perjantai 26. marraskuuta 2010

Unien ylöskirjaaminen ja selkounet


Unimaailma oli hyvin vilkas tänäkin yönä ja näin neljä eri unta.

Tuosta kirjasta Exploring the World of Lucid Dreaming oli kiinnostava oppia, että ihmisen säännöllisiin univaiheisiin kuuluu herätä 5-6 kertaa yössä, jokaisen REM-jakson jälkeen. Useimmat näistä kestävät vain hetken ja niistä ei jää muistijälkeä, ja olin aina luullut niitä sattumanvaraisiksi heräämisiksi.

Olin myös käsittänyt parhaan ajan merkintöjen tekemiselle unipäiväkirjaan olevan aamulla heti heräämisen jälkeen, mutta kirja suositteleekin tekemään nähdyistä unista lyhyet merkinnät heti noiden yöllisten heräämisten aikana. Testasin neuvoa viime yönä ensi kertaa ja toimi loistavasti, vaikka kirjasin vain lyhyet ranskalaiset viivat unien aiheista. Hauska myös tietää yön unien näkemisajat, tässä tapauksessa 0:33, 2:54, 5:41 ja 8:02 :)

Tiesin jo aamuyöstä REM-jaksojen pidentyvän ja näiden välisten syvän unen jaksojen lyhentyvän, mutta lisäksi kirjan tekijän tutkimusten mukaan selkounien näkemistodennäköisyys nousee vielä lisäksi suhteellisestikin viimeisten nukuttujen tuntien aikana.

Myös tästä sain kokemuksen viime yönä, jolloin viimeinen uni oli selvästi aiempia pidempi ja voimakkaampi. Kaksi kertaa myös pysähdyin ihmettelemään unen kummallisuuksia. Ajoin Englannissa ja yhtäkkiä vastaan tuli liittymä Kehä I:selle ja siitä Koivukylään, mikä hieman kummastutti. Myöhemmin bussilippu maksoi 7 senttiä. Kumpaakin ehdin ihmetellä hetken ajan, mutta valitettavasti sitä ratkaisevaa askelta tietoisuuteen unessa olemisesta ei tapahtunut. Harjoitukset jatkukoot.

Lento pois Mykonokselta on vihdoin parin tunnin kuluttua, elleivät sitten lennonjohtajatkin liity lakkoon. Meinasi tuossa jo iskeä slaaki kun katsoessani lähteekö lento ajallaan oli statuksena SETUP ALERT, mutta se olikin virhetieto ja lento lähdössä ajallaan. Meinasin joutua jäämään muulikuskiksi tänne saarelle.

3 kommenttia:

Lilli kirjoitti...

Itsekin olen joskus yrittänyt harjoittaa noita lucid unia. Mutta oma laiskuus tuli vastaan :( Kerran olen tosin nähnyt selkounen. Mutta en pystynyt pitämään siitä kiinni kuin vain hetken. Pääsin kokeilemaan lentämistä tietoisesti hetken :) Kunnes uni jatkoi omaa rataansa.

Pitäisi varmaan tutustua tuohon kirjaan itsekin ja kokeilla uudestaan jos jaksaisi nyt harjoitella enemmän :)

Toivottavasti pääset pian kokemaan erilaista unimaailmaa!

-Lilli-

-Asta- kirjoitti...

Unet ja unien maailma on mielenkiintoinen. Näen paljon unia. Mitä useammin kirjoitan ylös, muistan niitä paremmin. Unet tulevat selvemmiksi. Paljon olen nähnyt toteutuneita unia ja "valveunia". Kuulen kaikki äänet ympärilläni, näen kuitenkin unta. Mielenkiintoisia unimatkoja sinulle:)

Kirjaltaja kirjoitti...

Tuo unien ylöskirjaaminen on kyllä tosi hyvä harrastus vaikka ei lucid-unia saisikaan aikaan, lisää valtavasti niiden muistamiskykyä. Otan nyt tavaksi kirjata ylös kaikkien unien teemat ranskalaisin viivoin. Noiden avulla pystyy useimmiten palauttamaan ne melko hyvin mieleen.

Heh hauska odottamaton ilmiö näissä harjoituksissa: kun teen valvetilassa todellisuustestejä monet tilanteet tuntuvat hyvin epätodellisilta.

Lähetä kommentti