tiistai 13. syyskuuta 2011

Mielen salattu voima 1/3 -dokumentti

Torstaina tuli paras plaseboa ja mielen vaikutusta kehoon käsittelevä dokumentti jonka olen nähnyt, ja näyttääpä vielä löytyvän Yle Areenaltakin.

http://areena.yle.fi/video/1315511829091

- Yliannostuksen lumelääkettä eli tässä tapauksessa kalkkitabletteja saanut mies sai voimakkaita myrkytysoireita, verenpaine oli alhainen ja pulssi korkea kuuden tunnin ajan.

- Lumeleikkauksessa olleiden Parkinsonin tautia sairastavien oireet paranivat.

- Lääkärin antama ja tehokkaaksi lupaama kipulääke vaikutti voimakkaammin kuin potilaan tietämättään saama sama kipulääke.

- Lääkärin antaessa voimakasta kipulääkettä, mutta sanoessaan sen mahdollisesti lisäävän kipua kipu lisääntyi.

- Erityisen suuri plasebo-vaikutus näyttää olevan mielialalääkkeillä. Kuuden eniten käytetyn mielialalääkkeen vaikutuksia tutkittaessa havaittiin 75%-82% vaikutuksesta olevan plaseboa. Teho on siis lähes sama kuin kalkkitableteilla, mutta sivuoireina kalleista lääkkeistä tulee seksuaalisia toimintahäiriöitä, päänsärkyä, pahoinvointia ja vieroitusoireita.

- Dokumentti käsittelee myös meditaation ja rukoilun fysiologisia vaikutuksia. Herbert Bensonin uusissa (2008) tutkimuksessa havaittiin vuosia meditoinneilla muutoksia 2200 geenin toiminnassa. Vaikutuksia olivat mm. stressin väheneminen, tulehdusten torjunta ja vanhenemisen hidastuminen. Yllättäen myös vain 2 kuukautta meditoineiden ryhmässä muutoksia oli 1561 geenin aktivoitumisessa. Myös aivokuvauksissa havaittiin meditaation aiheuttama muutos otsalohkossa ja aivorungossa.

- Traumaperäisen stressihäiriön hoidossa on tehokkaaksi osoittautunut ekstaasi, joka lamauttaa aivojen pelkokeskuksen ja mahdollistaa traumaattisen tapahtuman käsittelyn. 80% koeryhmästä parantui.

- Kiinnostavaa myös että jopa lääkärin valkoinen takki lisää potilaan uskoa hoitoon ja sen tehoa, samoin kuin myös pillerien määrä ja väri, ja puolestaan lääkeaine annettuna ruiskeena on tehokkaampi kuin täsmälleen sama aine pillerinä.

Plasebon voima antaa mielenkiintoisia näkökantoja myös kansanlääkintään, jossa juuri tämänkaltaisten symbolien, rituaalien ja muiden voimakkaiden psykologisten tehokeinojen käyttö on hyvin yleistä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa mielenkiintoinen juttu ja näkökulma asiaan!

Anonyymi kirjoitti...

Kannattaa myös Tutustua Virginian "Yliopiston" ja kyseisen "tieteis"ohjelman taustatekijöihin.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ian_Stevenson
http://en.wikipedia.org/wiki/Guy_Lyon_Playfair
http://en.wikipedia.org/wiki/Uri_Geller

Kirjaltaja kirjoitti...

Kyseiset henkilöt esiintyvät dokumentin 2. osassa, joka ei ollut mielestäni yhtä mielenkiintoinen kuin tuo 1. osa. Näistä lääketieteellisistä ilmiöistä löytyi empiiristä tutkimustietoa, mikä taas oli hieman ohutta noissa 2. osan telepatia-, kaukonäkemis- yms. jutuissa.

2. osan linkki:

http://areena.yle.fi/video/1316115737823

Lähetä kommentti