Eilen sitten taas saapui painosta uusi kirjaerä, tällä kertaa aiheena Kalevala Korun välirauhan aikana julkaisema koruluettelo.
Joskus tutkin vanhoja Kalevala Koruja ja siihen käyttöönhän tämä on loistava tietolähde. Yhtiön alkuvuosina tuotannossa on ollut paljon kummaa, jota ei ole sitten enää myöhemmin valmistettu.
Paras lähde vanhojen korujen metsästykseen on Huuto.net ja Ebay. Koruja on lähes vuosisadan aikana kulkeutunut paljon myös ulkomaille. Oli hauska löytää erä Kalevala Koruja viime kesänä Bleiswijkin antiikkimessuilta Hollannista.
Koruluetteloa on saatavilla Salakirjat.netistä ja kirjakauppa Tiedostamosta.
Tuolla vanhassa kokoelmassa on hienojakin esimerkkejä,vaikka välillä nykysilmin katsottuna osa näyttää vähintään oudolta. Kuinka tuollaisiakin on valmistettu? On kuitenkin hienoa että Kalevala Koru on pysynyt laadukkaana suomalaisena korujen valmistajana :)
VastaaPoistaSuuret kiitokset tästä! Pari vuotta sitten olin kirjoittanut blogissani muutamista vanhoista koruistani ja arvellut olikohan ne Kalevala Koruja. Nyt tiedän että pari niistä kyllä ovat. Lisäsin siihen tämän linkin.
VastaaPoistahttp://www.marja-leena-rathje.info/archives/old_finnish_jewelry.php
Olen suomessa syntynyt kanadalainen ja tykkään oppia enemmän suomen vanhaa kulttuuria ja historia joten olen kiinnostuneena seurannut blogiasi. Hyvää jatkoa ja terveiset Vancouverista!
Kiva että selvisivät Kalevala Koruiksi, komeannäköisiä ovat :). Hauska ajatella kuinka korut ovat kulkeutuneet kaikkialle maailmaan. Terveiset (vihdoin) lumisesta Helsingistä.
VastaaPoistaMOI! omistatko kyseisen kirjan?
VastaaPoistatäällä olis yks koru tuosta kirjasta, mutta netistä ei mistään löydy tietoa, eikä viitsisi kirjaa ostaa vain että saa yhdestä korusta tietoa, joten jos sinulla on se kirja niin viitsistkö vilkaista mikä kyseinen koru on, kolmannessa kuvassa toinen riipus. :)
@hietzu: Kalevala Koru teki alunperin lähes ainoastaan kopioita kansallismuseon kokoelmissa olevista muinaiskoruista ja/tai poimi korujen koristeaiheet niistä. Esim. "uudemmistakin" malleista aurinkoleijona perustuu suoraan arkeologiseen löytöön. Mallit eivät ole siis ainoastaan vanhahtavia, vaan ihan aidosti melkoisen vanhoja...
VastaaPoistaMinulla on tuo 6. ylhäältä katsottuna. Keskellä ristikuvio, ympärillä 4 naamiota. Olisi mukava tietää enemmän korusta, mitä symboloi, minkä niminen jne. Sain sen edesmenneeltä isoisoäidiltäni, joka muutti 1900-luvun alussa Neuvostoliitosta Suomeen. Koru on pronssinen, ajan patinoima, vähän käytetty ja painava. :D
VastaaPoistaTerveisin, Tiina Nokipii