tiistai 22. helmikuuta 2011

Wettenhovi-Aspan jalanjäljillä

Esoteerisen maantieteen blogin mainiosta Wettenhovi-Aspa-kirjoituksesta muistui mieleen oma kieliteoreettinen kummasteluni parin vuoden takaa.

Tallinnan nimi tulee sanoista taani-linn, joka tarkoittaa tanskalaisten kaupunkia tai linnaa. Tanskalaiset hallitsivat Tallinnaa vuosina 1219-1285.

Tallinna ei ole kuitenkaan ainoa lin/linn-päätteinen Euroopan kaupunki. Saman päätteen tapaamme myös Dublinista, joka on, kas kummaa, viikinkien perustama vuonna 840. Tuollainen tuntuu puhtaalta sattumalta, mutta kummastus kasvoi kun luin iirin-kielisen tanskalaisia tarkoittaneen nimen olleen Dubh-gall.

Sama etymologia jonka tapaamme Tallinnan nimestä selittäisi siis myös Dublinin nimen. Kaksi daanien linnaa. Virallisen tutkimuksen mukaan Dublinin nimi tulee sanoista Dubh Linn, joka tarkoittaa mustaa allasta.

Myös Berliinin nimestä löytyy samainen lin-pääte. Suomensukuisia paikannimiä on löydetty Liettuasta ja Puolastakin, joten sinänsä Berliinin seutukaan ei olisi mikään mahdottomuus. Alueella sijaitsee myös Penzlin, Kröpelin ja Templin -nimiset kaupungit. Mistään muualta Saksasta ei sitten lin-päätteisiä kaupunkeja löydykkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti