lauantai 14. toukokuuta 2011

Loitsurunoja englanniksi - Magic Songs of the FinnsPuolentoista viikon päästä sitten viimein saapuu painosta englanninkielisen kustannusprojektini ensimmäinen kirja ja oikein hyvältähän se tuntuu. Lähiviikot tulevat olemaan hyvin kiintoisaa aikaa, ja varasinkin tuossa juuri lennot Englantiin parin viikon päähän.

The Magic Songs of the Finns on käännös Lönnrotin toimittamista Suomen Kansan Muinaisista Loitsurunoista, joista julkaisin näköispainoksen vuonna 2008. Kirja sisältää 639 loitsua kattaen valtaosan alkuteoksen aineistosta.Käännös julkaistiin alunperin vuonna 1896 osana laajaa kansatieteellistä teosta The Pre- and Proto-Historic Finns, Both Eastern and Western, With the Magic Songs of the West Finns. Kirjan muut osat ovat vähemmän arvokasta vanhentunutta asutusteoriaa, kallonmittausta ja historiantutkimusta, ja tuntuukin että tämä itsessään loistava käännöstyö on jäänyt vähän tuon muun teoksen kätköihin. Sitä ei ole aikaisemmin julkaistu erillisenä teoksena.

Mainio lisä loitsujen käännöksille on pääosin näiden pohjalta koottu suomalaisen mytologian ja muinaisuskon lyhyt tutkimus, jossa käydään läpi kansanrunoudesta löytyvät keskeisimmät hahmot ja teemat.Oma erikoisuutensa kirjassa on Akseli Gallen-Kallelan tekemät puupiirrokset. Vaikka piirrokset onkin tehty Kalevalaan, osoittautui että niiden kuvaamat aiheet on löydettävissä myös loitsurunojen joukosta. Pohjaavathan molemmat samaan kansanrunousaineistoon. Olen käyttänyt kirjassa myös William Morriksen suunnittelemia koriste- ja kirjasintyyppejä.

Edellisessä viestissä puhuinkin jo noista kansiratkaisuista. Ensimmäistä kertaa onnistuin löytämään laadukasta tekonahkaa, joista kirjaan on tehty kokonahkasidos. Painatus on tehty poikkeuksellisesti kultafolioinnilla ja sokeapainatuksella. Tällainen sidosasu on nykyisin jäänyt kokonaan pois käytöstä, sillä kun ei saa painatettua viivakoodeja kansiin.Vartokaahan kun elokuussa menen munkinkaavussa kaupustamaan tätä Englannin suurimmille keskiaikamarkkinoille. ;o

Sarjan muutama seuraava osa on suunnilleen jo tiedossa, mutta pitää nyt tutkia missä järjestyksessä näissä kannattaa edetä.

Avasin eilen kirjan suomenkieliset sivut osoitteeseen:

www.salakirjat.net/muinaisia_loitsurunoja_magic_songs.html

Kattavammat englanninkieliset sivut löytyvät osoitteesta:

www.paganarchive.com/magic-songs-of-the-finns.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti