keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Matka halki Karjalan

Matka halki Karjalan

Osa 1/2: Ääniseltä Vienanmerelle. Kaksiosainen dokumentti vie toimittaja Klaus Bednarzin matkassa Karjalaan, sen historian ja kulttuurin pariin. Matka alkaa Kizin kirkoilta ja päättyy tänään Solovetskin saarille. T: WDR, Saksa.

Eilisiltana katsoimme saksalaisen dokumentin Venäjän Karjalasta, joka osoittautuikin ihan hyväksi tuotokseksi. Stalinin rikoksiin tosin keskitytään hieman turhankin paljon, ja alueen vanhempi historia jää vastaavasto vähemmälle.

Dokumentti on nähtävillä Yle-Areenalla seuraavassa osoitteessa vielä 27 päivän ajan:

http://areena.yle.fi/video/654649Dokumentti alussa esitellään Kizin puukirkot, jotka kuuluvat Unescon maailmanperintökohteisiin. Etualan puukirkko on alunperin 1300-luvun loppupuolelta ja Venäjän vanhimpia kirkkoja. Taustalla siintävät kaksi suurempaa kirkkoa ja kellotorni ovat rakennetut 1700-luvulla.Karhumäen läheiseen metsään, jossa suoritettiin vuoden 1937 vainojen teloituksia, on noussut suuri määrä muistoristejä. Kuvassa omaiset aterioivat vanhaan tapaan haudan äärellä, jakaen osan ateriasta vainajien kanssa.

Muinaishistoria on dokumentissa esillä valitettavasti vain pikaisesti, kun kuvausryhmä vierailee Zalavrugan 5000-6000 vuotta vanhoilla kalliopiirroksilla Belomorskin lähellä. Piirroksille omaleimaista ovat kiveen kaiverretut metsästäjän suksenjäljet, jotka museonjohtajan mukaan ovat vanhin hiihtämistä esittävä kuva. Toisessa kuvassa on metsästäjiä falloksineen.

Dokumentissa käydään myös Solovetskin saarilla ja luostarissa, jossa keskitytään erityisesti alueen keskitysleirien historiaan.

Areenalta näyttää löytyvän myös sarjan toinen osa, jossa kierretään suomenpuoleista Karjalaa. Voisi katsoa myöhemmin tänään. Ensin tosin käymään Piritassa. Myös täällä Tallinnassa on nyt ennätyksellisen paljon lunta, joten on hyvä aika valokuvaamiseen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Olen käynyt siellä

:)))

Lähetä kommentti