maanantai 31. joulukuuta 2012

Sichuanin pyhät vuoret odottavat




Vuoden viimeiset hetket menossa ja seuraava vuosi on alkamassa juuri oikeanlaisissa merkeissä: ylihuomenna on lento Chongqingiin.

Viimeiset puolitoista kuukautta ovat olleet täyttä tykitystä Helsingin ja Turun joulumarkkinoiden ja joulun postitussuman kanssa, mutta nyt ei sitten olekkaan markkinoita luvassa puoleen vuoteen, vaan ainoastaan lennot Kiinaan, Ranskaan, Marokkoon ja Jenkkeihin.

Matkan pääkohteena on Emei-vuori, joka on yksi Kiinan neljästä buddhalaisten pyhästä vuoresta. Kiinan ensimmäinen buddhalainen temppeli rakennettiin vuorelle ajanlaskun alussa, ja jo tätä edeltäneinä vuosisatoina taolaiset mystikot olivat löytäneet vuoren.

Emein lisäksi käyn taolaisten pyhällä Qingcheng-vuorella, lupaavasti Etelä-Sichuanin Bambumereksi nimetyssä kansallispuistossa ja Chengdun, Leshanin ja Chongqingin kaupungeissa. Luonnon ihmettelyn lisäksi suunnitelmissa on tutkia myös antiikkitoreja, viinejä ja ruokia.

Hyvää uutta vuotta kaikille, tehkää siitä mahtava.

perjantai 21. joulukuuta 2012

Historialliset joulupöydät Turun linnassa

Vuoden takaa löytyy mielenkiintoinen tunnin lähetys Turun linnaan rakennetuista historiallisista joulupöydistä:

Epookki: Joulupöydissä rahvaan ja herrain
http://areena.yle.fi/radio/1710048

Kiinnostavia tiedonjyviä ovat mm. 1500-luvulla pöytää kiertänyt mekaanisella koneistolla käynyt pöytämausteita kuljettanut pienoislaiva ja 1600-luvulla alueelta löydetyt viinirypäleensiemenet ja osterit.

Viimeiset 14 päivää ovat kuluneet joulumarkkinoilla ja postittamisen parissa, ja juuri muuta ei sitten olekkaan ehtinyt tekemään. Huomisen jälkeen markkinoita ei sitten olekkaan puoleen vuoteen, ja Kiinan viisumi varmistui pari päivää sitten joten parin viikon päästä ovat edessä Sichuanin pyhät vuoret.

keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Karijoen Susiluolasta laaja artikkeli

Uusimmassa HS:n Kuukausiliitteessä on laaja ja mielenkiintoinen artikkeli Karijoen Susiluolasta, joka löytyy myös netistä. Kovasti alkaa näyttämään siltä että paikka on ollut asuttu ennen jääkautta.

Tämäkin paikka on löydetty niin sattumalta että laittaa miettimään paljonko muita vastaavanlaisia luolia mahtaakaan yhä olla löytämättä. Hyvin harvojahan maapohjaisia luolia on lähdetty tyhjentämään.


Muunlaisiakin tulenpidon merkkejä luolasta löytyi. Mustan läikän yläpuolelle kattoon tehtiin niin sanottu suskeptibiliteettimittaus, joka kertoi, että kyllä siinä kohtaa on tulta pidetty.
"En minä tajua, miten se nuotiopaikka olisi ulkoapäin siirtynyt tuohon, kuten arvostelijat ovat väittäneet", Laulumaa miettii ja osoittaa luolan lattiassa kohtaa, josta musta läikkä löytyi.
Juttu löytyy osoitteesta: