maanantai 21. joulukuuta 2009

Bielowieskan ikimetsä Puolassa ja Valko-Venäjällä
Dokumenttiprojekti: Ikimetsän henki

Puszcza Bialowieska on Euroopan vanhin metsä Koillis-Puolan ja Valko-Venäjän rajamailla. Dokumentti kertoo neljän metsässä asuvan ihmisen kautta niin luonnosta kuin ihmisyydestä. O: Johanna Lampi.


Joskus muutamisen vuotta sitten kiinnostuin Puolan ja Valko-Venäjän rajalla sijaitsevasta Bielowieskan kansallispuistosta, ja nyt se palasi mieleeni Yle Areenalta löytyneen dokumentin kautta.

Kansallispuisto on viimeinen jäänne muinaismetsästä, joka peitti aikoinaan koko Pohjois-Saksasta Venäjälle ulottuvan alankoalueen. Tämänkaltaisten lehtometsien maaperä on äärimmäisen hedelmällistä, ja joutunut jo varhain peltomaaksi.

Erityisesti Pohjois-Saksa on niin loppuunmyllerretty, että tämän metsän kautta on ajatuksia herättävää tuumailla äärimmäisyyksiin vietyä ihmisen vaikutusta luonnossa.

Pitääpä joskus päästä tutkailemaan aluetta paikanpäälle.

Kiinnostava tuo luku jonka mukaan aidossa luonnonmetsässä kuolleiden puiden osuus olisi jopa 40%. Tätä voisi jatkoselvittää.

Video on katsottavissa Yle Areenalla seuraavassa osoitteessa seuraavan viikon ajan:

http://areena.yle.fi/video/630449

Valitettavasti dokumentti on hieman lyhykäinen, mutta YouTubesta löytyy jatkokatsottavaa hakusanoilla Bialowieza tai Bialowieska.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti