sunnuntai 15. elokuuta 2010

Sulkavan linnavuoriSulkavan linnavuori (myös Pisamalahden linnavuori) on Sulkavan kunnassa sijaitseva muinainen linnavuori. Se sijaitsee Saimaan Enonveden Pisamalahdessa, vastapäätä Partalansaarta. Kunnan keskustasta on matkaa vuorelle noin viisi kilometriä.

Mäki on kolmelta suunnalta äärimmäisen jyrkkäreunainen ja itäpuolisella hieman loivemmalla reunalla on vallin jäännöksiä. Muuri on noin 120 metriä pitkä, ja sen kivinen perustus on erittäin jykevä; se on tehty suurista kivistä, ja on edelleen paikoin lähes kolme metriä korkea. Vuoren huippu on nykyisin noin 55 metriä järvenpinnan yläpuolellä. Järvenpinnan alapuolella sekä vuoren seinämillä on useita onkaloita.

Linnavuoren laelle muurin taakse jää noin 100×120 metrin alue, jossa on aikoinaan ollut muun muassa ainakin 14 heittokivikasaa. Linnavuoren juurella on kaksi luolamaista onkaloa.

Vanhin toistaiseksi löytynyt kirjallinen maininta linnavuoresta on vuodelta 1561. Silloisessa veroluettelossa sen mainitaan kuuluvan Säämingin pitäjän Iitlahden kymmenyksen talonpojille Hannu ja Heikki Kontiaiselle.

Linnoitus on oletettavasti rakennettu rautakaudella tai keskiajalla. Olettamukseen kuuluu myös, että linnasta länteen sijaitseva Vartioniemi kuuluisi samalle ajalle. Erään hypoteesin mukaan linna olisi rakennettu läntistä uhkaa eli hämäläisiä vastaan.


...kertoo Wikipediamme.

Yle Areenalla tuli jälleen vastaan kiinnostavaa aineistoa Suomen linnavuorista. Lyhytdokumentti löytyy osoitteesta:

http://areena.yle.fi/video/1202471

Harmi ettei tuolla pääse käymään enää tänä kesänä. Toiste sitten. Alkoipa ikävöityttämään tuo Repoveden Katajavuori, jossa kävimme parisen viikkoa sitten. Olisi kyllä hienoa asua tuollaisen lähellä niin pääsisi usein "latautumaan". Täällä Vantaallakin veri vetää usein muutamille korkeammille kallioille, mutta kovin ovat matalia ja lähellä asutusta.

Myös Hollolan Kapatuosian linnavuoresta löytyy Areenalta juttu jossa muistellaan alueen lähihistoriaa. Sydämeni itkee verta kun en käynyt tuolla Hollolan keskiaikamarkkinoiden yhteydessä. Linnavuori sijaitsee aivan vanhan kirkon lähistöllä ja olin jo matkalla sinne kun tuli muuta tointa.

http://areena.yle.fi/audio/1122558


Maamerkki: Kapatuosian linnavuori

Maamerkki -sarjassa esittäytyy Hollolan Kapatuosian linnavuori. Se sijaitsee Hollolan kirkon pohjoispuolella. Mäen laella ja sen ympäristössä on asuttu jo kivikaudella noin kahdeksantuhatta vuotta sitten. Kivikaudella paikka oli veden ympäröimä saari, joka nykyisin kohoaa 56 metriä Vesijärven yläpuolelle. Mäellä on 80-luvulla uusittu puinen näkötorni. Tornista avautuva näköala Vesijärvelle on henkeä salpaavan kaunis. Kapatuosian linnavuori on hollolalaiselle Rauno Lampiselle yksi rakkaimmista kotiseudun maamerkeistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti