sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Marraskuun luontoa

Enpä muista aiemmin olleen yhtä hienoa marraskuuta. Keskimäärin marraskuussa pitäisi olla vain 2-3 aurinkoista päivää, mutta tässä marraskuussa aurinko on paistanut vaikka kuinka usein. Metsissä onkin tullut sitten liikuttua oikein kunnolla.

Tänään puolestaan on ollut täydellinen sää kotisunnuntaita varten. Harmautta, lehdettömiä puita ja hitaasti tihkuttavaa vettä aamusta alkaen. Paras mahdollinen sää dokumenttien katsomiseen ja kirjojen lukemiseen. Luettavana on Zen ja moottoripyörän kunnossapito, joka iski sen verran hyvin että sitä piti heti tilata jälleenmyyntiin. Loppupuolikasta myöskin erinomaisesta Kai Donnerin kirjasta Siperian samojedien keskuudessa olen yrittänyt säästää siihen hetkeen kun ulkona riehuu kunnon lumimyrsky.

Kirjakaupan perustaminen Helsinkiin sitten varmistui! Tämä on kova juttu - lähiviikot tulevat olemaan todella kiintoisaa aikaa. Kaupan avajaiset ovat jo ensi lauantaina, tästä tulee lisätietoja lähipäivinä.

sunnuntai 20. marraskuuta 2011

Ravintolapäivä ja Martin markkinatEilen Ravintolapäivänä sitten riitti syötävää kun lähes 300 pop-up-ravintolaa ruokki ihmisiä. Itse kävin Antikvariaatti Sofiassa Vuorikadulla syömässä bouillabaissea (kala- & äyriäiskeittoa) ja herkkua oli, etenkin kun mukaan sai vielä smetanaa. Tapahtuma on paisumassa vauhdilla ja ehkä pitää itsekkin osallistua ensi kerralla jos saamme tässä kivijalkaliikkeen pystyyn, kuten hyvältä näyttää.
Lounaan jälkeen suuntasin Martin markkinoille Kaapelitehtaalle, jotka ovat vuoden suurin Viro-tapahtuma Suomessa. Jälleen käsitöitä ja ruokatuotteita riitti. Mukaan lähti kennohunajaa ja siitepölyä, jotka ovatkin hyviä lisäämään vastustuskykyä tähän aikaan vuodesta.
Tänään päivä kului huuruisissa metsissä samoillen kun aurinkokin vielä paistoi, kuvia luvassa huomenna.

keskiviikko 16. marraskuuta 2011

Tulevaisuudentutkija Jukka Nieminen

Suomalaisia muinaiskaupunkeja metsästävä Jukka Nieminen on laajentanut toimialuetta nyt myös tulevaisuuteen. Videosta korkeat suitsutukset Tajunta.netille.

maanantai 14. marraskuuta 2011

Suomalainen UFO-havainto vuodelta 1938

SKS:n legendaarisessa kirjassa Myytillisiä tarinoita (toim. Lauri Simonsuuri, 1947.) tuli vastaan erikoinen tapaus vuodelta 1938, joka nykyisin luokiteltaisiin UFO-havainnoksi.

Oli hyvin kirkas kuutamoyö. Minä menin käymään ulkona. Kun minä pihalla seisoin ja pissiskelin, alkoi ilmasta kuulua heikkoa ääntä. Se oli kuin linnun siiven viuhinaa. Vähitellen se koveni kovenemistaan kuin lähenevän lentokoneen moottorin ääni. Lumi rupesi pyörimään ympärilläni kuin tuulispäässä. Ääni kuului minun yläpuoleltani koko ajan. Minä kyyristyin kyykkyyn enkä uskaltanut katsoa ylöspäin, sillä minusta tuntui, että jos katson, niin se repii silmät päästäni. Lopulta ääni oli niin voimasta kuin ukkosen jyrinä. Minä syöksyin tuvan ovelle, mutta vaikka se oli hyvin herkkä, en tahtonut saada sitä mitenkään auki. Kapeasta raosta menin ryömimällä tupaan. Toiset heräsivät tähän. Äiti siunaili ja ihmetteli minun tuloani. Kun kysyin, kuulivatko he ulkoa minkäänlaista ääntä, vastasivat kaikki kieltävästi. En saanut unta koko yönä, niin voimakkaasti tapaus vaikutti minuun.

Tapaus sattui Saarijärvellä Veikko Hakasalolle.

Tapauksesta tekee hyvin poikkeuksellisen tuo varhainen ajankohta. Roswellin käynnistämä UFO-buumi ruokki ihmisten mielikuvitusta kuvittelemaan ja keksimään tapauksia tuhansittain, mutta tämänkaltaiselle tapaukselle ei ole juuri esikuvia. Erikoista myös että äänihavaintoon liittyi myös fysikaalisia ilmiöitä.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Viikinkien sotaretki Hämeeseen vuonna 1050

Lähes päivälleen 10 vuotta sitten Hesarissa ilmestyi Erkka Maulan haastatteluun perustuva artikkeli viikinkien vuonna 1050 Hämeen tekemästä sotaretkestä, joka ansaitsee tulla jaetuksi.Häpeällinen retki Hämeeseen


Hirmuinen viikinkiarmeija tuli 950 vuotta sitten valtaamaan Hämettä, mutta pikkukylien miehet löivät sotajoukot hajalle. Kertovatko Hauhon Hyömäen kylästä löytyneet kalliouurrokset tapahtumasta, joka muutti Euroopan historian?

Viikingit tulivat 950 vuotta sitten Kokemäenjokea pitkin Nokialle pahoin aikein.

Heidän laivastossaan oli liki 200 alusta ja niissä melkein 2000 miestä. Hyökkäys oli organisoitu paremmin kuin yksikään Suomeen aikaisemmin tehty viikinkiretki, sillä sen perimmäinen tarkoitus oli alistaa hämäläiset ruotsalaisten valtaan ja ryhtyä perimään heiltä jokavuotista veroa.

Mutta Hämeen pikkukylät eivät taipuneetkaan uhan edessä. Niiden miehet kykenivät vastustamaan puolta maailmaa kauhussa pitäneitä viikinkejä niin, että väijytyksistä hengissä selvinneet joutuivat pakenemaan Suomenlahdelle.

Retken varapäällikkö Egil kaatui Pälkäneen Kyllönkoskella, ja Hiidenjoella haavoittunut sotajoukon ylipäällikkö Freygeir kuoli Saarenmaalla. Suuri osa laivoista ja ryöstösaaliistakin tuhoutui.

Se oli viimeinen viikinkiretki. Tappion seurauksena ensimmäinen ristiretki lykkääntyi sadan vuoden päähän, ja Ruotsin valta vakiintui vasta kaksisataa vuotta myöhemmin. Mikäli retki olisi onnistunut, jaarli Freygeir olisi vaikuttanut Suomen historiaan kenties enemmän kuin Birger-jaarli.

Jos hämäläiset olisivat osanneet kirjoittaa, he olisivat tehneet voitostaan kronikan, mutta kun eivät osanneet, he hakkasivat Hyömäen kallioon viikinkilaivojen kuvia. Viime kesänä löytyneiden vanhojen uurrosjälkien aitoutta ei ole vielä ehditty varmistaa. Se tehdään ensi kesänä. Vuoden 1050 retkestä on kyllä varmoja tietoja. Freygeir johti retkeä 40-50 miehen lohikäärmelaivastaan. Egilillä oli 20-30 soutajan alus.

Brusilla, retken kolmannella päälliköllä, oli muita pienempi alus, mutta komea lohikäärmelaiva hänelläkin. Mukana oli myös tanskalaisia. Matkan varrella viikinkeihin liittyi lisäksi ahvenanmaalaisia, Suomen rannikon ruotsalaisia ja joitakin hämäläisiä. Naissotilaitakin jaarlilla oli.

Retken päätavoite oli Nokialla, jossa oli soopelikaupan keskus. Iso turkisvarasto sijaitsi niillä paikkeilla, missä nyt on kylpylähotelli Eden. Soopelinnahat olivat arvotavaraa, sillä soopelit oli pyydetty lähes sukupuuttoon. Yhdellä hyvällä nahalla sai ison maatilan ja vielä ratsun kaupan päälle.

Uiskot tulivat aamuyöllä lipuen äänettömästi varaston rantaan. Vartijat yllätettiin. Kaikki nahat kannettiin laivoihin, purjeet nostettiin ja paettiin Pyhäjärvelle ylijumala Odinin korppiliput keihäitten varsissa hulmuten. Hämäläiset eivät mahtaneet viikingeille mitään! Mutta seuraavana päivänä jaarli Freygeir teki elämänsä virheen.

Hän jakoi joukkonsa kahteen ryhmään ja määräsi Egilin ja Brusin menemään yötä myöten Mallasvettä Pälkäneen Iltasmäkeen. Päälliköitten lohikäärmelaivojen piti aamuhämärissä varmistaa uiskoille tie Pinteleeseen. Siellä uiskojen piti vaihtaa kärkeen ja mennä edellä läpi Kyllönkosken kapeikon, Hauhon Ilmoilaan ja Alvettulanjokea myöten Tourua kohden.

Freygeir itse lähti Vanajavettä myöten Lusiin. Tarkoitus oli harhauttaa hämäläiset ja tehdä valehyökkäys Lusiin. Egilin joukot kohdattaisiin puolenpäivän aikaan Hyömäen edustalla ja ryöstettäisiin yhdessä Tourunmäen turkisvarasto.

Hämeen vesireitit, kannakset ja kylät olivat viikingeille tuttuja jo rauhallisilta kauppamatkoilta.

Koko Hämeessä oli viikinkiaikana alle 20000 asukasta eikä yhdestäkään kylästä löytynyt viittäkymmentä taistelemaan kykenevää miestä. Ja kyliä oli harvassa.

Viikingeillä oli rautaiset rintapanssarit ja rautakypärät ja aseinaan miekkoja, keihäitä ja sotakirveitä.

Hämäläisillä oli vain angoja, väkäteräisiä keihäitä, ja joitakin miekkoja. Metsästysjousia oli joka miehelle, mutta ne eivät kantaneet kauaksi.

Paras väijytyspaikka oli Kyllönkoski Pinteleen ja Ilmoilanselän välissä. Myös viikingit tiesivät sen.

Nykyisellään Kyllönkoski on jokseenkin tasainen virta, mutta 950 vuotta sitten putousta oli lyhyellä matkalla pari metriä. Uoma oli kapea. Siihen lähitalojen miehet kaatoivat kuusia tukkeeksi, työnsivät teroitettuja seipäitä piiloon veden alle ja vetivät niiniköysiä joen poikki. Yläjuoksulta vieritettiin koskeen tukkeja hidastamaan Egilin uiskojen kulkua.

Viikingit tiesivät, että kosken rannoilta tulee niskaan nuolia ja keihäitä; läpi oli mentävä nopeasti.

Taistelutahtoa nostettiin suurilla puheilla ja kovalla juomalla. Sen koostumusta ei tunneta, mutta joukkojen kärjessä taistelleiden kommandomiesten - berserkkien - tiedetään saattaneen itsensä liki mielipuoliseen raivoon jollakin juotavalla, kenties kärpässienistä tehdyllä. Niin väkevä oli juoman teho, että viikinkikuningas Knut Suuri oli kieltänyt sen käytön. Kiellosta ei aina perustettu.

Raivokkain oli joukon päällikkö Egil. Hän menetti tyystin malttinsa, kun alukset juuttuivat esteisiin, hyppäsi veteen, ryntäsi sokeasti rantatöyräälle - ja sai karhukeihään vatsaansa. Egil kuoli heti.

Virrassa oli liki tuhat viikinkiä, rannoilla viisikymmentä hämäläistä. Puolustajien tehokkain ase oli tuli. He nakkelivat veneisiin hehkuvia hiiliä ja kekäleitä. Tervatut alukset ja köysikimput syttyivät herkästi. P ahin takaisku oli Egilin kuolema. Brusista tuli päällikkö, mutta hän ei ollut veljensä veroinen. Kyllönkoskesta päästiin läpi vasta iltahämärissä, kun Lusin kautta tulleet Freygeirin miehet olisi pitänyt kohdata Hyömäen edustalla jo puoliltapäivin.

Miehiä ei löytynyt, ja Brusi piti parhaana kääntyä kotiin. Laivasto nosti mastoihin punaiset juhlapurjeet ja lähti pyrkimään Hauhon Pyhäjärvelle. Sieltä pääsi Kopsjokea myöten Leheeseen ja edelleen Suolijärveen.

Mutta Kettulan sepät olivat laittaneet vankan rautaketjun Kopsjoen poikki, eikä Brusi päässytkään siitä yli.

Brusikin oli juonut kärpässientä. Hän jätti raivopäissään lohikäärmelaivansa, siirtyi uiskoon, komensi kaikki huutomatkan päässä olleet uiskot mukaansa ja lähti etsimään toista reittiä Suolijärvelle. Laurinkalliolla hänen kimppuunsa hyökkäsivät vielä Tuuloksen miehet.

Brusin uiskot eksyivät Haaksivalkamassa pussiin lahden perälle, ja hämäläiset hyökkäsivät taas. Taistelu oli raju. Viikingit selvisivät Suolijärvelle, mutta Haaksivalkaman rannalta on löydetty nuolenkärkiä, keihäitä, miekkoja, kypäriä ja luita enemmän kuin mistään samankokoiselta alalta Hämeestä.

Egilin kaaduttua Brusi sai avukseen naissotilaan. Otaksutaan, että hänen nimensä oli Brynhild. Kun Brusi jätti lohikäärmelaivansa, Brynhild otti komennon. Hän käski läheisistä uiskoista lisää miehiä laivaansa ja soudatti sen täyttä vauhtia Kopsjoen sulkevaa rautaketjua kohden.

Juuri ennen ketjua Brynhild komensi miehet perään. Silloin keula kohosi ja laiva nousi ketjun päälle. Kun miehistö juoksi keulaan, perä kohosi ja alus lipui ketjun yli ja pääsi esteettä Suolijärvelle. Freygeirin kävi huonosti. Alvettulan miehet hyökkäsivät hänen kimppuunsa odotettua kovemmin Lusin kannaksella, ja Freygeir joutui palaamaan takaisin Vanajavedelle. Alvettulan ja Tourun turkisvarastoja viikingit eivät saaneet.

Lusista lähtiessään Freygeir poltti Retulansaaren ja purjehti sitten Mierolan ja Lepaanvirran kautta nykyisen Hämeenlinnan paikkeille Vanain kaupunkiin, jota hän ryösti ja poltti.

Kernaalanjärveen laskevalla Hiidenjoella hämäläiset olivat vaanimassa, ja Freygeir sai nuolen jalkaansa. Silloin hän käänsi laivansa Puujoelle ja lähti joukkoineen pyrkimään ikivanhaa kauppatietä suolamerelle, Suomenlahdelle.

Yhdessä miehet pääsivät Mäntsälän kautta Porvooseen, ryöstivät ja polttivat kaupunkia ja purjehtivat sitten Saarenmaalle. Siellä Freygeir kuoli Hiidenjoella saamaansa vammaan.

Brusi pääsi kotiin. Hän pystytti Egilille muistokiven Gävlen lähelle. Kiveen hakattiin riimukirjaimin tärkeä tieto: Egil kaatui Hämeen kapeikossa.

Kirjoitus perustuu filosofian tohtori, historioitsija Erkka Maulan haastatteluun ja hänen näytelmäänsä Teponlinna.

HS 18.11.2001

torstai 10. marraskuuta 2011

Marraskuu

On turha kiertää tosiasiaa: marraskuu on nykyihmisen elämässä synkin ja masentavin kuukausi vuodessa, kuukausi, jolloin sää halutaan unohtaa.


Paitsi näköjään tänä vuonna. Tänäänkin oli taas mahtava auringonpaiste ja kuura maassa. Nyt illalla oli luettavana marraskuuta käsittelevä luku Matti Mäkelän kirjasta Sää (1998), joka oli jälleen herkkua.

Marraskuun keskeisin sääelämys on siis sään unohtaminen, luonnossa olon välttäminen. Myönteinen puoli on sisälläolemiseen liittyvä turvallisuuden tunne. Ajatukset lämpimästä rakennuksesta, natisevan kuivista, paksuista kattoparruista ulvovan tuulen ja peltikatolle heittämällä ropisevan veden alla täyttävät mielen. Oikeastaan toivoo, että sataisi, tuulisi ja myrskyäisi oikein kovasti ja loputtomasti.

Marraskuun elämys on hyvin tehdyllä työllä turvatun hengissä säilymisen elämys. Ja siitä nauttii; sisällä, ruskeiden puisten huonekalujen, villaisten ryijyjen, keltaisen sisävalon, hyvin suunnattujen pöytälamppujen ja kohdevalaisimien lämpimänkirkkaassa valossa. Muistaa kuinka nuorena halusi suuren kirjahyllyn, tupakkatakin, nojatuolin, piipun ja kuvitteli itsensä bertrand russeliksi ajattelemaan, lueskelemaan kirjaa, puhaltamaan piipusta puhtaan sinisen savurenkaan jalkalampun valopiiriin ja ottamaan välillä ähkäisyttävän tujauksen ruskeaa nestettä pienestä, paksusta, raskaasta lasista. Siitä suuresta tammisesta varastokaapista, joka täydennettiin aina hyvissä ajoin ennen kuin se vähääkään vajeni.

---

Marraskuun hienoin sääelämys on ensilumi. Kun pimeää on kestänyt viikkokaupalla, tulevat vihdoin pakkaset ja jäädyttävät maanpinnan. Sitten yhtenä iltapäivänä se vain alkaa: taivaalta leijailee ensin muutama hiutale, onko, kyllä se on lumihiutale, sade tihenee vähitellen ja varttitunnissa se on muuttunut vaaleaksi, harmaaksi, alaspäin putoavaksi liikkeeksi, jota silmät naulittuina seuraavat. Kun tämä tapahtuu, tapahtuu jotakin kummallista. Hetkessä levoton, masentunut ihminen rauhoittuu, muuttuu ensin uneliaaksi, sitten tyytyväiseksi ja muutaman tunnin kuluessa alkaa täyttyä tarmolla ja elinvoimalla. Maailmaan, ympärille, tulee hetkessä pysähtynyt tila, itselle hyvä olo. Samalla luonto siirtyy toiseen asentoon, talveen, odottamaan joulua, joulunalusaikaan, lepoon.

Miten on mahdollista, että yksi ainoa lumisade saa tämän aikaan? Luultavasti hyvin vahvat ja vanhat voimat saavat ihmisessä vallan tuona hetkenä. Valkoisen lumen unelias alaspäin suuntautuva liike tuhat kertaa hitaissa hiutaleissa toistuessaan saa aikaan hypnoottisen rauhan. Samalla luonnonvalo moninkertaistuu ja panee liikkeelle onnen tunteen tuovan hormonierityksen aivoissa.


Huh kuinka tulikaan ensilunta ikävä tätä lukiessa. Ensilumella on kyllä taianomainen vaikutus, ja kohta sen taas kokee.

Ensi kertaa vuosiin talventulo ei harmita ollenkaan, vaan päinvastoin innostaa. Kirjahommissa on sen verran jännittävät ja toimeliaat ajat menossa, että se säteilee sitten kaikkeen muuhunkin.

keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Keittokirjat.com on avattu
Salakirjat-kustantamo tekee syrjähypyn aivan toisiin maailmoihin julkaisemalla muutamia vanhoja keittokirjoja 1900-luvun alusta. Kesällähän julkaisin kokeeksi tuon Keittokirjan vaatimattomille kodeille ja se osoittautui kiinnostavaksi hankkeeksi. Etenkin markkinoilla ja messuilla on ollut mielenkiintoista jutustaa kirjan aiheista ja kuulla kokemuksia kirjan reseptien kokeilusta, joista myöhemmin lisää.

Avasin keittokirjoille oman sivustonsa osoitteeseen Keittokirjat.com, josta löytyvät myös painosta tulleet Erämiehen keittokirja ja Kasvisruokaa kaikille, joka on ensimmäisiä suomalaisia kasviskeittokirjoja ja ehkä joukon kiintoisin opus.

Nyt on toinenkin syy suitsuttaa menestyksen puolesta: tutkimme kollegan kanssa mahdollisuutta avata kivijalkaliike Helsinkiin. Liiketilat ovat tiukassa, mutta onhan se selvää että tuosta tulisi aika huikea projekti.

Alkuvuodesta on paluu taas alkulähteille. Löytyi todella kovaa aineistoa norjalaisista saagoista ja suomalaisesta taikaperinteestä, joista kummastakin pitää työstää kovakantiset painokset ensi kesän markkinoita varten.

lauantai 5. marraskuuta 2011

Pyhäinpäivänä antiikkimessuilla Wanhassa satamassa

Pyhäinpäivän perinteeksi on muodostunut käydä Wanhan sataman antiikkimessuilla. Tapahtuma on pieni verrattuna ulkomaiden antiikkimarkkinoihin, mutta laadullisesti todella hyvä. Vainajien ollessa liikkeellä vanhat esineet myös tuntuvat puhuttelevan paljon voimakkaammin kuin useimmiten muulloin.

Parhaat löydöt messuilta tulivat toissavuonna, jolloin löysin sieltä mystisen piipunpesän, josta kirjoitinkin aikoinaan jutun, ja suomenuskoista uhraustoimitusta kuvaavan ryijyn. Noita on pitänyt tänäänkin hypistellä, ja yhä iskevät lujaa.


Tällä kertaa messuilta löytyi paljon tarpeistoa ensi kesän keskiaikamarkkinoita varten. Tämä vuodelle 1803 signeerattu pussukka houkutteli, mutta 200 euron hinta oli hieman turhan kova.


Taiteesta eniten kiinnostusta herättivät nämä puulevyistä koostetut taulut. Valitettavasti taiteilijan nimi unohtui kirjata ylös.


Vuonna 1935 Oulussa täytetty lapinpöllö olisi lähtenyt mukaan jos omistaisin jo kivijalkakirjakaupan. Hinta oli kohtuullinen 250e.


Ensimmäinen ostos oli vuosisadan alun kansallisromanttinen tuoli, joka kummasti maksoi vain 50 euroa. Tyyny ei ole alkuperäinen ja oikein sovi tyyliin.

Toinen ostos oli suurikokoinen riihivakka, joka on hyvää rekvisiittaa markkinoille. Olen myös etsinyt vanhaa talonpoikaistyylistä pöytäliinaa kliinisten eurokankaiden tilalle, ja nyt löytyi. Pituus on huimat 5 metriä, joissain on aikoinaan ollut aikamoinen pirtinpöytä. Hinnat 45 ja 30 euroa.

Tilasin juuri myös viikinkiteltan ensi kesää varten, joten aika kova keskiaikakiertue tiedossa.

Jälleen jaksavat hämmästyttää antiikkiostosten mahdollisuudet. Esineet ovat käsityötä, usein ainoita laatuaan, niissä on "sielua" ja hinnatkaan eivät usein ole enempää kuin kiinalaisessa teollisuuskrääsässä.

tiistai 1. marraskuuta 2011

Helsingin kirjamessuilla


Neljä kovaa kirjankaupustamispäivää on takana. Jälleen kirjat vaihtoivat omistajaa vinhasti ja kiinnostavia ihmisiä riitti. Selvisi että Sofi Oksanen kerää vanhoja keittokirjoja, Voimalaan saattaa tulla ohjelma suomenuskosta, Aitoa ruokaa on myynyt jo 20000kpl, Musta raamattu on ollut kielletty vankilan kirjastossa, mutta nyt tulossa hyllyyn ja että Alppilassa olisi edullinen liiketila vapaana, johon saatamme perustaa yhteisen liikkeen Tajunta-netin kanssa. Tuo voisi olla todella kiinnostava projekti, mutta se vaatii vielä aika paljon tutkimista.

Antikvaarisia kirjoja metsästäessä vastaan tuli myös vaikka mitä mielenkiintoista, joista ainakin parista pitää tehdä uudet painokset. Lisätietoja seuraa vielä marraskuun aikana.


Kirjamessuilla vietettyjen kymmentuntisten päivien jälkeen menin perjantaina ja lauantaina vielä Mega Therion-festivaaleille myymään, jotka olivat mielenkiintoinen yhdistelmä musiikkia, taidetta ja myyjiä. Täälläkin kiinnostavia ihmisiä riitti ja tänään onkin tapaaminen erään kuvaajan kanssa. Bändeistä etenkin Arktau Eos oli hieno.


Nyt onkin sitten messuvuosi ohi ja seuraavat markkinat ovat vasta kesäkuussa Turussa.