maanantai 28. joulukuuta 2009

Disco ja ydinsota. Dokumentti Suomen televisiosta Neuvosto-Virossa

Disko ja ydinsota kertoo Suomen televisiosta Neuvosto-Virossa.
Elämä Viron Sosialistisessa Neuvostotasavallassa oli tuon ajan lapsille kamalan tylsää: ikävät valtionpäämiehet, surkeat autot, tyhjät kaupat, happamat ihmiset ja ankea televisio-ohjelma. Suomen televisiosta näkyvä täysin toisenlainen elämä ruokki mielikuvitusta - hienot tavarat, länkkärit, glam rock, Emmanuelle, Dallas ja Ritari Ässä.

Ohjaus: Jaak Kilmi. Tuotanto: Eetriüksus, Viro ja Helsinki-Filmi, Suomi. ar


http://ohjelmat.yle.fi/ykkosdokumentti/disko_ydinsota>http://ohjelmat.yle.fi/ykkosdokumentti/disko_ydinsota

Olipa hauska nähdä dokumentin Disco ja ydinsota uusittavan vielä kertaalleen. Olinkin kuullut paljon hyvää dokumentista, ja harmitellut kun en ollut sitä aikoinaan ehtinyt katsoa.



Riemukkaita olivat dokumentin kuvaukset Ritariässästä innostuneista virolaislapsista, jotka puhuivat rannekelloillaan Tallinnan muutamille harvoille länsiautoille, puna-armeijan ohjustukikohdan tutkajärjestelmät lamauttavasta kuumemittariantennista ja Komsomolin vastaiskusta länsimaiseen diskotanssiin.

Tyhjissä kaupoissa jonottaneita neuvostokansalaisia kiinnostivat myös K-Kaupan Väiskin pursuavat lihatiskit, jotka kommunistijohto selitti olevan muovijäljitelmiä, ja itse Väiskin olevan CIA:n agentti.



Dokumentissa esitettiin myös huikea teoria, jonka mukaan Suomen television näkyminen Virossa olisi ollut neuvostojohdon ja KGB:n tarkoituksellisesti hyväksymää, tähdäten keräämään tietoa länsiviihteen vaikutuksesta neuvostokansalaisiin. Tätä tuettiin väitteillä, joiden mukaan Neuvostoliitolla olisi ollut tekniset valmiudet signaalin torjumiseen, ja että Virossa olisi suoritettu erityistä seurantaa televisionkatsomisen vaikutuksista ihmisiin. Myös seurannan torjuntatoimet lähtivät aina virolaisen kommunistijohdon aloitteesta, ei Kremlistä. Muilta osin teoria on kuitenkin hyvin epävarma.

Kirjastosta mukaan tarttuivat Lennart Meren klassikko Hopeanvalkea - Matka menneeseen oppaina aurinko, fantasia ja folklore, sekä Ilmari Vesterisen toimittama Viron perinnekulttuuri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti