011

Pärnun ekopuoteja



Toinen päivä paistuttu Pärnun helteessä ja kaupunkia kierrellessä osui vastaan myös pari luomupuotia.



Kaupoista suurempi, Mahemark õkopood, löytyy kuninga-kadulta.




Valikoimassa on paljon marja-, yrtti- ja teetuotteita. Ostin punaviinimarjajauhetta alennuksella 1,87cnt / 100g. Liikkeessä on myös iso rivi Cocovin tuotteita, joista tarjottiin juuri maistiaisia.



Pienempi puodeista, Mesilind, on aia-kadulla ja erikoistunut hunajatuotteisiin. Kiinnostavia olivat myös tyrniöljy sekä voikukka-, tyrni- ja kuusenkerkkäsiirapit. Noita en ole ennen nähnyt.




Oletteko kokeilleet syödä aamiaiseksi puolta kiloa mustikoita? Mä olen. Kuinkako onnistui? Ei hyvin. Vaikka kuinka urakoi ei pohja tuntunut lähestyvän, vieläpä kun yritin syödä niitä käsin. Hyviä kyllä olivat, mutta määräylivoima musertava. Viimeiset 100g joutui hylkäämään. Tulipahan sentään ravinteita. Näitä sai vanhalta torilta karja-kadulta 4,50e/kilo, ja tuolla oli myös valtava valikoima muitakin tuoreita marjoja.



Istuessa yötä rannalla merellä liikkui erikoinen ukkosrintama. Valkoisia pilviä mustalla taivaalla mustan meren yllä. Ensin pilvet olivat niin kaukana ettei jyrinä kuulunut, mutta sitten lähestyivät nopeasti. Oli komeaa nähdä sivuprofiilista pilvien sisässä liikkuvia salamoita, ja mereen iskevien salamoiden heijastukset veden pinnasta. Jo lähellä ollessaan ne sitten taas näyttivät pysähtyvän, eivätkä lopulta tulleetkaan ollenkaan päälle.


torstai 21. heinäkuuta 2011

Autiota Haapsalua



Kolmas matkapäivä ja kaupunki menossa. Tallinnassa pääsin onneksi suosikkihostelliin vaikka varausta ei ollutkaan, nytkin oli täynnä mutta joku peruutti varauksensa. Yöllä oli hyvä meno hotellin baarissa ja sen edessä. Paikalle osui myös suomalaisbändi Lobster Handshake, joilla tänään keikka Von Krahlissa.




Eilen olin ensimmäistä kertaa Haapsalussa ja kaupunki oli yhtä pieni kuin ihmiset olivat lupailleetkin. Paljoa ei ole tapahtunut sitten tsaarin aikojen, ja etenkin juuri bussista tulleena oli tunnelmallista haahuilla vanhoilla pientaloalueilla hostellia etsien.




Piispanlinnan torni näkyi horisontissa ja sitä kohti oli hyvä suunnistaa. Hostelli oli täynnä, mutta lähistöltä löytyikin sitten jotain parempaa.

Kotimajoitus oli vanhassa talossa, jonka kylkeen ja päälle oli sittemin rakennettu lisää tilaa. Sainpahan vielä huoneen tsaarinaikaiselta puolelta. Yöllä ukkosti komeasti ja salamat välkkyivät vanhoissa hirsiseinissä.







Pari tuntia sitten bussi saapui Pärnuun ja täällä taas on meno vilkkaimmillaan. Lähdössä tässä biitsille, kelpaakin kun lämpöä on 30C.

Kovin on edullista täällä. Halvin 50m2 asunto läheisestä pikkukylästä maksaa 8000 euroa, 0,5 tuoppi pääkadulla 1,20e ja löytyipä sopivankokoiset shortsitkin alta 7 euron.

tiistai 19. heinäkuuta 2011

Viroa kiertelemään

Tänään lähden kiertelemään virolaisia pikkukaupunkeja. Aiemmin matkat ovat suuntautuneet aina Tallinnaan, Pärnuun ja Saarenmaalle, mutta nyt olisi tarkoitus käydä lisäksi Haapsalussa, Viljandissa ja Tartossa sekä Lahemaan ja Maatsalun kansallispuistoissa.

