lauantai 26. toukokuuta 2012

Männyn siitepöly

"Männyn siitepöly sisältää kaikki 8 kehollemme välttämätöntä aminohappoa sekä 14 muuta aminohappoa, 30 mineraalia, 15 eri vitamiinia, rasvahappoja, koentsyymejä, polysakkarideja, flavonoideja , yli 100 entsyymiä, nukleiinihappoja, lesitiiniä, kasvisteroleja ja yhteensä yli 200 bioaktiivista aineisosaa." - Jaakko HalmetojaLisäksi männyn siitepöly boostaa hormonitoimintaa. Kiinassa käyttöhistoria ulottuu 2000 vuoden päähän.

Tällä viikolla olen käynyt pariin otteeseen keräämässä siitepölyä. Törmäsin tähän ensi kertaa viime talvena, ja olenkin odottanut että pääsisi kokeilemaan keräämistä.

Siitepöly muodostuu männynoksien vaaleanvihreisiin kukintoihin, jotka kannattaa kerätä kokonaisina. Pölisemättömät kukinnot on helpoin kerätä, mutta tiedä sitten onko näihin ehtinyt muodostumaan vähemmän ravinteita. Pyrin keräämään hieman jo pöliseviä, mutta silti kiinteitä kukintoja. Pari päivää myöhemmin kukinnot hajoaisivat täysin käsiin.

Siitepölyä on kerättävissä vain toukokuun puolivälistä kesäkuun alkuviikoille, joten sitä kannattaa kerätä kerralla koko vuodelle.


Kukinnoista on kätevä valmistaa tinktuuraa uuttamalla ne alkoholiin. Vasemmalla vastakerättyä pölisevää männyn siitepölyä, oikealla viikon muhinutta pölisemätöntä männyn siitepölyä ja muutama kuusen kukinto. Näissä ei ole tunnettuja terveysvaikutuksia, mutta otin muutaman mukaan kokeeksi ja näön vuoksi.Mammuttimainen pakurikääpä!? Valitettavasti osoittautuikin pahkaksi, jossa samanlainen pinta kuin pakurikäävässä.


Paras suomalainen tietolähde männyn siitepölystä on Jaakko Halmetoja:

21-sivuinen tietopakkaus

5 kommenttia:

Ulrika Rowan kirjoitti...

Olisi kiva kokeilla tuota siitepölyhommelia, mutta kun nää pirun allergiat vaivaa :( Toistaiseksi olen välttynyt jokakesäiseltä poskiontelontulehdukselta...harmittaa kun ei voi pyykkiäkään kuivattaa ulkona ilman kellertävää loppuväriä :D

Pilvi kirjoitti...

Jos vaan pystyt keräämään, tai sit kaveri asialle ja siedätät itseäsi talven ajan. Alota miniannoksilla, seuraa oireita ja nosta annosta varovasti ja pikkuhiljaa.

Esoteerisen maantieteen koulu, Marko Leppänen kirjoitti...

Kiitokset Kansanperinne-blogille (samoin tietysti Halmetojalle), joka kunnostautui jälleen arvokkaan tiedon sanansaattajana ja sen käytännön hyödyntämisen innoittajana. En ollut ennen tätä kevättä männyn siitepölyn mahdollisuuksia tiedostanut, mutta nyt on iso purkillinen alkoholihauteessa muhimassa.

Anonyymi kirjoitti...

Allergiselle, ehka kannattaa nauttia kapseleissa. Tilannettaan voi myos parantaa reishilla ja ehka pakurilla. Reishi vahentaa histamiini tasoja.

Anonyymi kirjoitti...

Poskiontelotulehdukseen auttaa NENÄNHUUHTELUKANNU ,osta sellainen apteekista.
Itsellä ei yhtään tulehdusta kannun käytön jälkeen

Lähetä kommentti