keskiviikko 15. kesäkuuta 2011

Täydellinen kuunpimennys tänään!

Täydellinen kuunpimennys on 15./16.6. Pimennys näkyy osittain Etelä-Suomessa, mutta Kuu on hyvin matalalla. Pohjoisimmassa Suomessa pimennys ei näy, sillä Kuu on horisontin alapuolella. Oulussa Kuu on etelässä ollessaan klo 0.26 vain yhden asteen korkeudella ja horisontin yläpuolella vain kaksi tuntia.

Pimennyksen osittaisen vaiheen alkaessa klo 21.22 Kuu on Etelä-Suomessa vielä horisontin alapuolella. Kuu on kokonaan täysivarjossa klo 22.22. Helsingissä se nousee klo 22.33. Pimennys on syvimmillään klo 23.13, jolloin Kuu on lähes keskellä täysivarjoa. Tällöin Kuu on Etelä-Suomessa vain kahden asteen korkeudella.

Pimennyksen loppuhetket näkyvät hieman paremmin. Osittaisen vaiheen päättyessä klo 1.03 Kuu on etelän suunnalla kuuden asteen korkeudella.

Seuraava täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa 10.12. tänä vuonna.

Pimennyksen kulku

Puolivarjopimennys alkaa klo 20.23
Osittainen vaihe alkaa klo 21.22
Täydellinen vaihe alkaa klo 22.22
Pimennys syvimmillään klo 23.13
Täydellinen vaihe päättyy klo 0.03
Osittainen vaihe päättyy klo 1.03
Puolivarjopimennys päättyy klo 2.02


- Ursa

Tämä meinasi mennä varkain ohi matkan viedessä huomion. Olen juuri lentokoneessa pimennyksen aikaan, mikä on aikamoinen sattuma. Todella kiinnostava päästä seuraamaan pimennystä yläilmoista.

Valtaosassa maata näyttää olevan aika pilvistä tänään, mutta pilvien pitäisi rakoilla yön aikana, toivottavasti ajoissa.

2 kommenttia:

Lilli kirjoitti...

Unohdin (taas) koko kuunpimennyksen :( Mutta en usko, että olisi täällä Tampereella näkynytkään, taisi olla vielä yöllä aika pilvistä (koitan aina lohdutella itseäni näillä, toistaiseksi olen onnistunut missaamaan jokaisen osittaisen tai täydellisen kuun- tai auringonpimennyksen. Milloin olen unohtanut, milloin on ollut pilvistä ja milloin olisi ollut täydellistä mutta vanhemmat pakottavat nukkumaan. Ehkä minä vielä joskus onnistun näkemään :)).

-Lilli-

Kirjaltaja kirjoitti...

Itselläkin kävi huono tuuri tämän pimennyksen kanssa, kone ehti laskeutua vain ehkä vartti ennen kuun nousua. Maassa menin kallioille katsomaan, mutta tällöin pimennys oli enää osittainen.

Onneksi seuraava pimennys onkin sitten jo joulukuussa :)

Lähetä kommentti