torstai 1. heinäkuuta 2010

Kirja-arvostelu: Kivissä on kartta - Tuomo KesäläinenKivissä on kartta loihtii esiin maailman, jonka useimmat suomalaiset ovat kadottaneet. Maailman, joka on tallaantunut kiireisten jalkojen alle unohduksen ja kadotuksen lokaan. Se esittelee Jumalan, jota ei löydä rakennetuista kirkoista tai betonisista temppeleistä. Jumalan, jonka nimi on Luonto.

Karujen ja puhuttelevien luontokuvien, sekä shamanismista ja henkisestä voimasta kumpuavien runojen avulla Tuomo Kesäläinen tutustuttaa lukijansa salaisuuksiin, jotka ovat odottaneet ympärillämme. Maailmaan, jossa luonto on temppeli ja opettaja.


Olen jo pidempään lukenut Tuomo Kesäläisen luolia, luontoa ja muinaiskohteita käsittelevää Luolamies-blogia ja kun häneltä ilmestyi esikoisteos Kivissä on kartta niin pitihän se tilata luettavaksi.

Kirja rakentuu luontokuvan ja runon muodostamista aukeamista. Kuvan ja runon yhdistelmä toimii loistavasti, ja johdattelee mielen luonnonmystiikan pariin. Tässä on kirja joka olisi ihanteellista ottaa vaelluksille mukaan, etenkin jos reitti suuntautuu tuonne napapiirin pohjoispuolelle, missä kirjan kuvatkin on otettu.


Muinaisilla Jumalille


Seison tunturin huipulla
ja odotan tuulta:

Tuulta joka minut on luonut.

Henkiä jotka minut on tänne tuonut,
Muinaiset Jumalat:

Ottakaa se mikä aina on teidän ollut

En minä turhaan tätä maata kolunnut,
teitä minä etsin:

Tässä minä olen,
ISÄ

Kahdessa pajun vitsassa,
lepikossa ja ryteikössä:
olen lähempänä sinua

kuin HE
betonisissa temppeleissään

Isä,
tule ja ota minut mukaan.

sillä Sinä tunnet minut paremmin kuin kukaan.


Olen usein miettinyt kuinka kaunista olisi pystyttää erämaahan, tarkoin valittuun paikkaan, kivipaaden ja kaivertaa siihen jotain joka auttaisi muistamaan ja näkemään luonnon ihmeellisyyden. Ehkäpä juuri jotain tämän kaltaista.

Lisätietoja kirjasta löytyy Mäntykustannuksen sivuilta:

http://www.mantykustannus.fi/fi/index.php?komento=uutiset&arvo=12

Tuomaksen blogi suomalaisista luolista ja muinaisjäännöksistä:

http://luolamiehenblogi.blogspot.com

1 kommentti:

bqi9ogevsl kirjoitti...

The Poker Room at Black Hawk is flowing with jackpots, pleasant tournaments, and the lowest rake in town. Each of the sixty four stops on the digital reel corresponds to one of the 22 stops on the precise reel. The computer consults a desk that tells it how far to move the precise reel for a particular value on the digital reel. Since there are way more digital stops than precise stops, a number of the} precise stops will be linked to more than one digital stop. You pull the deal with, and the pc records the following three numbers from the 온라인 카지노 random quantity generator. The first quantity is used to determine out} the place of the first reel, the second quantity is used for the second reel and the third quantity is used for the third reel.

Lähetä kommentti