torstai 19. heinäkuuta 2012

Lahemaan kansallispuisto - Vergi ja Altja


Toisena päivänä vuokrasin hostellista pyörän mikä laajensi hyvin liikkumasädettä. Otin kohteeksi Vergin ja Altjan kalastajakylät Võsusta itään. Alueen maasto on aivan tasaista, joten 13km suuntaansa taittui nopeasti.Vergin kaksi nähtävyyttä. Hostellin pitäjä oli oikeassa varoitellessaan kylää hieman tylsäksi paikaksi. Kylän rannat ovat kaislikkoa ja satama hiljentynyt, mutta Lammas-Adan baarissa oli tunnelmaa.


Aikoinaan satama on ollut vilkas ja yhteydet Suomeen tiiviit. Jo vuoden 1799 kartasta löytyy "soomlaste maja".

Ada avasi lammas-saslik-paikan heti Neuvostoliiton kaaduttua. Sukupolvi on vaihtunut ja nykyisin paikan erikoisuus on savustettu kampela.


Myydään-kylttejä näkyi matkalla paljon. Jostain syystä suomalaismökkeilijöitä ei näkynyt Lahemaassa vaikka etäisyys Tallinnasta on vain 70 kilometriä.


Viereinen Altjan kylä oli sen sijaan hieno. Kylässä on paljon ruokokattoisia perinnetaloja, rannat ovat kauniit ja lähivesistä näyttäisi löytyvän haaksirikkoutuneita laivoja.
Pohjois-Viron siirtolohkareista useimmat on kivilaatujen perusteella pystytty määrittämään olevan Suomesta peräisin. Suomen kallioperän muodostavat kerrostumat ovat Viron rannikolla 200 metrin syvyydessä.Ruokokattoa oltiin juuri uusimassa ja vanha katto paloi rantakallioilla. Muistiin palasi Lamba-Adan terassilla viereisen pöydän keskustelusta tavoitettu sana "muinaistuled", joita sytytetään Itämeren rannoilla muinaistulien yönä elokuussa, ja kuulemma siis myös täälläkin. Itse olen tuolloin 25.8 myymässä Merimaskun viikinkimarkkinoilla ja hauska ajatella kuinka tulet syttyvät samalla toisellakin puolen lahtea.
Reissun paras ruokapaikka löytyi Altjasta. Listoilta löytyi kaikkea epätavallisempaa, kuten alkupaloista mm. perunankuoret, suolapavut, kuivattu särki, sillikeitto ja suolaheinäkeitto. Perunankuorisipsit olivat paljon tavallisia parempia, ja onhan perunan ravinteistakin valtaosa kuoressa. Juomana löytyi mm. läheisen Palmsen kartanon oluita.Ruokalepo riippumatossa oli täälläkin oikea ratkaisu. Pitää yrittää päästä Lahemaalle uudestaan vielä tänä kesänä, alueen neljästä niemestä ehdin tutkia vasta kaksi ja alue jatkuu myös pitkälle etelään, jossa on kartanoita ja suuria suoalueita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti