perjantai 17. kesäkuuta 2011

Keittokirja vaatimattomille kodeilleSaisiko olla ankeriaskäärykköä, "sianjänistä" luumujen kera tahi värmlantilaista perunamakkaraa? Vai maistuisiko ehkä biskvii, kaljakeitto tahi väärennetyt sianlihakyljykset?

Kovin on erilainen kirja kuin aikaisemmin julkaisemani, mutta sen verran riemastuttava, että teki mieli painattaa se uudelleen kirjan tullessa vastaan muutama viikko sitten. Hyvä ruoka - Keittokirja vaatimattomille kodeille on Helsingin Sanomain vuonna 1910 julkaisema lahjakirja, joka sisältää 114 sivua ruokaohjeita kovin erilaiselta aikakaudelta.Oma erikoisuutensa kirjassa on jokaiselta sivulta löytyvä mainospalkki, jolla painatus on aikoinaan rahoitettu. Kovin on hauskaa tuon ajan mainoskieli:

Ostakaa aina meidän parailla kiitoslauseilla sekä koti- että ulkomailla palkituita Ruoka- & Näkkileipälajeja

Hyvät emännät ja emännöitsijät Viipurin seuduilla! Käydessänne valmistamaan perheidenne ravintoa tämän keittokirjan mukaan

Syökää AVENA kaurasuurimoista valmistettua puuroa, ja tulette voimakkaiksi. Äidit antakaa vahingollisen aamukahvin sijaan lapsillenne AVENA velliä eli puuroa.

VÄLTTÄMÄTÖIN putinkien, vellien ja kastikkeiden valmistamiseen. Käyttäkää useasti huonolle maistuvan perunajauhon asemasta MAIZENA-JAUHOJA.
Pari hauskaa ja havainnollista katsausta kirjaan löytyy seuraavista:

HS, Satu Kaaria - Saisiko olla biskviitä?

Kävelyllä-blogi - Ruokaohjeita vaatimattomille kodeille

Kirjaa saa tilattua kotisivuiltani:

Salakirjat - Keittokirja vaatimattomille kodeille

Hauskaa kun ohjeet ovat ajalta jolloin margariinia ja muita kummajaisia ei oltu vielä keksitty. Tosin jauhojen käyttö näyttää olleen aika runsasta.

Pitääpä tässä kokeilla joitain kirjan ohjeista, nokkoskeitto on sen verran simppeli että sitä voisi tehdä nyt jo viikonloppuna.

Vielä ei ole selvinnyt mikä eläin "sianjänis" on, pitäisi kysyä jostain ;o

Parin viikon päästä sitten vain näitä kaupustamaan Turun keskiaikamarkkinoille. Tulkaahan käymään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti