tiistai 20. marraskuuta 2012

Lempäälän Pirunlinna

Viikko sitten olimme liikkeellä Pirkanmaalla ja tarkoitus oli käydä katsastamassa Siuron linnavuori, mutta valitettavasti alue kuuluikin olevan nykyään sotilasaluetta. Tuolla olisi erityisesti kiinnostunut nähdä "saarnastuoliksi" kutsuttu siirtolohkare, josta v. 1882 A. O. Heikelin Kertomus Pirkkalan kihlakunnan muinaisjäännöksistä kertoo:
Järvenpuolisella rinteellä kököttää tuo tunnettu "saarnastuoli", neliskulmainen pitkänsoikea, noin 7 syltä korkea vuoren lohkare, joka on vajonnut järveen päin vuoresta, sillä vanhat ihmiset puhuvat, että se ennen oli hyvin likellä vuorta, jotta sinne lyhyen laudan avulla päästiin aukon ylitse. Jossakin paikassa saarnastuolilla sanottiin olevan muutamia kirjoituksia, joita en kuitenkaan nähnyt; vaan sen päällä näkyy ainoastaan tuo pieni kivi, jota kutsutaan "raamatuksi".

Suuntasimme Siuron sijaan katsastamaan Lempäälän Pirunlinnan. Alue sijaitsee miellyttävästi hieman etäämpänä asutuksesta ja kilometrin matka vuorelle kulkee peikkomaisen kuusikon läpi.





Pohjoisen suuntaan vuorelta on hyvät näkymät, etelärinne on loivempi ja metsäisempi, ja ollut kivivallien turvaama.




Kartta unohtui autoon ja 2-3 metrin syvyinen Pirunpesä jäi näkemättä, josta on löydetty kivikautisia nuolenkärkiä. Tällainen pienempi luola sen sijaan löytyi kivikon keskialueelta. Luola jatkuu parisen metriä alaspäin ja johtaa parimetriseen matalaan kammioon.

Heikel ei kirjoita paljoa wikipedian tietoja täydentävää, tosin hauskana aikalaistietona löytyy maininta:

Tätäkin linnaa matkustavat käyvät katselemassa, jota se ansaitseekin. Senpätähden siellä joka kesä pidetään "herrain kestiä".

Vuoren laelta löytyi pitkästä aikaa taas pakurikääpää mukaan.