maanantai 21. tammikuuta 2013

Qingcheng - Taolaisten pyhä vuori


Kiinan matka on takana ja Sichuanin pyhät vuoret nähty.

Ensimmäisenä kohteena oli Chengdusta vajaan tunnin junamatkan päässä sijaitseva Qingcheng-vuori. Nimi tarkoittaa Vihreää kaupunkia. Ensimmäinen organisoitu taolainen  uskonnollinen liike, Taivaalliset mestarit, perustettiin vuorella vuonna 142 ja se kuuluu taolaisuuden keskeisimpiin paikkoihin Kiinassa.

Saapumisiltana kello oli jo melko paljon, joten otin suoraan yöpaikan vuoren juurelta ja lähdin kiertelemään lähiympäristön pienempiä polkuja. Lunta alkoi satamaan juuri oikeaan aikaan. Matkalukemisena oli Tao-te-jingin Toivo Koskikallion käännös vuodelta 1950, joka muista käännöksistä poiketen sisältää myös selityksiä.









Aamulla aurinko paistoi ensimmäistä kertaa reissun aikana. Kaapelihissi ei maanantaisin ollut käytössä, mutta vuori on suht matala yltäen 1260 metriin, joten kiipeäminenkään ei syönyt liikaa voimia.












Vuoren laella, lähellä huippua, sijaitsee alueen suurin temppeli Shangqing, johon kirjauduin yöksi. Lämmitystä ei ole ja vesi on katkaistu talveksi, mutta onneksi huoneesta löytyi sähkölakana.














Metsästä löytynyt suuri tasainen kivipaasi toi mieleen Saarenmaan legendakiven. Varmasti tämänkin kivi on kuullut kaikenlaista.










Alueen maaperä on irtokiviä sisältävää pehmeää hiekkakiveä, johon muodostuu paljon luolia, ja niitä alueella riittääkin. Suomalaiseen kiinteään kallioon tottuneelle oli hauska nähdä vuorenrinteen elävän: suuremmista avoimista seinämistä kuulee irtokivien irtoavan ja vierivän alas jatkuvasti. Rankkasateella muutos on varmasti vieläkin nopeampaa.




Erään luolan edusta oli palanut juuri muutamaa päivää aikaisemmin ja raivaustyö oli käynnissä.





Qingcheng-vuorella eletään pitkään. Vanha ja uusi terveysteknologia kohtaavat: info-tauluissa mainitaan negatiivisten ionien määrä paikalla.







Laskeuduttaessa hieman alemmas vuorella vastaan tulee jyrkkä 300-metrinen kanjoni. Nykyisin pystysuorassa vuorenseinämässä kulkee vakaa betonipolku, mutta paikalta löytyy vanhojen puisten kulkuväylien jälkiä, joiden ylittäminen on täytynyt vaatia uskallusta. Vuorenseinämän kyljessä sijaitsee Tianshi-luola, jossa Taivaallisten mestarien perustaja Zhang Daoling asui. Luolan suulla on nykyään vuoren uskonnollisesti tärkein temppeli, jossa säilytetään myös alueen pyhäinjäännöksiä.






Tunnelma temppelissä oli vuorenlakea rauhaisampi. Tänne pitää majoittua ensi käynnillä.






Suuntasin takaisin vuoren huipulle, jossa sijaitsee korkea pagoda ja näkymät ovat komeat. Ilta alkoikin jo hämärtyä.





Yöpyminen temppelissä oli mielenkiintoinen kokemus. Päiväsaikaan vuorella riittää turisteja, mutta talvella juuri kukaan ei yövy alueella, joten vuori hiljenee hämärän myötä.

Aamulla aurinko taas paistoi. Kiertelin muutaman tunnin alas vuorta ja suuntasin takaisin Chengduun, josta matka jatkui Emei-vuorelle.

Parin päivän visiitti oli hieman lyhyt syvempään rauhoittumiseen, mutta teki silti hyvää suurkaupunkien jälkeen.





2 kommenttia:

Tuomo Kesäläinen kirjoitti...

Komeita maisemia ja tunnelmaa. Varmasti ikimuistoinen ja ainutlaatuinen kokemus, kiitos kuvista, tarinasta ja historiasta!

Annaliisa Malinen kirjoitti...

Kateeksi käy kun noita maisemia katselee. Jalkapuolena istun nojatuolissa ja kirjoitan novelleja.

Lähetä kommentti