keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Aarretarinoita Varsinais-SuomestaJo aiemmin suosittelemani Tuomo Kesäläisen artikkeli Aarretarinoita Varsinais-Suomesta löytyy nyt luettavaksi myös netistä.

Hopealla täytettyjä kattiloita, kultaa pursuavia viinapannuja, rosvojen muhkeita ryöstösaaliita, hiisien ja haltioiden rikkauksia, isäntien kokonaisia omaisuuksia. Ympäri Suomea löytyy lukemattomia tarinoita kätketyistä aarteista. Aarteita on kaivettu maahan sodan syttyessä, vainoajien pelossa, varmuudeksi, tulevaisuuden varalta ja vainajien muistoksi tuonpuoleista varten.


Olisi kiinnostava tutkia löytyisikö aarretarinoista vastaavuuksia oikeasti löytyneisiin aarteisiin.

Äitini kotitilalta Yli-Kiimingistä (nyk. Oulua) löytyi maasta 1700-luvun hopearahojen kätkö 50-luvulla uutta päärakennusta rakennettaessa. Samoihin aikoihin enoni muistaa lähistölle haudatun myös aseita, joita ei ole koskaan kaivettu ylös. Kun viimein hankin metallinpaljastimen tiedän siis mistä aloittaa.

Keski-Pohjanmaan aarretarinoista kiintoisaa luettavaa on tämä muutama vuosi sitten digitalisoimani artikkeli vuodelta 1910.

Vantaalle satoi yön aikana ohut lumipeite, ja ennusteet lupaavat paria pakkaspäivää, joten ties vaikka tulee valkea joulu sittenkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti