maanantai 15. helmikuuta 2010

Häxan - Noidat. Mykkäelokuva vuodelta 1922Tekijänoikeusvapaita elokuvia selatessa sattui vastaan ruotsalainen noituutta, tai lähinnä noitavainoja, käsittelevä mykkäelokuva vuodelta 1922.

Elokuvan, tai kulttuurihistoriallisen dokumentin, kuten oheinen juliste sitä kuvaa, käsikirjoittaja Benjamin Christensen tutustui aiheeseen vuonna 1919 löydettyään Noitavasaran eli Malleus Maleficarumin berliiniläisestä kirjakaupasta, minkä jälkeen hän kokosi kahden vuoden ajan aineistoa elokuvaa varten.

Elokuvan näytellyt osuudet ovat valtaosin varsin humoristiset, ja sellaisina hauskaa katsottavaa. Aikoinaan sen sijaan elokuva on ollut kielletty Yhdysvalloissa, ja runsaasti sensuroitu useissa muissa maissa.

Elokuvassa käytetyt vanhat piirtokuvat ovat kiinnostavia, mutta valitettavasti näiden lähteitä ei mainita elokuvan yhteydessä, vaan niistä on nähtävästi olemassa erillinen laaja "Bibliotheque Diabolique":ksi nimetty bibliographia, jota en kuitenkaan löytänyt netistä.

Poikkeuksellisin aineisto on kuitenkin elokuvan alussa esiintyvä vanha mekaaninen koneisto, joka esittää helvetin tapahtumia. Etenkin tämän taustatiedot kiinnostaisivat.

Elokuvan tekijänoikeudet ovat rauenneet ja se on nähtävillä YouTubessa ylläolevasta osiosta alkaen, tai ladattavissa kokonaisuudessaan ilmaiseksi Internet Archivesta osoitteesta:

http://www.archive.org/details/Haxan_tinted_and_subtitled

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti