keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Rapolan linnavuorella


Viikko sitten kävin jälleen Hämeenlinnassa. Ajoimme Sääksmäelle katsomaan Rapolan linnavuorta.


Linnavuori nousee 70 metrin korkeuteen Vanajanveden pinnasta ja näkymät ovat komeat. Rapola on osa Hämeen linnavuoriketjua: kartta. Merkkitulet ovat näkyneet Tenholan ja Teponlinnan linnavuorille.


Linnavuoren ja Vanajan välinen alue on ilmeisesti ollut tiheään asuttu, alueelta on löydetty paljon rautakautisia muinaislöytöjä ja hautaröykkiöitä.


Rauniot Kaupunginpuistossa.


Suomen vanhin ei-kirkollinen sali Hämeen linnassa ja vieläpä vuokrattavissa. Syyskuulle olisi tapahtumaa suunnitelmissa.

Pari aikaisempaa kirjoitusta samoilta paikoilta:

Vuonna 1340 pannaan julistetut sääksmäkeläiset

Viikinkien sotaretki Hämeeseen vuonna 1050


 

8 kommenttia:

Hurmioitunut kirjoitti...

Minä kävin noissa maisemissa viime kesänä ja mahtavat näkymät tosiaan oli! Mahtavaa että Suomessa on tällaisia :)

Ulrika Rowan kirjoitti...

Muutama viikko sitten käytiin katsastamassa Tenhola...huh, että tunsi olevansa huonokuntoinen kun sinne laelle kapusi :D Maisemat olivat kyllä vaivan arvoiset :) Suosittelen lämpimästi myös Hakoisten linnavuorta, upea paikka.

Kirjaltaja kirjoitti...

Tenholaa on pari muutakin suositellut, ilmeisesti komea paikka. Suunnitelmassa olisi vierailla linnavuorilla linjassa pohjoisesta etelään, ja seuraavaksi käydä tuolla ja Aulangolla. :)

Muinaiskohteita riittää kyllä älyttömästi tuolla Vanajaveden alueella, kuppikivien määrä yllätti myös. Samalla jälleen hehkutettakoon tätä kiinteiden muinaislöytöjen karttaohjelmaa:

http://fba.evvk.com/geo/kulttuuriymparisto

Petra Lehtimäki kirjoitti...

Ai että :P Tuolla tullut tosiaan käytyä pariinkin otteeseen. Sääksmäellä kun tuli se vuosi asuttua niin hirveesti tosiaan kaikenlaisia kohteita pienellä alueella. Kuppikiviä vähän joka nurkassa ja vanhoja hautapohjia..

Ulrika Rowan kirjoitti...

Pistähän facebookissa viestiä kun olet tulossa tänne suunnalle (siis Hämeenlinna) niin vois tulla messiin jos passaa :) Ottasin yhen historiaa tuntevan kaverin mukaan, se kun tykkää luennoida noista paikoista ;D

Jose Ramon Santana Vazquez kirjoitti...

...traigo
ecos
de
la
tarde
callada
en
la
mano
y
una
vela
de
mi
corazón
para
invitarte
y
darte
este
alma
que
viene
para
compartir
contigo
tu
bello
blog
con
un
ramillete
de
oro
y
claveles
dentro...


desde mis
HORAS ROTAS
Y AULA DE PAZ


COMPARTIENDO ILUSION
RAPOLAN

CON saludos de la luna al
reflejarse en el mar de la
poesía...
ESPERO SEAN DE VUESTRO AGRADO EL POST POETIZADO DE THE ARTIST, TITANIC SIÉNTEME DE CRIADAS Y SEÑORAS, FLOR DE PASCUA ENEMIGOS PUBLICOS HÁLITO DESAYUNO CON DIAMANTES TIFÓN PULP FICTION, ESTALLIDO MAMMA MIA,JEAN EYRE , TOQUE DE CANELA, STAR WARS,

José
Ramón...

Anonyymi kirjoitti...

Mistä tuo kuva "rauniot kaupunginpuistossa" on otettu? Paikka vaikuttaa hyvin mielenkiintoiselta.

Anonyymi kirjoitti...

Ennenkuin innostutte enempää niin kyseessä on tekoraunio 1800- luvun puistoihanteen mukaan. Tässä suora lainaus museoviraston sivuilta "Hämeen linnan luoteispuolella sijaitsevan Ojoisten latokartanon historia liittyy kiinteästi linnan historiaan. Ojoinen toimi linnan karjakartanona keskiajalta lähtien. Maaherran virkatalona Ojoinen oli 1600-luvulla ja 1810-1848. Kartanon maihin kuului Hämeen linnan pohjoispuolella sijaitseva Pyövelinmäki, jota kuvernööri Otto Carl Rehbinder alkoi kehittää puistoksi 1840-luvulla istuttamalla sinne jalopuita.

Suunnitelmiin kuului pengerrysten, kiviaitojen, paviljonkien ja polkujen lisäksi romanttinen kiviraunio, joka toteutettiin 1800-luvun keskivaiheilla. Puistotyöt tehtiin suurelta osin vankityövoimalla. Kaupunginpuisto eli Parkki siirtyi Hämeenlinnan kaupungin omistukseen 1848. Englantilaisen puistoideaalin hengessä toteutetussa puistossa on terasseja, vapaamuotoisesti kulkevia käytäviä, kaksi puistopaviljonkia, laululava, ravintolakatos, kivimuureja sekä romanttisena lisänä kiviharkoista ladottu tekoraunio. Myöhempiä lisäyksiä on puistoon on siirretty ns. Larin Kyöstin talo ja kesäteatteri."
Mutta silti, maukkaan näköistä. Ja astetta komeampaahan on Aulangolla, Graniittilinna joka on siinä heti hotellin liki. Terveisin Carita,

Lähetä kommentti