tiistai 6. heinäkuuta 2010

Vierailu Kaalin meteoriittikraaterille Saarenmaalle

Saarenmaan matkalla kävimme myös katsastamassa Kaalin meteoriittikraaterin, josta kirjoitin aikaisemmin alkuvuodesta. Bussi Kuressaaresta vie meteoriitille vain 20 minuuttia, joten siellä kannattaa ehdottomasti vierailla samalla.

Kaalin meteoriittikraateri on hyvin poikkeuksellinen nuoren ikänsä takia. Siinä missä mm. kaikki Suomen meteoriittikraaterit ovat syntyneet miljoonia vuosia sitten tapahtui Kaalin meteoriitti-isku vain muutamia tuhansia vuosia sitten aikana jolloin alueella oli jo tiheää ihmisasutusta. Ei olekkaan ihme että kertomus iskusta on säilynyt myös kansanperinteessä, todennäköisesti mm. Kalevalan 47-49 runoissa:

Taivas reikihin repesi,
Ilma kaikki ikkunoihin;
Kirposi tulikipuna,
Suikahti punasoronen,
Läpi läikkyi taivosista,
Puhki pilvistä pirisi,
Läpi taivahan yheksän,
Halki kuuen kirjokannen.






Matkalla meteoriitille on jonkun pihametsikköönsä pystyttämä luonnonmuovaamien puupatsaiden kokoelma. Todella vaikuttava etenkin juuri tuossa ympäristössään.











Meteoriittikraateri on täynnä iskunvaikutuksesta reikiintyneitä kiviä.






Vanhat kaiverrukset kalliossa ja sammaltuneet ja osin sortuneet kiviportaat lammelle todistavat ihmisten liikkeistä alueella.





Nämä kaksi kivikuutiota eriskummallisine kaiverruksineen myös herättivät huomion. Pitäisi selvittää ovatko ne arkeologisia löytöjä, jotka on sitten asemoitu paikalleen, vai jotain meteoriittitutkijoiden myöhempiä töitä. Niihin lisätty rautatanko pitää ne kiinni kalliossa.







Rautakaudella kraateria on kiertänyt myös kaksimetrinen kivimuuri, josta suuri osa on yhä jäljellä. Muurin käyttötarkoitus ei ole varmaa, mutta meteoriitin sisältämä arviolta 450 tonnin rautamassa on sulatettu ja taottu käyttöön jo esihistoriallisena aikana. Kraaterilla on ollut myös uskonnollista merkitystä, mistä todistavat kraaterilammesta löydetyt todisteet uhreista.

Tämän pääkraaterin läheisyydestä on löydetty myös 8 pienempää putoamiskohtaa meteoriitinpaloineen, ja löytyisi varmasti lisääkin mikäli tutkittaisiin. Olisi todella kiinnostavaa tutkia aluetta metallinpaljastimmella, mutta - kaikeksi onneksi - alue on nykyisin suojeltu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti