perjantai 20. elokuuta 2010

Mikkelin Porosaaren kolikotOlipa hyvä päästä taas pariksi päiväksi mökkeilemään. Kesä alkaa selvästi olemaan ohi; auringon ollessa pilvessä ja öisin on jo aika viileää.

Mökille olikin hankittu moottorivene, joten pääsimme sittenkin tutkimaan Kyyveden saaria.
Suuntasimme Porosaaren eteläkärkeen, jossa on poikkeuksellisen kapea, monin kohdin vain muutaman metrin levyinen niemi, jonka toisella puolen on pitkä hiekkaranta. Kaverit kertoivat rannalta löytyvän kummallisia "kolikoita", joita epäilivät ehkä olevan peräisin muinaisesta järvimalmin sulattamisesta. Tällainen paikkahan onkin löydetty vastakkaiselta rannalta.


Ranta tosiaan olikin tuhansien mustien kolikoiden peitossa. En ole nähnyt vastaavia kappaleita koskaan aiemmin. Niiden koko vaihtelee euron kolikon koosta pieniin haulen kokoisiin jyviin. Materiaali on mustaa ja murtuu taitettaessa, ja on melko kevyttä.Kolikoita löytyy ainoastaan tältä hiekkarannalta. Jo saman rannan pohjoisosassa, jossa hiekkapohja vaihtuu kivikkoon, ei esineitä löydy kuin muutamia, mahdollisesti jäiden etelämpää kuljettamia.

Kolikoiden keskeltä löytyy useimmiten pikkukivi, johon tuo kevyt musta aines on kertynyt kiekoksi. Aines ei selvästikkään ole metallia, mutta muodostuuko raudansulatuksesta ehkä tuonkaltaista kuona-ainetta?
Laittakaahan viestiä jos on tietoa näiden alkuperästä. Voisin tiedustella asiaa myös Museovirastosta.

Alkoipa tehdä mieli päästä veneilemään ja tutkimaan saaria enemmänkin. Tutkittavaa riittäisikin sillä jo pelkästään Kyyvedellä on 1117 saarta, ja riittävän suuret autiosaaret ovat hyviä myös yöpymiseen.

Päivitys: Tarkistin tuon raudanvalmistuspaikan sijainnin kartalta ja etäisyys tähän rantaan on vain 500m, ja se on myös niemen juuri tuolla puolen.

Tuosta raudanvalmistuspaikasta Museoviraston tietokanta kertoo seuraavan:

"Nimi: Herniemi

Kohde sijaitsee Kyyveden Poroselän itärannalla. Paikalla on osaksi tuhottu raudanvalmistuspaikka, joka on rantakalliolla. Sammalen alta on löytynyt rautakuonaa. Kallion ympäristöstä on löydetty matalia kuoppia ja mahdollinen hiilihauta 10 m kalliosta etelään. Hytin jäännöksiä tai selvästi maanpinnalle näkyvää kuonakasaa ei ole havaittu."

linkki

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mikkelin Porosaaren "kolikot" ovat järvimalmia.
Esim. Huutokosken (Joroinen) ruukki hyödynsi Sysmäjärven rannoilta vieläkin löytyvää vastaavaa materiaalia.

Kirjaltaja kirjoitti...

Mielenkiintoinen juttu, kiitos tiedosta! Vaikuttivat liian kevyiltä rautamalmiksi, joten luulin niiden olevan jonkinlaista kuona-ainetta.

Anonyymi kirjoitti...

Mikkelin porosaaren "kolikot" eivät mielestäni ole järvimalmia. Järvimalmi on aina hyvin painavaa ja esiintyy yleensä myös isompina ja helpommin tunnistettavina möykkyinä. Nämä kolikot ovat luultavasti "savisaostumia", joita syntyy kaislojen juurille. Kaisla kuolee keskeltä pois, minkä takia keskellä on yleensä kapeentuma tai reikä. Nämä saostumat ovat kevyitä ja hauraita, varsinkin kuivana. Rautainen maaperä voi auttaa näiden muodostumista. Terv: Markus

Anonyymi kirjoitti...

Kyllä ne järvimalmia on, ei mitään savea. Itse olen hypistellyt niitä Kyyveden rannalla 40 vuotta kesäisin. Paikalliset tietää siinä lähellä nostetun aikoinaan järvimalmia teolliseen tarkoitukseen.

Lähetä kommentti