perjantai 21. toukokuuta 2010

Tallinnan metsäkalmisto

Eilen kävin kiertelemässä taas Piritan alueen metsissä. Pääasiassa kiinnosti vierailla Tallinnan metsäkalmistossa, joka on 1933 perustettu kaupungin suurin hautausmaa.

Usein ulkomailla käydessä olen pyrkinyt vierailemaan lähelle sattuvilla hautausmailla, joista etenkin vanhemmat ovat usein hyvin loisteliaita ja kertovat maan menneisyydestä. Vielä parempi jos hautausmaa on päässyt hieman rehottumaan.

Tallinnan metsäkalmisto oli aivan jotain muuta mitä on aikaisemmin tullut vastaan. Alueen metsämaastoa on pyritty muokkaamaan mahdollisimman vähän, ja kapeita polkuja ja hautakiviä lukuunottamatta alue onkin metsää. Mahtavaa oli myös ettei aluetta ollut edes aidattu, ja saapuessani alueelle sopivasti eksyneenä pohjoisesta muutaman kilometrin metsätaipaleen läpi sain yhtäkkiä huomata saapuneeni kalmistolle.

Vaikka hautausmaa onkin iältään varsin nuori antaa juuri tuo upea luonnonläheisyys sille vertaansa vailla olevan arvokkaan, rauhoittavan, levoliaan ja ajattoman tunnelman.

Hautausmaalle on haudattu myös useita taiteilijoita ja poliitikkoja, mutta tuo alue ei osunut harmi kyllä reitin varrelle.


Useilla haudoilla on pienet puiset penkit venäläiseen tapaan. Toinen venäläinen erikoisuus hautausmaalla ovat vainajien kasvokuvat hautakivissä. Mielestäni ihan mielenkiintoinen keksintö, ja varsinkin joskus sadan vuoden kuluttua luovat varmasti hyvin mystisen vaikutelman.Pirita-joki josta onkin ollut jo muutamaan kertaa puhetta virtaa aivan kalmiston lähellä.
3 kommenttia:

Tuomo Kesäläinen kirjoitti...

Jos et ole käynyt uuden Valamon luostarin hautausmaalla Heinävedellä niin se olisi sinulle ehdoton käyntikohde. Upea metsäinen sijainti myös ja hienoa tunnelmaa luovat puiset ortodoksiristit ja "hautakopit" en tiedä virallista nimikettä mutta muistuttavat kauniisti koristeltua koirankoppia haudanpäällä. Sinne siis! Hieno tämäkin!

Kirjaltaja kirjoitti...

Kiitos vinkistä, pitääpä yrittää päästä käymään tässä joskus. Noissa puisissa puisissa ortodoksiristeissä on usein mahtavat koristekaiverrukset, ovat aina herättäneet huomioni Karjalaa käsittelevissä kuvateoksissa.

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko joku ystävällisesti neuvoa, mistä päin Tallinnaa Metsäkalmisto löytyy. Siellä lepää kaksi idoliani: Lennart Meri ja Georg Ots. T. Jari A. Hämeenlinnan Lammilta.

Lähetä kommentti