maanantai 8. maaliskuuta 2010

Vesioinas - mekaaninen vedennostajaOlen usein miettinyt yksinkertaisia menetelmiä vedennostamiseen puutarhassa, ja nyt sitten paljastuikin että tieteellinen vallankumous on jo ratkaissut tämänkin ongelman: vesioinas nostaa vettä purosta mekaanisesti käyttäen energianlähteenään vain veden omaa virtausvoimaa. Jotenkin sähkön käyttö suihkulähteissä ja puutarhojen vesialtaissa, puroissa ja kastelussa onkin aina tuntunut ylitekniseltä, tarpeettoman monimutkaiselta ja vaurioalttiilta.

Huvittavaa myös että itse asiassa laite on keksitty jo vuonna 1796, mutta jäänyt sittemmin syystä tai toisesta vähälle käytölle, enkä itsekkään ollut kuullut siitä aikaisemmin.

Laite toimii automaattisesti minimaalisella ylläpidolla, kunhan vain huolehtii ettei se jäädy talvella. Vaikuttaa todella hyvältä hyötysuhteelta käyttöön jossa tuollainen maltillinen nostoteho riittää.

Erityisesti ajatus korkeammille kallioille rakennettavista vesialtaista on syystä tai toisesta aina viehättänyt. Suomen luonnossahan kalliota ja pieniä kalliolampia riittää, ja kai tässä alitajunta on hakenut jotain samankaltaista esteettistä vaikutusta. Tällaiset lammet tarjoaisivat monenlaisia mahdollisuuksia myös erilaisille puutarhan kastelujärjestelmille ja keinotekoisille puroille ja putouksille. Enää tarvitaan muutto oikeaan taloon.

Mielenkiintoinen lisäpiirre on laitteen hyvin yksinkertainen rakenne, jonka ansiosta se ilmeisesti kestää lähes ikuisesti. 1800-luvun vesioinaan henkiin herättämisessä vasta olisikin tunnelmaa.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

voisin ehkä myydä oinaan,jos ketä kiinnostaa

Kirjaltaja kirjoitti...

Niinkö, minkä ikäinen on kyseessä? Saattaisin olla kiinnostunut, voit ottaa yhteyttä salakirjat@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

hauska ja hyödyllinen laite. B)

vipe kirjoitti...

hei onko vesioinas vielä myynnissä? olisin kiinnostunut. jos oinas vielä on laitatko s- postia vipe.ahtiainen@gmail.com

Anonyymi kirjoitti...

Oinaasta: käynnistin vanhan tilalle omatekoisen version toukokuun alussa. Nyt se on toiminut yli kolme kuukautta, viimeiset kaksi täysin ilman huoltoa. Vain käyntiventtiilin otin vanhasta. Blogissani vesioinas.blogspot.com on kuvia ja videoita värkkäyksestäni. t Oinashärkä

Anonyymi kirjoitti...

Uusittu vesioinaani on toiminut itsekseen katkoitta koko kesän 2013. Vain käyttöventtiili on vanhasta 39 vuotta toimineesta valurautalaitteesta. Uusi on vesijohto-osista ym materiaaleista tehty. Projektista lisää blogissa: vesioinas.blogspot.com
t nimim Oinashörkä

Lähetä kommentti