sunnuntai 18. heinäkuuta 2010

Raaseporin keskiaikamarkkinoilla 2010



Viime viikonloppu tuli siis hikoiltua Raaseporin linnanraunioiden juurella loitsukirjoja myymässä. Toisena päivänä lämpötila nousi 32 asteeseen, jolloin ilmava munkinkaapuni osoittautui oikeaksi vaatevalinnaksi. Turnajaisväellä haarniskoineen taisi olla lämpöhalvaus lähellä. Tämä viikko sitten maistuikin viettää hämäläisjärvessä lilluen ja mökkeillessä.

Keskiaikamarkkinoiden ja turnauksen sijaintipaikka Raaseporin linnan juurella sopi ihanteellisesti tapahtuman tunnelmaan. Myös tunnin ajomatka Helsingistä oli juuri sopiva. Otin kuvia myös itse linnasta, josta kirjoitan erillisen jutun myöhemmin.

Oli ilahduttavaa huomata markkinamyyjien koostuvan lähes pelkästään yksityisyrittäjistä, joista erityisesti käsityöläisiä oli hyvin runsaasti. Kaupan keskittyessä yhä suurempiin ketjuliikkeisiin ja ostoskeskuksiin oli tällainen pienkauppiaiden ja käsityöläisten markkina raikas tuulahdus menneisyydestä.



Ehkä kiinnostavin ostokseni markkinoilla oli tämä viikinkien Freyr-jumalaa esittävän patsaan kopio. Patsas on löydetty vuonna 1904 Rällingestä keski-Ruotsista ja se on ajoitettu 1000-luvulle. Lähes aina tällaiset arkeologisten patsaiden kopiot valmistetaan kipsistä tai muusta halpamassasta, mutta tämä oli valettu pronssista niin kuin alkuperäinenkin. Jo pitkään on kiinnostanut harjoitella pienesineiden valamista pronssista ja tällaiset työaiheet olisivat juuri sitä kiinnostavinta alaa.

Pyydän kaverilta lisää kuvia markkinoista ja päivitän niitä tähän myöhemmin.

Olin nyt ensimmäistä kertaa myymässä keskiaikamarkkinoilla ja tapahtuman miljöö ja sisältö loivat mahtavan ilmapiirin. Pitääpä alkaa osallistumaan näihin useamminkin.

Ensi viikonlopun Ropeconissa myynnin jouduin perumaan kun on tuo Hollolan keskiaikatapahtuma. Kuulin Raaseporissa muilta markkinamyyjiltä siitä paljon suosituksia ja onkin mielenkiintoista nähdä millainen tapahtuma on kyseessä.

Samanaikaisesti Raaseporin kanssa vietetyt Tallinnan keskiaikapäivät sen sijaan eivät olleet niinkään ihmeelliset. Markkinat keskittyivät vain raatihuoneentorille ja myynnissä oli pääosin tuotteita joita kaupungin käsityöliikkeet myyvät normaalistikin. Myöskään ulkomaalaisia kauppiaita en paria latvialaista kojua lukuunottamatta huomannut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti