sunnuntai 27. joulukuuta 2009

Lisää joulupyhien lukemisia

Myös tämä päivä on kulunut rauhaisasti syöden ja lukien. Oli myös hauska käydä kävelyllä lähimetsän syvässä lumessa.

Matti Mäkelän Sääkirjasta, 1998, luin marras- ja joulukuusta kertovat luvut. Kirja on mukavan leppoisaa vuodenajoille tyypillisten sääilmiöiden ja askareiden kuvausta. Mielestäni kirja on parhaimmillaan juuri näin ripottain, käsillä oleva kuukausi tai pari kerrallaan luettuna.


Toinen joulukuun väriyhdistelmä syntyy, kun aurinko paistaa matalalta metsään ja keltaa puiden latvojen lumen. Varjon puoli, puiden alaoksat ja lumi maassa muuttuvat sinisiksi. Jos lumi on satanut rännästä pakastuen, niin että se on jäätynyt kunnolla kiinni ja luonto on niin valkoinen kuin se vain joulukuisen lumisateen jälkeen saattaa olla, keltasininen jakautunut valo ällistyttävän voimakas.
(s. 237)

Lueskelin lyhyesti myös vapaamuurarihistoriikista Salat ja valat pienemmistä suomalaisista salaseuroista, joista osui silmään seuraava Al Coldinuorden -salaseuraan liittyvä tieto:

... ja ristien pystyttäminen (eli istuttaminen) saaristoon. Ristien tarkoitus on muistuttaa ihmisille elämän vakavuudesta ja samalla toimia jonkinlaisina merimerkkeinä. (s. 86)

---

Aluksi ristit olivat puusta, mutta myöhemmin ne valmistettiin raudasta. On mahdollista, että Suomenkin saaristoon on näitä ristejä viime vuosisadalla pystytetty useita, mutta ne ovat jo hävinneet. (s. 87)


Harmillista ettei noista Suomeen pystytetyistä risteistä ole sen tarkempia tietoja. Rautaristien luulisi kyllä voineen säilyä nykypäiväänkin, vaikka tietojen puuttuessa kirjoittaja Reijo Ahtokari pitää näitä tuhoutuneina.

Risteistä tulivat mieleen erään suosikkini, romantiikan aikakauden taidemaalari Caspar David Friedrichin (1774-1840) maalaukset, joissa maastossa kohoava risti on toistuva teema.
Huomenna onkin sitten taas postitusten aika.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti