lauantai 12. kesäkuuta 2010

Kirjan julkistus: Yö vain ylläni lepäsi

"Ilmarinen, taivaan Ukko,
seppä, mahtava takoja,
takoo päivän paistamahan,
iskee kuun kumottamahan.
Ei päivän hopea paista
taotusta auringosta.
Eikä kulta kuun kumota
isketystä kuuhuesta. "

Yö vain ylläni lepäsi sisältää kalevalamittaan kirjoitettuja runoja, tarinoita ja syviä mietelmiä. Runojen teemat liikkuvat niin muinaisessa suomalaisessa uskonnossa, surussa, kuin luonnon ylistämisessäkin. Kirja sisältää myös suomalaiseen mytologiaan pohjautuvia runoja, sekä ajatuksia elämästä ja kuolemasta. Runojen yhteiseksi ja sitovaksi tekijäksi nousee kuitenkin ikiaikainen kalevalamitta, jonka kaunis poljento lyö kirjassa kättä kerronnallisuuden kanssa.

Kirjan on kuvittanut Jenni Nisula.Eilen oli ilo hakea jälleen uuden kirjan painotuore erä kirjapainosta. Hetkessä on aina oma juhlallisuutensa, ja aikaisemmista julkaisuistani poiketen on myös mielenkiintoista nyt ensi kertaa julkaista elävän kirjailijan teos.

Tuomaksen runoissa yhdistyvät loistavasti vanha hyvä kalevalamitta suomalaisten muinaista uskontoa ja menneisyyttä käsitteleviin teemoihin. Jaoimme kirjan kolmeen itsenäiseen, mietteitä, mytologiaa ja tarinoita käsitteleviin osioihin.

Jenni Nisulan kirjaan tekemä luonnonmystiikkaa henkivä kuvitus näyttää todella hyvältä, ja sopii runojen henkeen erinomaisesti.

Tuomas Keskimäki (s.1984) on porilainen runoilija, KaRuSen varapuheenjohtaja, sekä musisoija. Esikoiskirja "Tarinoita metsän takaa" julkaistiin vuoden 2007 syksyllä, taiteilijanimellä Lesko Järnefelt. Sen jälkeen pääasiallinen runokieli on ollut kalevalamittaista. Hän laulaa orkesterissa nimeltä Taivaannaula, jossa sanoituksina toimii kalevalamittaiset runot.

Lisätietoja kirjasta ja tilausmahdollisuus löytyy Salakirjat-pienkustantamoni sivuilta:

http://www.salakirjat.net/yo_vain_yllani_lepasi.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti