torstai 30. syyskuuta 2010

Mikä on Musta Raamattu?Paljastuipa että vuonna 1982 tuotetussa Osmo Jokisen ja Eila Sandborgin radio-ohjelmasarjassa Mystillistä on eräs jakso koskien myös Mustaa Raamattua. Ohjelmassa haastatellaan dosentti S. Albert Kivistä, joka pohtii etenkin kirjan alkuperää.

Ohjelma on melko yleisluontoinen, mutta silti kiinnostavaa kuunneltavaa, ja se sisältää myös hyviä huomioita latinan- ja hepreankielisten alkutekstien käännösvirheistä. Esimerksi henkien erisnimiksi kääntyneet Seraphim on sanan seraph(enkeli) monikkomuoto.

Latasin kuunnelman YouTubeen ja lisäsin siihen kuvitukseksi 1500-1700-lukujen okkultisten teosten painokuvia.

Parhaiten tietoa Mustan Raamatun alkuperästä löytyy Joseph H. Petersonin tutkimuksista, joista löytyy useiden kirjan osioiden alkulähde ja tietoa eri painosten eroista:

Esoteric Archives - The Sixth and Seventh Books of Moses

Kokonaan oma kysymyksensä on suomalaisesta kansanperinteestä löytyvät tarinat Mustasta Raamatusta, joista osa on vanhemmalta ajalta kuin tämä vuonna 1902 suomennettu 6. ja 7. Mooseksen kirja.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olisiko mahdollista julkaista tulevaisuudessa kirjaa juuri näistä vanhoista okkultisten teoksien kuvista? Kuvat ammentavat hyvin sen aikakauden ajatusmaailmaa ja maailmankuvaa, ja ovat ylipäätänsä varsin tyylikkäitä ja mielenkiintoisia katseltavia.

T.almu

Kirjaltaja kirjoitti...

Tuota voisi tosiaan harkita, olenkin kerännyt tätä aineistoa aika paljon talteen. Saapa nähdä :)

Lähetä kommentti