perjantai 30. maaliskuuta 2012

Selkounien vakauttamistekniikoita

Viime yönä selkounitekniikoiden harjoittaminen meni jälleen eteenpäin kun sain kahdesti vakautettua heikentyvän selkounen. Tunnetuin ja myös itse käyttämäni tekniikka löytyy Carlos Castanedalta, joka on tallentanut Väli-Amerikan shamaanien käyttämän menetelmän: selkounen alkaessa sortumaan kädet nostetaan suoraan eteenpäin ja katse keskitetään niihin. Menetelmä vie huomion ympäristön tapahtumista, jotka saattavat herättää nukkujan ja auttaa palauttamaan näkömaailman tarkkuuden.

Kummallakin kerralla olo oli ylivilkas, visuaalinen maailma alkoi sumentumaan ja tuntui että herääminen oli lähellä. Keskittymällä omiin käsiin tilanteen sai rauhoittumaan ja tuntui että mieli palasi takaisin syvempään uneen. Sen sijaan visuaalinen maailma ei kirkastunut suoraan, vaan vasta ensin noustessani vedestä pinnalle ja toisella kerralla astuessani ulkoa sisään taloon sumea näkyvyys kirkastui.

Ensimmäisten länsimaisten selkounitutkijoiden käyttämä menetelmä oli tuijottaa suoraan alas omiin jalkoihin, mikä varmaankin toimii yhtä hyvin. Stephen LaBerge kehitti myös kaksi tuntoaistiin perustuvaa vakauttamistekniikkaa, joista toisessa hangataan käsiä yhteen ja toisessa pyöritään ympyrää. Kumpikin pidensi selkounta yli 90 prosentilla nukkujista. Artikkeli löytyy osoitteesta:

http://www.lucidity.com/NL7.34.RU.SpinFlowRub.html

Toistaiseksi suurin ongelma selkounissani on ollut juuri niiden lyhyt kesto, joten näitä vakauttamistekniikoita on kiinnostavaa tutkia lisää. Jatkossakin tuo alkuperäinen käsiin keskittyminen tuntuu itselle kutsuvimmalta.

perjantai 23. maaliskuuta 2012

Unelmoija ja unikansa

Kolmas ulottuvuus: Unelmoija ja unikansa

Elokuva ainutlaatuisen malesialaisen Temiar Senoi -heimon unikulttuurin selviytymistaistelusta ja sen vaikutuksesta länsimaiseen unitutkimukseen. Ohjaaja Arto Halonen, 1998


http://areena.yle.fi/video/1298990582403

Viime aikoina on mietityttänyt ihmisen oman suhtautumisen vaikutus unennäkemiseen. Ilman asiaan paneutumista valtaosa unista unohtuu saman tien, ja vastaavasti niille annettu suurempi merkitys näyttää heti voimistavan unia. Dokumentissa on myös tähän liittyen tutkimustulos jonka mukaan länsimaissa ihmisten unennäkö ei juurikaan kehity iän myötä, vaan on luonteeltaan aika samanlaista kuin lapsena, kun taas kulttuureissa joissa unia pidetään merkityksellisinä myös unimaailma kehittyy muun henkisen kasvun myötä.

torstai 22. maaliskuuta 2012

Alan Mooren ajatuksia magiasta, taiteesta ja kielestä.Alan Mooren (mm. V for Vendetta, Watchmen) haastattelusta löytyi ajatuksiaherättävä magiaa ja sanan voimaa käsittelevä pätkä.

Myös koko haastattelu on katsomisen arvoinen:

Mind Scape of Alan Moore

tiistai 20. maaliskuuta 2012

Puodin hyllyt ovat täynnä pakanakirjojaTeimme Marko Leppäsen kanssa myös haastattelun tuossa joitain viikkoja sitten ja tänä aamuna Hesarissa oli tuttu mies. Hyvin on mahtunut eri teemoja pieneen palstatilaan.

Viime hetkillä toimituksesta tuli idea noista "kummittelemaan jääneistä kirjoista", joka oli hauska lisä juttuun. Muutamista kirjoja on ollut poimintoja aiemmin täällä blogissakin:

Montaigne & Marcus Aurelius vastoinkäymisten hallitsemisesta:

http://blog.kansanperinne.net/2010/03/stoalaisuus-taolaisuus-vastoinkaymiset.html

Lin Jutangin kirjoituksia ja käännös:
http://blog.kansanperinne.net/2011/01/kiinalaisen-vuoristomajan-tarina-800.html
http://blog.kansanperinne.net/2010/02/paratiisi-lin-jutang.html
http://blog.kansanperinne.net/2010/01/lin-jutang-taide-koulutus.html

Thoreaun tekisi mieli lukea taas uudelleen, pitääpä tehdä muutamia poimintoja samalla.

maanantai 19. maaliskuuta 2012

Vartiosaaressa lumikengilläToissaviikonloppuna menin käymään Vartiosaaressa Esoteerisen maantieteen blogin Marko Leppäsen vieraana.


Punainen lentokonehangaari on hyvä maamerkki neuvottaessa suuntaa mökille.Pieni luola on sijainniltaan strategisesti juuri saaren tärkeimmän tähystyspaikan läheisyydessä, joten eiköhän aika moni ole täällä nukkunut yönsä muinaisina aikoina.
Siirtolohkareesta kasvava mänty oli todella erikoinen näky. Hyvin näytti kyllä pärjäilevän ahtaudesta huolimatta.Vartiokalliolta on mahtavat näkymät kauas merelle ja edelleen näköyhteys Vartiokylän linnavuorelle. Tästä ei ole menty ohi huomaamatta. Horisontissa siinti jo sula avomeri joten kai se kevät on sitten lähestymässä.
Vanhassa kesämajassa oli todella hieno vanhanajan tunnelma jota ympäröivä talven hiljaisuus syvensi. Vartiosaareen ei ole rakennettu taloja sitten 50-luvun mikä tuskin on suurempi menetys.


Jäkälä ikkunoiden välissä ehkäisee kosteutta.


Vanha ikkunalasi siilasi auringonlaskun säteistä Gallen-Kallelan päälle oman veistoksensa.Paluu kaupungin valomereen ja liikenteen meteliin.


Venus ja Jupiter tuijottivat jäälläkulkijaa.

Esoteerisen maantieteen blogista löytyy hyvää lisäluettavaa ja komeita kesäajan kuvia Vartiosaaresta:

Runsaasti kuvia:

http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/2009/01/vartiosaaren-uusi-vuosi-kelirikon-kuvia.html

Elonkehä-lehdessä julkaistu Markon juttu:

http://esoteerinenmaantiede.blogspot.com/2009/10/helsingin-tuntematon-saaristolaiskyla.html

Radio Suomen lumikenkävierailu saaressa:

http://areena.yle.fi/audio/1328422661286

lauantai 3. maaliskuuta 2012

Sami Haavisto: Luovuuden kanavoiminen teoiksi

Sami Haaviston Tiedostamossa vuoden alussa pitämä esitelmä asioiden aikaansaamisesta on nyt Youtubessa. Pidimme pätkän melkein alkuperäisen pituisena, joten katsottavaa riittää 41 minuutin verran.