torstai 1. heinäkuuta 2010

Kirja-arvostelu: Kivissä on kartta - Tuomo KesäläinenKivissä on kartta loihtii esiin maailman, jonka useimmat suomalaiset ovat kadottaneet. Maailman, joka on tallaantunut kiireisten jalkojen alle unohduksen ja kadotuksen lokaan. Se esittelee Jumalan, jota ei löydä rakennetuista kirkoista tai betonisista temppeleistä. Jumalan, jonka nimi on Luonto.

Karujen ja puhuttelevien luontokuvien, sekä shamanismista ja henkisestä voimasta kumpuavien runojen avulla Tuomo Kesäläinen tutustuttaa lukijansa salaisuuksiin, jotka ovat odottaneet ympärillämme. Maailmaan, jossa luonto on temppeli ja opettaja.


Olen jo pidempään lukenut Tuomo Kesäläisen luolia, luontoa ja muinaiskohteita käsittelevää Luolamies-blogia ja kun häneltä ilmestyi esikoisteos Kivissä on kartta niin pitihän se tilata luettavaksi.

Kirja rakentuu luontokuvan ja runon muodostamista aukeamista. Kuvan ja runon yhdistelmä toimii loistavasti, ja johdattelee mielen luonnonmystiikan pariin. Tässä on kirja joka olisi ihanteellista ottaa vaelluksille mukaan, etenkin jos reitti suuntautuu tuonne napapiirin pohjoispuolelle, missä kirjan kuvatkin on otettu.


Muinaisilla Jumalille


Seison tunturin huipulla
ja odotan tuulta:

Tuulta joka minut on luonut.

Henkiä jotka minut on tänne tuonut,
Muinaiset Jumalat:

Ottakaa se mikä aina on teidän ollut

En minä turhaan tätä maata kolunnut,
teitä minä etsin:

Tässä minä olen,
ISÄ

Kahdessa pajun vitsassa,
lepikossa ja ryteikössä:
olen lähempänä sinua

kuin HE
betonisissa temppeleissään

Isä,
tule ja ota minut mukaan.

sillä Sinä tunnet minut paremmin kuin kukaan.


Olen usein miettinyt kuinka kaunista olisi pystyttää erämaahan, tarkoin valittuun paikkaan, kivipaaden ja kaivertaa siihen jotain joka auttaisi muistamaan ja näkemään luonnon ihmeellisyyden. Ehkäpä juuri jotain tämän kaltaista.

Lisätietoja kirjasta löytyy Mäntykustannuksen sivuilta:

http://www.mantykustannus.fi/fi/index.php?komento=uutiset&arvo=12

Tuomaksen blogi suomalaisista luolista ja muinaisjäännöksistä:

http://luolamiehenblogi.blogspot.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti