Jo sarjan ensimmäinen osa osoittautui valtavan tietopitoiseksi, 39 minuuttiseksi tietopakettiksi, joka sisälsi runsaasti myös ennaltatuntemattomia ja yllättäviäkin tietoja ja näkökantoja.
Kuunnelma käsittelee kattavasti Skandinavian kivi-, pronssi- ja rautakauden historian pääpiirteitä, ja erityisesti tuon ajan kauppayhteyksiä Välimerelle, joissa meripihka oli tärkeässä asemassa.
Tässä kuunnelmasta muutama poiminta, jotka herättivät minussa erityistä mielenkiintoa:
Kohta 7:53
"Voipa esimerkiksi kuvitella että jossain Länsi-Götanmaalla käytetään yhä maalaistalossa samaa taikinajuurta jota 3000 vuotta sitten käytettiin. Suomessahan tilanne on toinen, Suomesta tavataan vanhimmat taikinajuuret jostain 1700-luvun alusta eli pikkujääkauden pahimpien vuosien jälkeen ja siitä eteenpäin. Tämä on olennainen ero Suomen ja Skandinavian eteläosien kehityskulkujen välillä, Suomessa kehitys aina välillä katkeaa, täällä se on ollut jatkuvaa."
Aika huikeaa ajatella kuinka sama, elävä kokonaisuus on ruokkinut ihmisiä yhtäjaksoisesti tuhansia vuosia.
Kohta 13:14
"Noin 1200 ennen ajan laskun alkua kerrotaan värikkäästi kuinka itäisen Välimeren pronssikausi päättyy ja sen mykeneläiset ja heettiläiset valtakunnat loppuvat pohjoisten kansainvaellusten tuleen ja mereen."
"Hieman myöhemmin mainitaan Ramses toisen keski-Egyptin Abydoksessa löytyvässä reliefissä näitä merikansoja Kadeshin taistelussa. On kiintoisaa tarkastella hieman tarkemmin millainen kuvaus heistä annetaan: nimittäin näillä pohjan miehillä on sarvikypärä, pyöreä kilpi, pronssimiekka ja huotra miekalle, ja toisen käden paljastava asu. Nämä kaikki ovat sellaisia piirteitä jotka tavataan myöhemmin kun kuvataan skandinavialaisia germaneja."
Kiehtova teoria että Merikansat olisivat tulleet pohjolasta. Kyllä nuo muutamat historialliset lähteet ainakin tukevat teoriaa, ja olihan Skandinaviasta tuolloin vilkkaat kauppayhteydet Välimerelle.
Uutta minulle on myös tämän jälkeen kerrottava tieto, kuinka viikingeille tunnusomaisena pidetyt sarvikypärät ovatkin olleet käytössä pronssikaudella, mutta itse viikinkiajalla olivat jo jääneet pois käytöstä.
Kohta 20:28
"...vuonna 883ekr Assyriassa kirjoitetusta steelasta: Vuonna 883 ennen ajanlaskun alkua Assyrian kuningas Ashurnasirpalin kerrotaan lähettäneen miehensä meripihkamaahan, jossa meri huuhtoi meripihkaa rannalle kuin kuparia."
Lisäksi kerrotaan, että meripihkaa rantaantuova suolapitoisuus löytyy lähinnä Tanskasta. Kiinnostava tiedonjyvä tämäkin.
Kohta 36:25
"Porvoon Pikku Linnamäen roomalaisvainajat, sitaateissa, siis hyvin voimakkaasti roomalaissävyiset vainajat Porvoon Ison Linnavuoren viereissä Pikku Linnamäessä, heistä kysyy Porvoon linnan kaivaja Thorsten Edgren, hyvin varovaisesti, että olivatkohan nämä ne, jotka sen varhaisimman version Porvoon linnasta rakensivatkaan."
Kiehtova ajatus tämäkin, ja pitää tutkia lisätietoja tuosta vainajien roomalaissävytteisyydestä. Nopea lisätietojen tutkinta puhui enemmän vainajalöytöjen yhteyksistä Viroon.
Kohta 37:18
"Goottihistorioitsija Jordanes kertoo 500-luvulla jälkeen ajanlaskun alun että Skandinavia on kansojen kohtu, niin paljon sieltä lähti erilaisia kansoja etelään Eurooppaan. Monet heimot liittyivät Mustanmeren ympärille asettuneisiin gootteihin, ja lopulta goottien suurkuningas Hermanarik hallitsi 300-luvun lopulla valtakuntaa, joka oli toinen kooltaan, ainoastaan Rooma oli isompi sitä.
Näihin aikoihin suomenkieli sai voimakkaimman germaanisen sanapulssin. Gootinkieli on se germaankielistä, joka on kaikista eniten vaikuttanut suomenkieleen. Tällaisia goottilaisia uudissanoja suomenkielessä olisivat esimerkiksi: kartano, airut, hallita, ruhtinas, valta, valtias, kuningas, aura, olut, leipä, äiti."
Kiinnostavaa minkälaiset ovat olleet suomalaisten yhteydet tuolloin gootteihin, kun kerran kielivaikutus on ollut noin voimakas. Ehkäpä oli suomalaisiakin mukana polttamassa Roomaa vuonna 410? ;)
Kuunnelman löydät MP3-formaatissa osoitteesta: http://yle.fi/progressive/mp3/elavaarkisto/ea/07487_1_viikinkien_aika.mp3
"Ensimmäisessä jaksossa käsitellään kuitenkin vielä varhaisempaa aikaa, antiikkia, jolloin kullan arvoa vastaava meripihka toi pohjoiset alueet Välimeren asukkaiden tietoisuuteen."
1 kommentti:
Paljon uutta tietoa minulle, kiitoksia :)
Lähetä kommentti