perjantai 31. elokuuta 2012

Viron korkein mäki - 400. kirjoitusEbavereltä matka jatkui etelään aina Latvian rajan läheisyyteen, josta löytyy Viron korkein mäki Suuri Munamäki. 


Täälläkin oli tehokkaasti vedetty mutkat suoriksi, mutta muut rinteet olivat enempi luonnontilaisia.


Taiteilijalla ei ollut hassumpi kesäateljee. Puuveistoksia löytyi runsaasti rinteen metsistä.


Vaikka Suur Munamägi onkin korkeudeltaan 318 metriä merenpinnasta on se alueen muun maastonkorkeuden takia itseasiassa vain joitain kymmeniä metrejä ympäristöään korkeampi. Huipulta kuitenkin löytyy näkötorni, josta avautuvat komeat maisemat. Maiseman kumpuisuus on täysin toista kun mihin on totuttu muualla Virossa.Tornissa oli vanhojen virolaisten saunojen näyttely.Siirtolohkareen kaiverrus on peittynyt sammaleehen.


Yöpaikaksi valikoitui viereinen Iisraelimägi (284m), joka oli avaraa peltomaastoa.
Yöllä satoi rankasti ja Arin mukanaan tuomat kangasmaalaukset marinoituivat sopivasti lisää.


Paluumatkalla kävimme Võrussa Viron suurimmassa ja näköjään myös parhaassa antiikkikaupassa. Karma antikvariaat on erikoistunut paikalliseen talonpoikaisantiikkiin ja kamaa riittää. Sivuilta löytyy reipas määrä kuvia. Puolet kaupasta on talonpoikaistavaraa esittelevää museon ja kaupan sekoitusta, ja mukana on paljon sellaista mitä en ole ennen nähnytkään, mm. päreiden polttoon käytettyjä puunhaaroja, jotka ovat Suomesta aikoinaan täysin hävinneet.

Suomea puhuva kauppias ei itsekkään ole hassumpi, vaan tuntee juuri tämän alan tavarat ja on ollut alalla vuosikaudet. Koko kauppa saisi kuulemma olla talonpoikaistavaraa, jos vain taloudelliset realiteetit sallisivat. Mukaan löytyi raskas muinaiskorun mallin mukaan tehty miehen käsivarsirengas, josta kuva myöhemmin.

Kaupasta saa myös parilla eurolla 100-vuotiaita hopearahoja, mikä sattuikin hyvin koska seuraavana päivänä kohteena olivat kolme pyhää lähdettä Tallinnan lähistöllä. Setukaiset tekevät kolikoista koruja, ja parista kolikosta löytyikin vanhat reiät. Yhdestä rahasta oli myös selvästi vuoltu hopeaa uhriksi.


Tämä näyttääkin sitten olevan Kansanperinne-blogin 400. kirjoitus, ja marraskuussa tulee 3 vuotta täyteen. Viime aikojen kirjoitukset ovat olleet paljolti matkajuttuja, ja lisää on luvassa kun ensi viikolla on taas lento Hollantiin. Nyt syyskaudella on luvassa enemmän kirjoihin liittyviä juttuja, ja tammikuussa matkustelu nousee uusiin korkeuksiin kun kohteeksi tulee Kiinan pyhät vuoret, lennot on jo varattu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti