torstai 7. tammikuuta 2010

Hypnerotomachia Poliphili. Matka unessa vuonna 1499HYPNEROTOMACHIA POLIPHILI
Jossa näytetään kuinka
kaikki inhimillinen on vain unta,
ja lukuisia muita tietämisen
ja muistamisen arvoisia seikkoja.


Tämä ihmeellinen uusi kirja,
Muinaisten isiemme kirjojen veroinen,
Sisältäen kaiken maailmassa elävän,
Joka on ainutlaatuista ja jaloa....Mietittyäni läpi näitä muinaisia ja pyhiä kirjoituksia, tulkitsin ne näin:

Työsi hedelmistä uhraa Luonnon Jumalalle kainostelematta. Asteittain teet sielustasi alamaisen Jumalalle. Hän tulee lujasti ohjastamaan elämääsi, armeliaasti halliten sinua, ja säilyttää sinut vahingoittumattomana.

...Tulkitsin nämä hieroglyfit (lukuunottamatta oksia, jotka pystyin vain tunnistamaan kuuseksi, männyksi, lehtikuuseksi, katajaksi tai muuksi samankaltaiseksi) seuraavasti:

Kärsivällisyys on koristus, vartija ja suojelija elämän.

Toisella puolen näin tämän elegantin kaiverruksen: ympyrä, ja ankkuri jonka ympärille delfiinin pyrstö oli kietoutunut. Pystyin tulkitsemaan tämän parhaiten:

Aεὶ Σπεῦδε βραδέως
Aina kiiruhda hitaasti.

...Tulkitsin tämän kuvakokonaisuuden latinaksi seuraavasti:

Jumalalliselle ja majesteettiselle Julius Caesarille, koko maailman hallitsijalle, hänen sielunsa laupeudestaan ja anteliaisuudestaan ovat egyptiläiset pystyttäneet tämän julkisista varoista.

...Arvioin näiden merkkien olevan kultaa, mutta ajan ja lampunsavun tummentamia. Näin tulkitsin ne:

Siunatuille varjoille. Kuolema torjuu kaikki elämän vastakkaiset ja kiivaat puolet. Se antaa, se ottaa, se kuluttaa, se hajottaa. Täällä se on suloisesti yhdistänyt kaksi kuollutta, jotka rakastivat toisiaan erottamattomasti ja hartaasti.
Edelläolevat lainaukset ovat kirjan muutamat pseudo-hieroglyfien kuvat ja selitykset. Mielestäni on viehättävää annettujen tulkintojen epävarmuus, "tulkitsin ne näin", mikä samalla paljastaa meille niiden viestin ja säilyttää kuitenkin niiden salaperäisyyden.

Hypnerotomachia Poliphili, tarkoittaen jotakuin Polifilin kamppailua rakkaudesta unessa, on Gutenbergin raamatun jälkeen ehkäpä tunnetuin inkunaabeli, 1400-luvulla painettu kirja. Kirja sisältää 174 puupiirrosta, joista on lisäksi olemassa useita erilaisia versioita.

Kirjan eriskummallisin ja samalla myös kiinnostavin piirre on Polifilin syvä rakkaus arkkitehtuuriin. Ehkä puolet kirjasta ja sen kuvituksesta ovat erilaisten fantasiarakennusten ihastelua. Kertoopa hän olleen myös sukupuoliyhteydessä rakennusten kanssa, ja ainakin kerran nautinnon olleen molemminpuolista.

Kirjan tapahtumien outous ja hajanaisuus luovat sille hyvin unenomaisen yleistunnelman. Olisi mielenkiintoista tietää onko osa kirjan tapahtumista ja hahmoista nähty alunperin unessa.

_

2 kommenttia:

Joona Ruusuvuori kirjoitti...

Onpa hieno blogi. Ja mielenkiintoinen kirja! Täytyy tutkia enempi tätä kaikkea ajan kanssa. Etsin alunperin ihan tietoa antikvariaatin pitäjän työstä, kun aion siihen ammattiin laajentaa runoilijan tointani (koluan jo esityönä tällä hetkellä kirpputoreja), mutta löysinkin täältä kaikkea mielenkiintoista ja mukavaa. Ei voi muuta kuin nostaa hattua ja mahdollisesti myös peukaloita!

Kirjaltaja kirjoitti...

Kiitoksia, hyviä lukemisia. Aloitin myös työn kirjojen parissa käymällä kauppaa antikvaarisilla kirjoilla. Suosittelen lämpimästi, ala on mielenkiintoinen ja hyvin omalaatuinen. Minne päin ajattelit perustaa liikkeen?

Lähetä kommentti