Reissu on alkanut Berliinistä ja eilen kävin puistoksi muutetulla Tempelhofin lentokentällä. Massiivinen 30-luvun puolivälissä rakennettu lentokenttäterminaali on harvoja valmistuneita ja käyttöön jääneitä natsien ajan suurrakennusprojekteja, lentoliikenne kentälle loppui vasta 2008.
Sodan jälkeen tämäkin paikka oli huonossa hapessa. Kentän alla sijaitsevat valtavat sotilaskoneiden tuotanto- ja huoltotilat, jotka saksalaiset miinoittivat niin tiuhaan että miestappioihin kyllästynyt neuvostokomentaja päätti lopulta keskeyttää raivaustyön ja määräsi luolastojen viisi alinta kerrosta tulvitettavaksi vedellä, missä kunnossa ne ovat yhä vielä nykyäänkin.
Lentokenttäalueen mittasuhteet hämäävät aisteja. Hieno ajatus tuo kentän muuttaminen puistoksi, mikä saattaisi olla hyvä ratkaisu Malmillakin kaavaillun tympeän kerrostalorakentamisen sijaan.
Sodan jälkeen kentän hallinta siirtyi neuvostojoukoilta amerikkalaisille, ja muutamaa vuotta myöhemmin Berliinin ilmasillan aikaan kenttä oli Länsi-Berliinin tärkein huoltoreitti länteen. Alueelta löytyy Amerikan ilmavoimien ampumarataa, harjoituskoneita ja muita historiallisia jäänteitä.
Eilen torilta löytyi fossiileja ja harvinaisia kivilaatuja, joista myöhemmin lisää. Huomenna matka jatkuu Amsterdamiin.
2 kommenttia:
Olipas mielenkiintoinen katsaus, en ollut tästä kuulutkaan aikaisemmin. näitä lisää!
Hieno raportti erikoisesta kohteesta. Harvinainen ratkaisu tuo "silleen jättäminen" noinkin ison maa-alan ollessa kyseessä suurkaupungissa. Toivoa antavaa perifeerisyyden sallimista. Ja todellinen mysteerikatakombi se viisikerroksinen tulvitettu maanalainen lentokonehallisto; luulisi sukeltajia syyhyttävän, mutta taatusti on räjäytetty sisäänkäynti umpeen. Hyvää reissunjatkoa!
Lähetä kommentti