Kalenteri on onneksi muutaman viikon tyhjää täynnä niin aikatauluakaan ei tarvitse miettiä. Ainakin tämä viikko tulee oltua tuolla.

Tarkoitus on erityisesti tutkia ruoka-ainejuttuja. Raportteja tiedossa lähipäivinä.

lauantai 16. heinäkuuta 2011

Ensimmäinen kaakaokänni

Eilen testasin suurempaa annostusta raakakaakaojauhetta ja vaikutukset olivat mielenkiintoiset.

Monet superfoodeista kirjoittavat ovat innoissaan raakasuklaan terveydellisistä vaikutuksista ja usein näkee mainintoja "kaakaokännistä", suuren suklaamäärän synnyttämästä ylivilkkaustilasta.

Eilen mennessäni istumaan iltaa lähikallioille keitin mukaan tömäkän kaakaon pakuriteestä, hunajasta ja desilitrasta (45gr) kaakaojauhetta. Yleensä olen käyttänyt kaakaoon vain ruokalusikallisen (6,75gr) kaakaota.

Maku noin tömäkässä kaakaossa oli herkullisen paksu. Lähes kaikki ihmiset nauttivat sekä kaakaon että suklaan hyvin makeana, mutta itse tykkään lisätä vain hyvin vähän hunajaa. Cayennen makua jäin kaipaamaan.

Kaakaon välitön vaikutus muistutti paljolti liiasta kahvinjuonnista syntyvää ylivilkkautta ja levottomuutta, mutta se tuntui pelkän mielen sijaan energisyytenä ja voimantuntona koko kehossa ja sai aikaan halun liikkua. Olin ajatellut vain istuskella kalliolla, mutta tekikin sitten mieli kävellä.

Monet ovat suositelleet raakasuklaata piristämään henkistä työskentelyä, ja ajatustenjuoksu ja innostuneisuus kyllä vilkastui, mutta ainakin näin suurella määrällä vaikutus on siihen itselle liian levoton.

Palattuani kotiin keitin vielä puolendesin (22,5gr) kaakaon lisää. Teki vastustamattomasti mieli lähteä kävelylle raikastavassa tihkusateessa. Lihaksissa tuntui levottomuutta joka kaipasi liikuntaa sen purkamiseksi.

Aina mennessäni iltakävelyille kiertelen vain lähimetsiä ja -kallioita, mutta nyt tekikin mieli kävellä 4 kilometrin päähän ja pidemmällekin ellei olisi alkanut nälättämään.

Itsellä raakakaakao näyttää selvästi sopivan parhaiten lisäämään fyysistä suorituskykyä. Jatkossa pitääkin yrittää kehittää juomasta jonkinlaista iltalenkkimixiä lisäämällä siihen tätä ominaisuutta tukevia ainesosia. Maca, ashwagandha, guarana, rhodiola, ginseng ja cayenne ainakin ovat suositeltuja. Tutkimukset jatkuvat.

Huvittavaa että vaikka olen lukenut kymmenien ihmisten kokemuksia raakasuklaasta (mm. mainio foodit.fi:n ketju) en muista nähneeni tuosta välittömästä liikuntahimosta mainintaa. Niin eri lailla ne ihmiskehot toimivat. Usein raportoitua unettomuutta ei esiintynyt, päinvastoin liikunnan jälkeen lepo maistui.

iHerb näyttää olevan hyvä lähde raakakaakaonkin suhteen. Tilasin Navitas Naturalsin raakoja ja luomulaatuisia kokonaisia kaakaopapuja. 227 gramman paketti maksaa 8,10 dollaria eli n. 5,70 euroa.

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Halpalentoja Tallinnasta

En ollutkaan huomannut että Ryanair on aloittanut lennot Tallinnasta, ja kovin halpojahan nuo ovat. Menopaluu Milanoon on halvimmillaan 49 euroa kuluineen. Kohteina ovat Barcelona, Bremen, Dublin, Düsseldorf, Keski-Englanti, Edinburgh, Lontoo, Manchester, Milano, Oslo ja Tukholma. Pitääpä hyödyntää.

Lennot löytyvät osoitteesta http://www.ryanair.com

Ennestään tuttuja halpoja lentoja Tallinnasta tarjoavat EasyJet ja AirBaltic. Easyjet lentää Lontooseen ja Liverpooliin halvimmillaan n. 55 euroa menopaluu.

AirBaltic ei ole oikeastaan halpalentoyhtiö, mutta lentää sopuhinnalla Helsingistä ja Tallinnasta todella moniin kohteisiin Riikassa tapahtuvalla välilaskulla.

Sivut:

Easyjet - http://www.easyjet.com
AirBaltic - http://www.airbaltic.com

Helsingin tilanne on tällä hetkellä aika onneton halpojen lentojen suhteen. EasyJetillä oli pitkään todella halvat yhteydet Lontooseen ja Pariisiin, mutta meni sekin lopettamaan lennot Helsingistä.

Onneksi heti perään tuli Norwegian tilalle, jolla pääsee Lontooseen ja takaisin halvimmillaan 100 eurolla ja puolella tuosta Osloon ja Tukholmaan.

Aloittaessaan lennot Berliiniin ja Düsseldorfiin AirBerlin oli todella hyvä yhtiö ja lensin sillä kuutisen kertaa. Halvimmillaan menopaluulennot olivat 50 euroa. Nyt Berliiniin joutuu maksamaan vähintään 120 euroa ja senkin vain jos varaa jo nyt loka-marraskuun lennon.

Tässähän joutuu kohta alkaa ajamaan Tampereelle halpojen lentojen perään. Onneksi Viroon sentään pääsee kätevästi. Lähden maanantaina kiertelemään virolaisia pikkukaupunkeja, nuo ovat aiemmin jääneet tutkimatta.

Maalattu puukaiverrus John Bauerin mukaan


The work is based on John Bauer's illustration He Blew Upon a Birch Bark Horn from the serie Bland tomtar och troll (Among Gnomes and Trolls). Signed "G. A-son, -40", Anderson 1940. From the Billnäs antiques fair, Finland.


Viime viikonloppuna kiersin Fiskarsin ja Billnäsin antiikkimessut. Valitettavasti kamerasta loppui akku ja puhelimen muistikortille ei ole telakkaa, joten kuvat jäävät vähälle.

Kumpikin ruukkialue ovat todella idyllisiä, ja etenkin Fiskarsin luona on korkeita kallioalueita, joita tekisi mieli mennä tutkimaan. Ehkäpä nyt viikonloppuna kun käyn Raaseporin keskiaikamarkkinoilla. Telttailukin oli suunnitelmissa, mutta sää näyttää hieman märältä.

Aiemminhan kyseessä oli yksi ja sama tapahtuma, mutta jonka ostanut liikemies nosti paikkahintoja niin että valtaosa kauppiaista perusti uuden tapahtuman Fiskarsiin. Ellei tapahtumiin ole vapaalippuja ja ei halua maksaa kahdesta messusta kannattaa valita tuo Fiskarsin tapahtuma, myyjien määrä on selvästi suurempi.

Tarjonta oli aika hyvää, vaikka olinkin liikkeellä viimeisenä päivänä. Yksi kiintoisa maalaus löytyi:

Taulun tyyli tuntui ja kaukaa katsoen jostain syystä hyvin tutulta. Paljastuikin että se perustuu John Bauerin kuvitukseen, josta onkin jo aiemmin ollut puhetta. Keskushahmo on lainattu Bauerilta, mutta miljöö on muutettu peikkomaiseksi metsämaisemaksi. Taulu on signeerattu G. A-son (Anderson), 1940.


Taulu on maalattu kaiverretulle puulevylle, mikä myös teki siitä kiinnostavan, koska olen itse juuri miettinyt kokeilla vastaavaa tekniikkaa, tosin jättäen osan alasta maalaamatta. Tämä puoli antiikkiesineistä on vähän tunnettu, yleensähän niitä kerätään omistamisenhalusta, mutta niistä on mahdollista saada myös paljon inspiraatiota.

Messuilla olisi ollut myös komeat norjalaiset viikinkimotiivein kaiverretut taulunkehykset vuosisadan alusta, jollaisia en ole aiemmin nähnyt. Harmi ettei aikoinaan Suomessa käytetty kansallisromanttisia koristeita paljoakaan kehyksissä.