tiistai 19. kesäkuuta 2012

Luolavuoren luola Turussa


Alkuviikosta teimme Esoteerisen maantieteen blogin Marko Leppäsen ja kuvaajan kanssa retken Varsinais-Suomeen, jossa kävimme Luolamiehen blogin Tuomo Kesäläisen opastuksella möyrimässä kolmessa maakunnan komeimpiin kuuluvassa luolassa. Aiemmin en olekkaan käynyt Suomessa kunnon luolissa ja jokainen pääsi yllättämään mahtavuudellaan.




 Ensimmäisenä vuorossa oli Luolavuoren luola Turussa. Seisoessa metrien päässä luolan edustalla vastaan puhaltaa jo kylmä tuuli maan sisästä. Jo muutaman metrin syvyinen luolan eteinen on vaikuttava, mutta matka alkaa vasta sen perältä löytyvästä lähes huomaamattomasta käytävästä. 


Ryömintään kosteaa kalliopintaa pitkin tuskin lähtisi ilman opasta tai tietämättä mitä periltä löytyy, mutta jo muutaman metrin jälkeen vastaan tulee ensimmäinen kammio, jossa mahtuu jo hyvin seisomaan. Tunnelma luolassa on hyvin toismaailmallinen; kaupungin äänet ovat vaienneet, ilma on viileää ja kosteaa, ja pimeys ympäröi. Vaikutus on hyvin mystinen ja rauhoittava. Luola yllättää suuruudellaan, ja tästäkin luola jatkuu vielä kahden kammion verran syvemmälle maan sisään.


Kummallinen säännöllisen suorakulmion muotoinen kivi, josta löytyy kaksi selvästi ihmisen tekemää uraa. Kivi sijaitsee kolmannen kammion suuaukolla ja mieleen tuli jos jäljet olisivat syntyneet sen aukiraivaamisesta. Miltä onkaan raivaajasta tuntunut astua ensimmäisenä ihmisenä maailmassa luolan viimeiseen kammioon?


 
 

Luolasta löytyi alkuun jonkinlaiselta kotilolta näyttävä esine joka murtui irtiottaessa. Rotankallo! Osuvaa että Suomen suurin rotta on löydetty 50-luvulla juuri tämän vuoren päältä. Ovatkohan sukua?


Tällaisia pisaroitakaan en ole koskaan nähnyt maan päällä. Tipat eivät pisaroineet alas ollenkaan vaan olivat kiinteästi luolan katossa kuin jääpisarat.

Aivan huikea paikka ja seuranneet Mätikän luola ja Ryövärinluola eivät jääneet yhtään jälkeen. Näistä löytyy herkulliset reportaasit Esoteerisen maantieteen blogista:

Turun seudun rosvoluolissa

Tuomo on kirjoittanut Seikkailijan retkioppaan Varsinais-Suomen luoliin, josta löytyy näiden lisäksi 26 muutakin luolaa tutkittavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti