perjantai 13. heinäkuuta 2012

Lahemaan kansallispuisto - Võsu ja Käsmu


Alkuviikosta tein neljän päivän reissun Lahemaan kansallispuistoon Tallinnan lähettyville. Tallinnasta menee puistoon suora bussiyhteys, matka on n. 70km, kestää puolisentoista tuntia eikä maksakaan kuin 6 euroa. Lahemaa on ensimmäinen Neuvostoliiton kansallispuisto ja pinta-alaltaan yli 10-kertainen verrattuna Nuuksioon.
Menomatkalla vaihdoin bussia Rakveressa, jossa ehti käydä katsomassa kaupungin 1200-luvulta peräisin olevaa linnaa. Aikamoinen sali, 50 vieraspaikkaa.

Yövyin Võsussa, ja ensimmäisenä päivänä kävin kävellen Käsmussa (5 km päässä) ja toisena päivänä pyörällä Vergissä ja Altjassa. (13 km) Virossa suurilla siirtolohkareilla on omat nimensä, niihin liittyy usein tarinoita ja ne on merkitty karttoihin.


Metsa Hostel oli todella mukava, eikä yhdenhengen huone maksanut kuin 15 euroa yö. Majavat yrittävät sitkeästi rakentaa patoa vasemmassa kulmassa näkyvään pihan läpi virtaavaan jokeen. Hostellin emäntä käy aina harjalla purkamassa rakennelman, mutta muutaman päivän päästä se on taas koossa.Võsu oli kivan rauhaisa pikkukylä ja alueen ainoa josta löytyy ruokakauppa. Väkiluku on kolmisen sataa.
Saadumetsa Suurkivi matkalla Käsmuun.


Merimiina on päätynyt idylliseen ympäristöön.


Muutamankin talon pihassa näkyi kantoveistoksia.

Käsmun kalastajakylä on idyllisin alueen kylistä, rannoilla on komeaa kivikkoa ja kylästä löytyy pari kivaa ravintolaa.


Kylää ja Lemetin siirtolohkare nyt ja joskus vuosisadan alkupuolella. Kylän sivuilta löytyy muutama muukin vanha valokuva. Kylässä on ollut todella reippaan kokoinen laivasto.Ruotsin kuningas Karl XI Gustav kokosi tähän 1600-luvulla onnenkiviä kiitokseksi merihädästä pelastumisesta, ja keko on sittemin jatkanut kasvuaan.


Kuradisaar odottaa horisontissa. Paikalle päästessäni tajusin että muutaman sadan metrin levyisen lahden yli on mahdollista kahlata! Autiosaari odotti.Saaressa vallitsi todella rauhallinen tunnelma. Mantereen puolella riitti porukkaa, mutta leväinen kivikko on sen verran liukas että saaressa ei liikkunut ketään.

Riippumatto oli aivan ylivertainen kapine tälläkin reissulla. Pitkän kävelyn ja lounaan jälkeen parin tunnin relaus maistui. Ensi kerralla tänne pitää tulla yöksi tai kahdeksi teltan kanssa.


Tunnistamattoman eläimen raato saarella. En onnistunut yhtään päättelemään mikä kyseessä.


Kävellessä iltahämärässä takaisin yöpaikkaa kohden metsässä näkyi kummaa liikettä. Ensin luulin hahmoa koiraksi, mutta sitten huomasin sen olevan villisika! Näitä en olekkaan ennen nähnyt luonnossa ja komea suurikokoinen eläin oli. Paikalle tuli toinenkin iso sika, ja huomatessaan tulleensa nähdyiksi siat tuhisivat äänekkäästi ja sitten rymistivät syvemmälle metsään. Villisikoja elää Lahemaalla valtavat määrät, hostellin pitäjän tielle oli metsästä rymynnyt 12 sian lauma ja auton puskuri meni uusiksi.

3 kommenttia:

 1. Upeat on maisemat! Ihanan aurinkoista ja idyllistä, ja vielä villisikoja! Pitäisiköhän sitä suunnitella kesälomareissut uusiksi :)

  -Lilli-

  VastaaPoista
 2. Tämä olikin mainio vinkki kun ollaan suunniteltu muutaman päivän Viron reissua loppukesästä. Tarkoitus olisi nähdä muutakin kuin Tallinan sataman rihkamakauppiaat, tämä olisi aika oivan näköinen paikka. Hienot kuvat!

  VastaaPoista
 3. kohta pääsee taas tuonne!

  VastaaPoista