perjantai 18. kesäkuuta 2010

H. A. Reinholmin tutkimuksia Suomen muinaisista kuninkaista

Eilen kuuntelin Jorma Kallenaution toimittaman Henrik August Reinholmia (1819-1883) käsittelevän radio-ohjelman.

Ohjelma löytyy Yle Areenalta seuraavan 107 päivän ajan osoitteesta:

http://areena.yle.fi/audio/1068584

En ollutkaan kuullut aiemmin tällaisten käsikirjoitusten olemassaolosta, ja ohjelma sisälsikin paljon mielenkiintoista, joista seuraavassa muutama poiminta.

Kohta 5:50 kertoo käsikirjoituksesta Jotuneista ja muista jättiläisistä, Suomen alkuperäisistä asukkaista

Asiakirja sisältää seuraavat kansanperinteestä kootut jättiläisten eli jotunien eli jatulien kutsumanimet:

meteliläinen, mäkihinen, juutas, munkki, munkkilainen, nunna, hiisi, koljo, hauho, huoku, piru

Kiinnostava tieto että piru on noin puolessa 1800-luvun kansankertomuksista tarkoittanut jättiläistä eikä kristinuskon paholaista.

Kohta 13:05 kertoo käsikirjoituksesta Suomalaisten suurista kuninkaista

Kohta 16:06 käsittelee Elias Brennerin 1670-luvulla kirjoittamaa Suomen kronikkaa, joka sisältää 15 suomalaisen kuninkaan luettelon:

Tällä perin vanhalla kansalla ehti epäilemättä olla monia kuninkaita, ennen kuin sen oli pakko alistua vieraan valtaan. Toistaiseksi en ole kuitenkaan kyennyt löytämään enempää kuin ne 15, jotka seuraavassa luetellaan:

Rostiofi
Fernioti eli Forntjor
Snio
Altus eli Atus
Griis
Amund
Jokul
Ukko
Frosti
Loge
Tengil
Motle
Sumble
Kuso
Dumber


Kohta 20:13 kertoo käsikirjoituksesta Suomen muinaisista pienemmistä kuninkaista

Käsikirjoitus käsittelee myös suomalaisia muinaislinnoja, joiden yhteydessä usein tavataan tietoja muinaisista alueellisista päälliköistä. Samassa yhteydessä mainitaan myös vuoden 1340 oikeusasiakirja pannaan julistetuista Sääksmäkeläisistä ja sen sisältämästä Rapolan kuninkaasta, mistä onkin ollut puhetta aiemmin.

27:25 Kerrotaan Reinholmin vuonna 1853 ilmestyneestä väitöskirjasta ja sen sisältämistä monista tietäjän kutsumanimistä:

haltiokas, innokas, intomies, kae, kukkaromies, laulaja, laulumies, lohtja, lukija, lumooja, myrrysmies, noita, näkijä, osaaja, poppamies, puolijumala, puujumala, runoja, taikuri, tietäjä, tietomies, arvanasettaja, hyväsukunen, jalomies, lakkipää, tulikurkku

Harmi että aikoinaan vain hyvin harva Reinholmin tutkimus päätyi kirjaksi asti, eikä näitä ole toimitettu kirjoiksi myöhemminkään yhtä romaneja käsittelevää tutkimusta lukuunottamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti