torstai 9. joulukuuta 2010

Piilopirttiä ostamassa

Viime kesänä heräsi ajatus piilopirtin hankkimisesta ensi kevääseen mennessä. Vähän kun saisi omaa maata alleen niin voisi harrastaa puutarhanhoitoa ja pienimuotoista viljelyä. Tuollainen olisi hyvää vastapainoa tälle kerrostaloasumiselle, etenkin kun mökille pääsee aivan liian harvoin. Tonttia voisi tarvitessa käyttää hyvin myös tavaran varastoimiseen.

Tarkoitus olisi toimia aivan minimibudjetilla, ja tontteja joilla ei ole rantaa tai kunnallistekniikkaa näyttääkin saavan edullisesti. Jo 12000-15000 hintaluokassa löytyy runsaasti hehtaarin tontteja n. tunnin ajomatkan päässä Helsingistä.

Rakennukseksi hankkisin tontille jalasmökin. Näitä saa parilla tonnilla, ovat käteviä pystyttää, eivätkä vaadi rakennuslupia. Saunomiseen saa kylpytynnyreitä muutamilla satasilla.

Mielenkiintoisena lisämahdollisuutena näyttää löytyvän tontteja, joilla on purkukuntoisia vanhoja rakennuksia, ja jotka tulevat ilmaiseksi tontin mukana ilman että nostavat kauppahintaa. Usein purkukuntoinen tarkoittaa ettei rakennus riitä ihmisten nykyiseen vaatimustasoon, mutta itselle tuollainen saattaisi olla aivan käyttökelpoinen satunnaiseen yöpymiseen. Pitää tätäkin tutkia.

Toinen erikoisuus: oma ranta nostaa tontin arvon kaksin-kolminkertaiseksi, mutta mitkään muut luonto-ominaisuudet eivät näytä hintaan juuri vaikuttavan. Löytyy lähteitä, puroja, korkeita kallioita ja muuta hienoa, mutta joiden ei katsota nykyihmistä kiinnostavan. Sehän sopii minulle :)

Saas nähdä kuinka hankkeen käy. Toistaiseksi olen tutkinut vain netti-ilmoituksia, mutta parempi keino olisi lähteä lähitienoita tutkimaan ja tehdä ostotarjouksia suoraan maanomistajille.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hieman kuin olisi omia ajatuksia lukenut, tuo huomiosi on totta tai osin asiat ovat jopa paremmin. Tontin jolla on "purkukuntoisia" rakennuksia saattaa usein saada jopa edullisemmin kuin tyhjän tontin. Syy tähän on selvä, rakennusten purkaminen uuden tieltä on kaikkea muuta kuin halpaa ja helppoa...

Rakennukset ovat usein asumiskelpoisia, todennäköisesti siitä on vain kuollut joku vanhus pois ja perikunta haluaa nopeasti eroon tästä riesana roikkuvasta muinaismuistosta. Se voi siis hyvinkin olla asumiskuntoinen ja usein onkin, ja ainakin riittävä vaatimattomalle ihmiselle! Joten suosittelen etsimään tontteineen myytäviä "autiotaloja". Hieno suunnitelma!

Kirjaltaja kirjoitti...

Loistavaa, kiitos lisätiedoista. Näitä autiotalojahan tosiaan riittää ja taitaa tuo purkukuntoisuus usein tarkoittaa vain ettei talo vastaa ihmisten noussutta vaatimustasoa ja pienenkin tunkkaisuuden hajun ajatellaan olevan hometta. Itselle passaa oikein mainiosti, pitääpä alkaa etsimään sopivaa.

Näissäkin saattaisi toimia tehokkaasti myynti-ilmoitusten lukemisen sijaan kun vain ajelisi sopivia seutuja ja jättäisi ostotarjouksia.

Kirjaltaja kirjoitti...

Itse kesämökkien hinnathan ovat karanneet aivan käsistä, Uudellamaalla ja Satakunnassa on rantamökkien keskihinta jo 160 000-170 000. Kovin on kallista.

Lilli kirjoitti...

Vähän samanmoista ideaa sitä on miehen kanssa :) Johonkin korveen omaan "metsäpirttiin" pitäisi päästä. Paljon maata (tai "paljon", niin että siellä voi kasvattaa kasvimaata, marjapensaita, omenapuita ym. ja ei tartte kauas mennä että saa mustikoita, puolukoita ja vattujakin :)). Pyrkimys on mahdollisimman paljon omavaraisuuteen pienellä tuulivoimalla, aurinkoenergialla, omalla kaivolla ja ties vaikka purokin olisi jota voisi hyödyntää myös :) Ruoan saa kasvimaalta ja muutenkin luonnosta. Metsästyskin periaatteessa kiinnostaisi.

Sitä odotellessa :)

Toivotan onnea tontin hakuun!

Kirjaltaja kirjoitti...

Itse myös tuo viljely kiinnostaisi. Etenkin marjapensaat ovat helppohoitoisia, nopeakasvuisia ja hyvin satoisia. Superfoodia omalta pihalta =)

Toinen hauska hintatieto: Ylikiimingin (nyt Ouluun liitetty) kunta vuokrasi autiotiloja lehti-ilmoituksella. Tarjouksilla ei ollut pohjahintoja. Enoni vuokrasi kalastus- ja saunomiskäyttöön koskenvarsitilan päärakennuksella, uudella saunalla ja parilla varastorakennuksella. Vuokraksi tuli 120 euroa... vuodessa ;O

tapsa koo kirjoitti...

Vallan, omituisen halpaa! Uusi sauna. 120 € vuosi. Metsähallitus vuokraa muistaakseni alkeellisia mökkejä 50 € vuorokausi.

Lähetä kommentti