perjantai 1. tammikuuta 2010

Unien tulkintaaKuluneen runsaan vuoden aikana unimaailmani on rikastunut huomattavasti. Muutos alkoi yhtäkkisesti, enkä ole keksinyt sille selitystä. Voimakkaita humalatiloja lukuunottamatta muistan unia joka yöltä, useimmiten useampiakin. Hyvin voimakkaiden unien yleisyys on myös kasvanut selvästi. Parhaimmat lucid-unet näin myös viime vuoden aikana.

Mielestäni unet vaikuttavat elämääni seuraavien menetelmien kautta:

- Simulaationa erilaisia tosielämän haasteita varten. Onhan esitetty, että uniennäkö olisi juuri kehittynyt tämän tuoman selviytymisedun ansiosta.

- Sanansaattajia alitajunnasta. Unethan syntyvät omasta mielestä, mihin ne tarjoavat kiinnostavan, valvetajunnasta poikkeavan näkökulman.

- Esteettisiä ja emotionaalisia elämyksiä. Unissa tunnetila on usein herkistynyt äärimmilleen, mikä voimistaa sinänsä tavanomaistakin kokemusta valtavasti. Useimmiten unien visuaalinen puoli on epäselviä päälinjoja, mutta joskus näen maisemia tai esineitä hyvin tarkkapiirtoisina, ja näiden kauneusvaikutelma on suuri.Antiikin kansojen luomaan, ja nykyisin unikirjoissa vallitsevaan käsitykseen unien ennustuskyvystä en usko, koska en ole tätä henkilökohtaisesti kokenut.

Sen sijaan siltä osin kuin unilla on vaikutusta ihmisen itsensä toimintaan ne toki vaikuttavat myös hänen tulevaisuuteensa. Itse olen pyrkinyt ammentamaan unista hyödyllistä tietoa lähinnä juuri noihin esteettisiin kokemuksiin liittyen.Pidän myös nukkuvista hahmoista taiteessa. Siinä missä valveilla oleva, ja etenkin liikkuva, hahmo on jouduttu "pysäyttämään", on nukkuva jo luonnollisesti liikkeetön, patsaankaltainen. Erityisesti juuri patsaissa nukkuva hahmo synnyttää luonnollisen ja rauhaisan vaikutelman.Kirjoituksen kuvat ovat erinomaisen prerafaeliitti-taiteilija Edward Burne-Jonesin sarja Legend of Briar Rose vuodelta 1890.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti